Românii s-au săturat de scumpiri. Încep protestele în fața Guvernului

Ultima actualizare:

Valul de scumpiri de ultima perioadă devine insuportabil pentru majoritatea românilor. Revoltați de creșterile de prețuri și de pasivitatea guvernanților față de solicitările lor, sindicaliștii anunță că ies în stradă. 

Sindicaliștii cer Guvernului să ia măsuri urgente care să tempereze avântul creșterilor de prețuri
Sindicaliștii cer Guvernului să ia măsuri urgente care să tempereze avântul creșterilor de prețuri

„Ne-am săturat de scumpiri”

„Gata! Ne-a ajuns!” E strigătul românilor disperați de valul de scumpiri care a sufocat România în ultimele luni. După protestele uriașe organizate de 1 mai în Franța și Grecia, a venit rândul românilor să iasă în stradă. Citește și: Proteste de 1 mai în Franța și Grecia. Scene violente la Paris

Membrii structurilor Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian protestează azi în fața Guvernului, cu scopul de a atrage atenția membrilor cabinetului Ciucă cu privire la situația dezastruoasă în care se află țara noastră. 

Sute de oameni au protestat în fața Guvernului Sursă foto: Adrian Popescu
Sute de oameni au protestat în fața Guvernului Sursă foto: Adrian Popescu

Potrivit comunicatului emis de sindicaliști:

 „Inflaţia şi preţurile mari pentru produsele de bază, pentru energia electrică şi termică, pentru asigurările obligatorii, îngroapă românii în facturi insuportabile, făcând viaţa imposibilă în România pentru oamenii care trăiesc doar dintr-un salariu muncit cinstit sau din pensie”, scriu sindicaliștii citați de Agerpres .

Ei se plâng și de faptul că legislația muncii nu este respectată de managerii unor companii de stat, care ar fi redus bugetul alocat salariilor fără un motiv plauzibil. 

CE REVEDINCĂRI AU SINDICALIȘTII

Printre revendicările membrilor de sindicat se numără și:
- Majorarea salariului minim brut garantat în plată, pentru toate categoriile socio-profesionale la 3.000 lei (similar reglementărilor pentru domeniul construcţiilor şi domeniul agricultură):
- Alinierea tuturor veniturilor salariale şi a pensiilor cu inflaţia reală;
- Promovarea unei noi legi a sindicatelor, conformă statutului României de stat membru UE;
- Stabilirea conform legii, a unui VRS (valoarea de referinţă sectorială) unic pentru toate categoriile de salariaţi, actualmente discriminate faţă de judecători;
- Reglementarea unei grile de salarizare unitare pentru angajaţii din administraţia publică locală.

Proteste în Europa

În weekend-ul cu 1 Mai, sute de mii de persoane au ieșit în stradă în mai multe orașe europene. Doar în Franța au fost peste 200.000 de manifestanți care au ieșit să-și exprime nemulțumirea față de erodarea nivelului de trai, de avalanșa de scumpiri și de realegerea lui Emanuel Macron pentru un nou mandat în fruntea țării.

În cadrul unor incidente între protestatari și forțele de ordine, opt polițiști și jandarmi au fost răniți, conform Le Figaro, iar cel puțin 50 de manifestanți violenți au fost reținuți. 

Mii de oameni au protestat și la Atena, capitala Greciei, nemulțumiți de prețurile mari la energie și de inflația scăpată de sub control.

Proteste au mai fost organizate, în Europa, în Madrid și Berlin. Însă demonstrațiile împotriva scumpirilor și scăderii nivelului de trai au fost și dincolo de granițele europene, în locuri precum Coreea de Sud, Sri Lanka, Serbia, Turcia, India, Pakistan și Cipru, anunță Aljazeera.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

image
image
image
image
image
image
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net