S-a modificat Legea Pensiilor! O nouă categorie care poate ieși la pensie la 50 de ani. E valabil începând cu 21 august

Ultima actualizare:

    Constructorii navali vor putea ieși de acum mai devreme la pensie
Constructorii navali vor putea ieși de acum mai devreme la pensie

S-a modificat din nou Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice! Astfel că românii care lucrează pe șantierele navale vor putea ieși la pensie mai devreme. În cazul femeilor este vorba despre 50 de ani, în timp ce bărbații la 52 de ani.

Proiectul depus de PSD în februarie 2020 a trecut de toate comisiile și votat apoi în Plenul Camerei Deputaților.

A mers la promulgare, iar președintele Klaus Iohannis a semnat-o vineri, 21 august, astfel că nu mai există nici un dubiu că românii care lucrează în industria navală vor putea ieși mai devreme la pensie.

În loc de 63 de ani, respectiv 65 de ani, vârsta standard de pensionare în România, femeile se pensionează la 50 de ani, iar bărbații la 52 de ani, fără penalizare. Totul este să aibă un stagiu minim de cotizare de 25 de ani.

Cine se poate pensiona la 50 de ani

Din această categorie fac parte cei care desfășoară activități de control nedistructiv cu radiații ionizante, izolare cu vată minerală, galvanizare, sablare/zincare, vopsitorie, sudură, montare/demontare schele, lăcătușerie montaj, tubulatură montaj, polizare montaj, mecanică montaj și electrică montaj. Inițiatorii legii au fost de părere că acești angajați trebuie să iasă mai devreme din activitate din cauza riscurilor mari la care se supun.

”Măsura reducerii vârstei de pensionare pentru constructorii de nave ține cont de condițiile speciale zilnice pe care aceștia le îndură: vânt, ploaie, frig, expunere constantă la gaze toxice. Mai mult decât atât, utilizarea unor echipamente de mare capacitate sau tonaj generează nevoia unei atenţii deosebite deoarece orice eroare poate pune în pericol viaţa lucrătorilor. Riscurile la care se expun angajaţii din şantierele navale sunt unele semnificative în comparaţie cu alte sectoare economice. Riscul de alunecare şi cădere, riscul de explozii sau scurtcircuite care pot genera arsuri constituie riscuri zilnice, considerate a fi comune pe şantierele navale, însă nu şi cele mai grave. Riscul apariţiei bolilor articulare, cervicale, lombare pe fondul desfăşurării activităţii în spaţii extrem de înguste în anumite cazuri, azbestoza şi mezoteliomul (cancer al pleurei) reprezintă unele dintre cele mai importante riscuri cu care se confruntă salariaţii din şantierele navale”, au explicat parlamentarii inițiatori.

România are șantiere navale la Constanța, Mangalia, Midia, Năvodari, Tulcea, Sulina, Galați, Brăila, Giurgiu, Orșova, Oltenița, Hârșova, Cernavodă, Fetești, Basarabi și Drobeta Turnu Severin. 

Alte categorii de activități care se pot pensiona mai devreme

Minerii, siderurgiștii, aviatorii, artiștii de circ, cântăreții de operă, cei care lucrează în zona de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I și II de expunere la radiații, personalul de pe platforme marine sunt alte categorii care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare.

Conform prevederilor legale, reducerea se face cu câte șase luni pentru fiecare an lucrat în condiții speciale.

Minimum este de un an lucrat și se poate ajunge până la o reducere cu 13 ani. În prezent, în țara noastră sunt puțin peste 4,6 milioane de pensionari, iar pensia medie ajunge la 1.387 de lei.   

Pensiile cresc de la 1 septembrie

Dar, de la 1 septembrie, punctul de pensie va fi majorat, dar nu se știe, deocamdată, cu ce procent. Este clar că nu cu 40%, așa cum era prevăzut în programul de guvernare al PSD, dar ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a spus că se fac mai multe scenarii în acest sens.

”Aştept ca Ministerul Finanţelor să ne pună la dispoziţie evaluarea necesară cu privire la încasările în buget în această perioadă deosebit de dificilă din economie şi, în funcţie de ceea ce găsim, cu toată transparenţa, vom explica ce se poate face, în ce calendar şi aşa mai departe”, aprecizat demnitarul la începutul  lunii.

Neoficial, se merge pe o creștere de 10%, maximum 14%.  

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/noi-scenarii-de-crestere-pensiilor-de-la-1-septembrie-2020

https://www.click.ro/news/national/4-categorii-de-pensii-se-majoreaza-de-la-1-septembrie

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Margareta a României și Florin Enache foto Facebook jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Casă tătărească din Dobrogea. Fotografie de Anatole Magrin (© Imago Romaniae)
question 2736480 1280 jpg
preot vasile ioana jpg
shutterstock 1882314418 jpg
Donald Trump la un miting electoral (© Facebook / Donald J. Trump)
ninsori jpeg
Laura Crișan este adusă la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
KV WSCM jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net