S-a dat startul programului „Masă caldă pentru elevi”

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Deocamdată de probă. Elevii din 50 de școli generale și licee din toată țara vor testa un nou program guvernamental, care vizează acordarea unei mese calde în timpul anului școlar în curs. Cele 50 de unități de învățământ selectate în acest proiect-pilot vor putea prepara mâncarea în regie proprie, o vor putea cumpăra de la firmele de catering sau vor putea juca doar rol de distribuitor de pachete alimentare.

Proiectul de acordare a unui supliment alimentar copiilor care merg la școală a fost demarat anul trecut. Hotărârea de Guvern adoptată la sfârșitul anului prevede acordarea unei mese calde elevilor de școli generale și licee, pentru combaterea abandonului școlar și evitarea excluziunii sociale. În expunerea de motive a actului normativ se arată că mulți copii din familii sărace, dezorganizate ori monoparentale renunță la cursuri, în mare parte din cauză că părinții lor nu au ce să le ofere de mâncare la ore.

În ședința de Guvern din 27 ianuarie, Executivul a aprobat normele metodologice de aprobare a ordonanței privind suplimentul alimentar. Acestea arată care e procedura pe care autoritățile locale, inspectoratele școlare și unitățile de învățământ le vor urma pentru implementarea proiectului. În primă fază, circa 29.000 de elevi din 50 de școli vor primi o masă caldă gratuită în cursul anului școlar 2016-2017. La finalul anului, autoritățile centrale vor stabili dacă proiectul-pilot a fost un succes și merită să fie continuat.

Conform normelor de aplicare a programului-pilot, masa caldă va ajunge la elevi în funcție de posibilitățile unităților de învățământ. Școlile care dețin cantine avizate pot prepara mâncărurile pentru elevi în regie proprie. Pentru masa caldă preparată în regim propriu, unitatea şcolară va afişa la loc vizibil lista-meniu care va conține denumirea produsului, ingredientele componente, precum şi substanțele care provoacă alergii sau intoleranțe. În plus, pentru produsele distribuite de unitățile de alimentație publică va fi indicată şi data producerii.

Unitățile de învățământ care nu dețin cantine, dar au spații de servire a mesei, pot achiziționa mâncarea pentru copii de la firmele de catering, respectând aceleași condiții de igienă, transportare și depozitare. În fina, școlile care nu au nici cantine, nici spații de servire a mesei pot juca rolul de ditribuitori de pachete alimentare (sandvișuri). Preparatele alimentare trebuie să fie în limita a 7 lei/zi de elev și conforme cu Regulamentul nr. 852/2004 al Parlamentului European și al Consiliului European.

Unitățile de învățământ în care se desfășoară programul au obligativitatea de a păstra 48 ore probe din alimentele servite copiilor, conform legislației în vigoare.

Sumele aferente derulării programului-pilot se suportă din bugetele locale ale unităților sau subdiviziunilor administrativ-teritoriale. Pentru implementarea programului, se alocă sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru bugetele locale. Deocamdată, autoritățile nu știu câți bani vor fi necesari zilnic pentru implementarea acestui program-pilot. Lista cu școlile înscrise în proiectul-pilot o puteți consulta AICI.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Harry serios, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net