România prinsă nepregătită de „Generalul Furtună”. Ce trebuie să faci dacă un copac ți-a distrus mașina

Ultima actualizare:

România își linge rănile după furtuna devastatoare de marți care a afectat 88 de localități din 27 de județe. Sate sau orașe, alei sau bulevarde, toate au fost acoperite de frunze, ramuri și chiar copaci smulși și aruncați peste mașini și case. Cel mai grav este că trei persoane au fost grav rănite de capriciile vremii. Ce este de făcut dacă te-ai trezit cu mașina avariată?

Parcul Operei din București afectat de furtună
În Parcul Operei furtuna a aruncat ca un pai un copac peste o mașină. Foto: dr. Codruța Cioponea

Capitala României nu a fost nici ea ocolită de vijelie, iar „rănile” orașului au fost vizibile de la prima oră și pe parcurusl întregii zile. Chiar și ieri autoritățile făceau curat după ce nu au reușit să facă față în timpul dezlănțuirii de vânt și ploaie. Mulți oameni au fost luați prin surprindere de vremea capricioasă și au asistat înmărmuriți la căderile de lemne și crengi din cer.

Copac scos din rădăcini de furtună în Parcul Operei din București
Pompierii s-au luptat trei ore cu „monstrul” scos din rădăcini de furtună. Foto: dr.Codruța Cioponea

Codruța Cioponea ne-a scris speriată cum, in jurul orei 11.00, în centrul Capitalei, în parcul Operei, la acea oră plin de copii, „a căzut o parte dintr- un copac enorm chiar pe mașina mea”. Arborele era atât de mare încât cititoarea ne-a explicat cum pompierii au avut nevoie de 3 ore să îi elibereze mașina din închisoarea de crengi și frunze.„A căzut pe mașina mea, dar putea să cadă pe un copil”, a declarat șocată bucureșteanca.

Ce trebuie să știe proprietarii mașinilor distruse de copaci

Proprietarii maşinilor avariate de copaci sau crengi pot fi despăgubiți dacă evenimentul s-a produs pe domeniul public.

În primul rând, în cazul unui copac căzut peste maşini în timpul unei furtuni păgubiţii trebuie să sune la 112 pentru anunţarea evenimentul care va fi consemnat ca atare. Un echipaj de pompieri ori al Administraţiei Domeniului Public (ADP) din cadrul primăriei pe raza căreia s-a petrecut evenimentul va ajunge la locul solicitat pentru îndepărtarea crengilor şi „eliberarea” maşinii. Până să vină echipajul, păgubiţii trebuie să facă obligatoriu câteva fotografii (din cât mai multe unghiuri) cu avariile, pentru că acestea vor fi utile mai târziu.

Pasul doi este prezentarea la Biroul de accidente uşoare din cadrul Poliţiei Rutiere, din localitatea/sectorul de domiciliu, pentru a cere autorizaţia de reparaţie. Documentul este absolut necesar la intrarea maşinii avariate în service-ul auto.

Pasul trei este prezentarea proprietarului cu vehiculul la un service auto de unde păgubitul va primi un deviz pentru lucrările de reparaţii, inclusiv un cost estimat al acestora. Cu acest deviz, proprietarul se adresează autorităţilor locale pentru că, în principiu, se pot înţelege amiabil cu firma/serviciul ADP sau primăria pentru plata daunelor. Însă, din experienţa multor păgubiţi, părţile enumerate mai sus nu vor să cadă la înţelegere, motiv pentru care păgubiţii trebuie să se adreseze instanţei la judecătoria din unitatea administrativă de domiciliu.

Procesul, singura soluție pentru recuperarea pagubelor

În prezent, nu se mai cere taxa de timbru pentru astfel de procese civile. Din păcate, cum instanţele sunt extrem de aglomerate, un astfel de proces poate dura şi un an, iar păgubiţii care se grăbesc şi au sumele necesare vor fi obligaţi ca, în primă fază, să plătească costurile reparaţiilor din propriul buzunar.

Atenție! Nu uita să întrebi vecinii sau reprezentanții asociaţiei de proprietari dacă stai la bloc, dacă a depus cineva în trecut vreo cerere de toaletare a arborelui care a căzut pe mașina ta. Dacă nu te poate ajuta nimeni cu un răspuns, trimite o solicitare la primărie pentru a afla dacă arborele cu pricina a fost luat în evidenţă ca fiind şubred. Acest lucru contează în instanță!

Şoferii care au o asigurare CASCO şi îşi găsesc maşina avariată pe domeniul public, indiferent de cauză, rezolvă situaţia mult mai uşor şi rapid adresându-se asigurătorului la care au încheiată această poliţă opţională, pentru că ea acoperă daunele produse maşinii deţinătorului, indiferent de cine le provoacă.

Copac tăiat de salvatori după furtună
Salvatorii de la ISU Argeș au îndepărtat copacii afectați de furtună. Foto: ISU Argeș

Bilanțul furtunii potrivit IGSU

Salvatorii au intervenit pentru îndepărtarea a 78 elemente de construcție căzute de pe case și imobile, reprezentând bucăți de tencuială și acoperiș, ornamente, geamuri. De asemenea au fost ridicați 321 de copaci doborâți de vânt, 31 stâlpi căzuți pe carosabil, fiind avariate 12 case, 3 anexe, 121 autoturisme și 2 instituții publice.

Un acoperiș luat de furtună
Locatarii unui bloc din Alba au rămas fără acoperiș după furtună. Foto: ISU Alba

Furtuna a dus și la rănirea a trei pesoane, una în localitatea Cârligele din județul Vrancea de un solar luat de vânt și două în municipiul București de crengile în cădere. După evaluarea medicală acordată la fața locului, persoanele au fost transportate la spital pentru investigații amănunțite

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
IMG 0107 jpeg
image
image
image
image
image
image
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
bujori1 jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
iepure paste istock jpg
furnici jpg
biserica romani credinciosi FOTO adevarul
image
actualitate.net
image
actualitate.net