„Rugăciunea la toată primejdia de obște”. Preoții vor face slujbe speciale pentru a potoli furtunile și inundațiile

România a intrat în alertă de gradul 0 de inundații și furtuni! Patriarhia Română a cerut preoților să facă slujbe poate influențează urgia și se domolește. La sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc sâmbătă a doua videoconferință într-o singură zi pentru gestionarea situațiilor de urgență, în contextul avertizărilor meteorologice și hidrologice emise pentru perioada următoare. Țara a intrat în zodia pericolului! 

Patriarhul Daniel al României
Patriarhul Daniel a cerut preoților să citească rugăciunea de primejdie. Foto: ziarullumina.ro

Unde se așteaptă să fie cele mai mari inundații și furtuni

Situația este atât de gravă încât doar sâmbătă au fost două videoconferințe la sediul Ministerului de Interne cu aceeași temă: pregătirea răspunsului la furtunile și inundațiile care vin. Meteorologii spun că va fi ceva nemaivăzut iar Dunărea vine și ea mare... 

Cel mai rău vor fi lovite județele Dâmbovița, Giurgiu, Vaslui, Vrancea și Teleorman, unde deja a fost decretat Cod Portocaliu de furtuni și inundații. Mai grav este că vor fi precipitații puternice din nou în județul Galați. În ajutorul acestor județe au fost trimise din această noapte forțe ale MAI din județele Bihor, Timișoara, Caraș-Severin, Mureș și Maramureș.  

Preoții, puși să încerce domolirea stihiilor 

Situația este atât de gravă încât Patriarhia Română a cerut tuturor preoților și călugărilor ca duminică, 29 septembrie, în timpul Sfintei Liturghi să facă cereri speciale „la vreme de necontenire a ploilor” (revărsarea apelor) și să citească „Rugăciunea la toată primejdia de obște”. Totodată, în localitățile care se află sub avertizarea unor furtuni şi ploi puternice, vor fi trase clopotele bisericilor pentru dispersarea norilor. 

Cum se pregătește MAI să lupte cu vremea 

S-a petrecut un lucru fără precedent. La videoconferința de dimineață cu prefecții și toate structurile care sunt implicate în lupta cu furtunile și in undațiile s-au stabilit sarcnile iar seara s-a verificat îndeplinirea lor.  

„Au fost analizate măsurile preventive și de intervenție implementate în fiecare județ aflat sub incidența codului portocaliu, precum și acțiunile necesare pentru a răspunde eficient eventualelor situații de urgență ce ar putea apărea în urma fenomenelor meteorologice prognozate.  

Fiecare județ a prezentat stadiul actual al măsurilor luate, incluzând dispunerea serviciului de permanență la nivelul primăriilor, realizarea unei evidențe a persoanelor vulnerabile și cu dizabilități care ar putea avea nevoie de sprijin, verificarea constantă a situației din teren și monitorizarea râurilor și zonelor potențial inundabile”, a transmis MAI într-un comunicat. 

Ministrul Cătălin Predoiu a cerut, fapt iarăși fără precedent, măsuri speciale în ceea ce privește traseele turistice din zonele montane, atât de gravă este situația. 

Raed Arafat a decretat alarmă generală în unitățile Departamentului pentur Situații de Urgență. De asemenea a anunțat că au fost prealertate două elicoptere dotate cu troliu și echipament necesar, aflate la Inspectoratul General de Aviație. A fost creată o celulă de criză la sediul Ministerului de Interne. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Tom Parker Bowles cu Printul William si Printul Harry la nunta lui Charles cu Camilla   profimedia 0218936184 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ferma dacilor jpg
Doctor medic pacient consultatie FOTO Shutterstock jpg
Județul Galați, grav afectat de inundații FOTO: CJ Galați
eclipsa pixabay jpg
borsec jpg
american venit prima data in romania jpg
dani vancu buncar instagram jpg
Ofițeri români, înainte de Primul Război Mondial (© Library of Congress)
image
actualitate.net
image
actualitate.net