S-a ales praful de stațiunea unde Ceaușescu visa să organizeze Jocurile Olimpice. A ajuns o ruină, deși trebuia să fie perla turismului din România

Ultima actualizare:

O staţiune din județul Vâlcea, aproape nedescoperită şi nefinalizată, trebuia să fie locul unde Nicolae Ceaușescu voia să organizeze Jocurile Olimpice de iarnă din 1982. Mai târziu s-a vehiculat ideea Olimpiadei din anul 2000. Este vorba despre Stațiunea Vidra, un loc care acum pare abandonat.

Foto: Stațiunea și Lacul Vidra Foto: colaj Click!
Foto: Stațiunea și Lacul Vidra Foto: colaj Click!

Ceaușescu visa să organizeze Jocurile Olimpice de iarnă 

Stațiunea Voineasa se află situată la poalele Munților Căpățânii, pe Valea Lotrului, în Vâlcea. După Revoluție, hotelurile s-au închis unul după altul. Ultimul, Lotru, s-a închis în 2023.  Voineasa era una dintre cele mai iubite stațiuni turistice și o mândrie a românilor. Ceaușescu visa ca acolo să organizeze Jocurile Olimpice de iarnă. Proiectul fusese gândit pentru ediția din 1982, așa că, în anii 70, lucrările au fost demarate în forță.

Localitatea este amplasată la o altitudine de 1.300 de metri și este inclusă în stațiunea montană Voineasa, dezvoltarea fiind plănuită după construirea barajului lacului de acumulare Vidra. Astfel, trebuia ridicat un sat olimpic. Astfel, satul olimpic urma să fie alcătuit din stațiunile Vidra, Alba și Mura. Arhitecții elvețieni au proiectat mai multe clădiri cu aspect arhitectonic în acest scop.

Ultimul hotel din stațiune a fost închis Foto: Facebook
Ultimul hotel din stațiune a fost închis Foto: Facebook

Ce spunea primarul din Voineasa 

„Ceaușescu a adus arhitecți elvețieni (conduși de ahitectul Francisc Walter) pentru a construi complexe hoteliere în stare să ofere zeci de mii de locuri de cazare. Clădirile ar fi trebuit să găzduiască, iniţial, familiile celor care lucrau la barajul Vidra, dar au fost abandonate la scurt timp după ce au fost terminate – multe nici n-au mai ajuns să fie locuite. Abia la mijlocul anilor 70, au fost transformate în hoteluri şi staţiunea a prins viaţă”, declara primarul din Voineasa.

Ce s-a ales de stațiune

Într-un interviu mai vechi, primarul din Voineasa deplângea soarta hotelurilor închise după Revoluție. „E păcat de ele. Îți vine să plângi. S-a ales praful! Păcat că avem infrastructura cât de cât realizată și lăsată de izbeliște. Modelul ăsta nu prea îl vezi în stațiunile montane. Am fost și eu, dar asemenea modele de hoteluri n-am văzut, cu geamurile astea mari”, spunea el.

Stațiunea a fost construită de elvețieni 

Situată la 1.300 de metri altitudine, staţiunea a fost proiectată în anii 60, de arhitecţi elveţieni. Clădirile ar fi trebuit să găzduiască, iniţial, familiile celor care lucrau la barajul Vidra. La mijlocul anilor 70, au fost transformate în hoteluri şi staţiunea a prins viaţă, fiind luată cu asalt de turiști, iarnă de iarnă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton  foto   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bani femei 8 martie jpg
symi insula grecia jpg
piata bm1 foto angela sabau jpg
elev scoala jpg
test sarcina pixabay jpeg
calendar ortodox 2021 09 septembrie sfintii si dreptii parinti ioachim si ana png
ger inghet zapada vremea meteo pexels jpg
santorini insula jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net