România, în topul țărilor cu multe teme pentru acasă. Copiii sunt disperați. Amalia: „Avem prea multe teme și eu nu am timp să fac ceea ce îmi place!". Soluțiile propuse de specialistul în educație Marian Staș

#Exclusiv Click!
Ultima actualizare:

Un elev, din România, petrece câte patru, chiar cinci ore, pe zi, pentru realizarea temelor. Cu toate că există un Ordin de ministru care prevede o limită de timp (spre exemplu, elevii din învățământul primar nu trebuie să depășească mai mult de o oră), aceasta nu se respectă. Profesorii de multe ori exagerează, iar elevii ajung să fie mereu obosiți din cauza fluxului mare de teme. Părinții nu știu cum să gestioneze toată această situație. Expertul în educație Marian Staș a declarat, în exclusivitate pentru Click!, care sunt cauzele pentru profesorii noștri greșesc în legătură cu aceste sarcini. „Un motiv poate să fie complexul de inferioritate al profesorului. Cum să dau eu puțin, ce o să spună X sau Y, eu dau multe teme ca să vadă lumea că sunt cel mai bun". Recent, chiar ministrul Educației Daniel David a vorbit deschis pe acest subiect. 

Elev care lucrează la temele pentru acasă Foto: Pixabay.com
Elev care lucrează la temele pentru acasă Foto: Pixabay.com

Daniel David: „Pentru clasa pregătitoare nu ar trebui să avem teme pentru acasă!"

Daniel David, ministrul Educației, a răspuns, recent, într-un live pe Facebook, la întrebările legate de temele pentru acasă. „Ce facem cu temele pentru acasă? Se dau prea multe. Ce măsuri putem să luăm?”, a fost una dintre întrebările părinților. „Lucrurile sunt foarte bine reglementate. Practic, pentru clasa pregătitoare nu ar trebui să avem teme pentru acasă, în zona învăţământului primar şi gimnazial toate temele n-ar trebui să depăşească o oră, iar în zona învăţământului liceal undeva în jur de două ore”, a afirmat ministrul.

Dacă sunt astfel de probleme, o să vă rog să sesizaţi celor care răspund, care coordonează aceste lucruri, dirigintelui, directorului de şcoală. Dacă nu primiţi răspuns, mergeţi în zona inspectoratului până să ajungeţi la nivel de minister”, a mai adăugat ministrul Educaţiei.

Daniel David Foto: Inquam Photos George Călin
Daniel David Foto: Inquam Photos George Călin

Care este principiul de la care trebuie să plece profesorii 

În România, există un Ordin de ministru care ar trebui respectat de fiecare profesor în parte (Ordinul de ministru nr. 5893/28.11.2016). Specialiștii în educație atrag atenția profesorilor că supraaglomerarea copiilor cu aceleași tipuri de exerciții nu este eficientă. O excepție în acest caz ar fi cititul. 

Expertul în educație Marian Staș a spus care este principiul de la care trebuie să plece un profesor. „Aș începe discuția de la un principiu logic, existențial. Temele de casă trebuie să fie de calitate maximă (relevanță maximă), în cantitate mai mică. Există un principiu care poartă numele de "sine qua non", asta înseamnă "fără de care nu se poate". Provocarea pentru profesor este de a crea conținut "fără de care nu se poate", adică minimum relevant posibil. Profesorii trebuie să ofere cât mai puține piese din tema de casă și cât mai relevante posibil". 

Marian Staș, despre cauzele pentru care profesorii dau prea multe teme 

Marian Staș a declarat, în exclusivitate pentru Click!, care sunt cauzele pentru care profesorii dau elevilor mult prea multe teme. „Profesorii dau multe teme din mai multe motive. Un motiv poate să fie lipsa de competență, adică capacitatea scăzută a profesorilor de a calibra corect temele de casă.

Un alt motiv poate să fie complexul de inferioritate, tot al profesorului. Cum să dau eu puțin, ce o să spună x sau y, atunci eu dau mult ca să vadă lumea că sunt cel mai bun. Un alt motiv, de data aceasta de sistem, poate să fie proiectarea planurilor cadru și a conținuturilor. Sunt profesori care execută cu stricțețe planurile cadru, "cei cuminți", fac cum scrie acolo, pentru că nu vor să își pună paie în cap", explică Marian Staș. 

Marian Staș, expert în educație Foto: Facebook
Marian Staș, expert în educație Foto: Facebook

„Provocarea mea către profesori este așa: dacă ar fi ca tema voastră de casă să conțină o singură cerință pe care copiii să o rezolve, care ar fi aceea? Trebuie să fie inspirați să conceapă un subiect care să acopere 80% din ce are copilul de învățat", adaugă acesta.

Marian Staș, despre intervenția părinților

„În ceea ce privește intervenția părinților, aș lua acest aspect cu o rezervă. Cei mai mulți dintre ei nu sunt calificați ca fiind profesori. De asemenea, sunt extremi de subiectivi, pentru că este vorba despre copiii lor. Sigur, ei pot să își dea seamna atunci când temele sunt prea multe. Dar și aici intervine o nuanță importantă.

Pentru că aceeași problemă poate să fie rezolvată de un copil în 3-4 minute, iar de un alt copil în 10 minute. Depinde de la elev la elev cât a înțeles, ce viteză de lucru are, ce capacitate de procesare a informațiilor are. Fiecare are viteze diferite de lucru. Prin urmare, durata rezolvării temei de casă este variabilă", concluzionează specialistul în educație. 

Amalia: „Avem prea multe teme și eu nu am timp să fac ceea ce îmi place!"

Amalia este elevă în clasa a VII-a, la o școală din Capitală. Ea se plânge că ajunge obosită acasă și nu are timp să se odihnească, deoarece este obligată să se apuce de teme, pentru a le finaliza în timp util. 

„Dacă nu mă apuc de teme, imediat după ce ajung acasă, mă întind cu ele până seara târziu. Și nu mai apuc să mă văd cu prietenele sau să merg la ora de pian. Avem prea multe teme și eu nu am timp să fac ceea ce îmi place", concluzionează eleva. 

În Coreea de Sud media de timp săptămânală petrecută pentru rezolvarea temelor este sub 3 ore

Un studiu din anii trecuți realizat de Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) arată că timpul alocat de elevi pentru temele de acasă diferă mult de la o țară la alta. În China, de exemplu, țara cu cel mai performant sistem de educație din lume, potrivit rezultatelor PISA, unde elevii sunt cu aproximativ 3 ani de școlarizare peste majoritatea țărilor membre ale OECD - copiii alocă aproximativ 14 ore pe săptămână temelor de acasă. 

În același timp, în Coreea de Sud, țară aflată pe un onorabil loc șapte în clasamentul mondial al PISA, media de timp săptămânală petrecută pentru rezolvarea temelor este sub 3 ore. Estonia, țara europeană cu cel mai bun sistem de educație în prezent, le dă copiilor teme cam de o oră pe săptămână. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Smoothie cu banana, mango seminte de chia jpeg
branza casa jpg
ceai freepik jpg
Sofer tanar adolescent examen auto permis FOTO Shutterstock jpg
vecini ferestre distante minime jpg
telefon mobil smartphone istock jpg
doctor cezar png
apa ocean mare istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net