S-a modificat legea! O categorie de pensionari va primi bani în plus în septembrie, pe lângă recalculare

Ultima actualizare:

Începând cu luna septembrie, aproximativ trei milioane de pensionari din România vor beneficia de o majorare substanțială a pensiilor, așa cum au promis autoritățile.

indemnizația pentru însoțitor va crește din septembrie / foto: Shutterstock
indemnizația pentru însoțitor va crește din septembrie / foto: Shutterstock

De asemenea, o altă categorie de pensionari va primi o recalculare suplimentară a pensiei, rezultând în venituri mărite.

Toți cei circa cinci milioane de pensionari români au primit o creștere a pensiilor în ianuarie, o creștere de 13,8% ajustată conform inflației.

Oficialii guvernamentali subliniază că un salt real al veniturilor pensionarilor se va observa în septembrie, când toate pensiile vor fi recalculare, eliminându-se astfel inechitățile din sistem.

3 milioane de pensionari vor avea pensia mai mare

Se estimează că aproximativ trei milioane de pensionari vor beneficia de creșteri semnificative ale pensiilor, unii chiar peste 100%.

Șeful Casei Naționale de Pensii a declarat pentru România TV: „În 2024, pensiile vor fi majorate de două ori. Prima creștere a avut deja loc. În prezent, se efectuează plățile, iar din 1 septembrie, pensiile celor aproximativ 5 milioane de pensionari vor fi recalculare. Astfel, în septembrie, pensionarii vor primi noile valori ale pensiilor, calculate conform noii formule prevăzute de legea 360.

Intenționăm să publicăm normele de aplicare a acestei legi în Monitorul Oficial în ianuarie. Suntem aproape de finalizarea unui sistem informatic avansat pentru gestionarea acestui proces, anticipând creșteri spectaculoase ale pensiilor, peste 80% pentru cei cu contribuții mai mari.”

Indemnizația pentru însoțitor va crește

Din 1 septembrie, indemnizația pentru însoțitor va crește, beneficiind în special pensionarii de invaliditate de gradul I. Noua lege a pensiilor schimbă modul de calcul al acestei indemnizații, legând-o de salariul minim, nu de punctul de pensie.

Dacă salariul minim rămâne la valoarea actuală de 3.300 de lei, indemnizația va fi de 1.650 de lei din toamnă, față de 1.626 de lei cât este în prezent.

În plus, noua lege redefinește gradele de invaliditate, permițând pensionarilor să desfășoare activități și să cumuleze venituri cu pensia. Indemnizația pentru însoțitor este finanțată de la bugetul de stat și se acordă doar de către ultimul sistem de asigurări sociale în care pensionarul de invaliditate gradul I a fost asigurat, iar în cazul sistemelor neintegrate în sistemul public, indemnizația este compensată lunar de la bugetul de stat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net