România se topește! Zonele din țară unde a fost anunțat cod portocaliu! Toată Europa e sub cod roșu de căldură extremă

Meteorologii au anunțat caniculă în România. Banat, Oltenia, sud-vestul Transilvaniei şi jumătatea de vest a Munteniei se află sub un cod portocaliu. Maximele se vor situa între 34 şi 38 de grade Celsius. Totodată, este Cod roşu de căldură extremă în toată Europa. În Turcia, Cipru și Grecia se înregistrează temperaturi de peste 40 grade Celsius. De sâmbătă, însă sunt așteptate furtuni violente.

Caniculă și furtuni în Europa Foto: Pexels
Caniculă și furtuni în Europa Foto: Pexels

Cod galben și portocaliu de caniculă, joi, 20 iunie

Pentru joi, 20 iunie, a fost emis un Cod galben de căldură excesivă valabil în Crişana, în cea mai mare parte a Transilvaniei, în sudul Moldovei, în jumătatea estică a Munteniei şi în Dobrogea continentală, În aceste zone, maximele termice se vor situa în general între 32 şi 35 de grade.

Totodată, un Cod portocaliu de caniculă va viza regiunile: Banat, Oltenia, sud-vestul Transilvaniei şi jumătatea de vest a Munteniei. Temperaturile maxime, deosebit de ridicate pentru această dată, vor oscila între 34 şi 38 de grade. De asemenea, disconfortul termic va fi accentuat, cu un ITU ce va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Local, noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

Zonele vizate de caniculă

Zonele care vor fi sub avertizările de caniculă pentru joi sunt: judeţele Alba, Argeş, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Braşov, Buzău, Cluj, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Harghita, Ilfov, Ialomiţa, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Olt, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Tulcea, Timiş, Teleorman, Vâlcea, Vrancea şi Municipiul Bucureşti. ANM precizează că, în zilele următoare, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a ţării, iar disconfortul termic se va menţine accentuat.

Foto: ANM
Foto: ANM

Europa, lovită de caniculă, dar și de furtuni

Din 19 iunie, valul de caniculă a ajuns şi în Italia, cu temperaturi de până la 44 de grade. 11 oraşe sunt sub alertă meteo până vineri, iar de sâmbătă sunt aşteptate furtuni violente. Europa este lovită de caniculă în sud și sud-est, și de vijelii în vest, centru și nord. Meteorologii au emis mai multe atenționări ce vizează fenomene meteo extreme: cod roșu de caniculă în Serbia, cu temperaturi de peste 38 grade, cod portocaliu de caniculă în Italia, Grecia, Bosnia, Ungaria, cod roșu de furtuni în Germania și cod portocaliu de furtuni în Franța, Germania, Polonia, Lituania, Letonia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Sistem PAtriot   exercitiu militar   Foto FAcebook MApn Lt  Radu Chirilă jpg
image
image
image
image
image
image
tanorexia obsesia pentru o piele bronzata cum se trateaza afectiunea 18715946 jpg
pod braila jpg
schit tanacu 1 jpg
bacsis sua png
Alergii FOTO Shutterstock jpg
girafa jpg
Statiunea Saturn jpg
trandafiri pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net