S-a rezolvat misterul aducerii în țară a lui Nicolae Popa, cel care a devalizat FNI? Legătura cu Băsescu și alegerile din 2009

Ultima actualizare:

    Sebastian Ghiță a făcut noi dezvaluiri într-o înregistrare videoFoto: Eduard Enea/Adevărul
Sebastian Ghiță a făcut noi dezvaluiri într-o înregistrare videoFoto: Eduard Enea/Adevărul

„Azi-noapte când a aflat că e arestat domnul Popa Nicolae, cel cu FNI-ul... Nu v-a plăcut la domnul Vântu? V-a chemat în urgență?”

Bătălia finală pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din 2009 s-a dat, în turul 2, cu toate armele pe masă. Mircea Geoană, premierul de-atunci al României și candidatul PSD, obținuse un avantaj mare după primul tur în fața lui Traian Băsescu, președintele în exercițiu al României. Dar, în acele zile, ceva se mai întâmpla în țara noastră. Autoritățile române încercau să-i găsească pe vinovații falimentului Fondului Național de Investiții. Colapsul FNI-ului a lăsat pe drumuri peste 200.000 de oameni care și astăzi își caută dreptatea prin tribunale. 

Cine a fost Nicolae Popa?

Nicolae Popa era cheia rezolvării acestui caz. Nicolae Popa a fost directorul grupului Gelsor. Pentru un timp a fost directorul executiv și al SOV Invest. În 2006, el a fost condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare pentru fraudă şi delapidare în legatura cu colapsul. Fiind fugit din ţară încă din anul 2000, Popa a fost arestat pe 3 decembrie 2009 în Jakarta, Indonezia şi extrădat în România pe 21 aprilie 2011.

Când a fost arestat Nicolae Popa?

Arestarea lui Nicolae Popa s-a făcut în seara premergătoare dezbaterii finale dintre Geoană și Băsescu al cărei moderator a fost Robert Turcescu, în prezent deputat PMP, iar gazda evenimentului a fost chiar Realitatea TV, postul patronat de Sorin Ovidiu Vîntu. Arestarea lui Nicolae Popa însemna începutul sfîrșitului pentru imperiul construit de Vîntu. Ziarul Capital îl poziţiona pe Vântu pe locul 3 în topul celor mai bogaţi oameni din România din anul 2008, cu o avere estimată la acea vreme de 800 milioane euro. 

Băsescu: „Nici azi-noapte nu v-a plăcut domnul Vîntu?”

Cu o seară înainte de această dezbatere, Geoană a fost acasă la Vîntu, chemat de omul de afaceri în disperare de cauză. „Voia să discutăm pentru că într-o gazetă de sport am spus despre el că era un om malefic”, a încercat Geoană să limiteze proporțiile penibilului în care se afundase atunci când Băsescu l-a făcut să mărturisească în fața a milioane de oameni că această întâlnire de taină chiar a avut loc. Supoziția lui Băsescu a fost că Vântu a vrut să discute cu Geoană despre arestarea lui Popa Nicolae. 

  • Geoană: „Nici mie nu îmi place domnul Vântu, așa cum nici dumneavoastră nu v-a plăcut”
  • Băsescu: „Nici azi-noapte nu v-a plăcut?”
  • Geoană: „În condițiile în care...”
  • Băsescu: „Domnule Geoană, nici azi-noapte nu v-a plăcut întâlnirea cu domnul Vântu?”
  • Geoană: „Dar în condițiile acestea...”
  • Băsescu: „Azi-noapte când a aflat că e arestat domnul Popa Nicolae, cel cu FNI-ul... Nu v-a plăcut? V-a chemat în urgență?”
  • Geoană: „Am avut aseară o întâlnire cu domnul Vântu!”
  • Băsescu: „Azi-noapte, da?!”
  • Geoană: „Da!”

Arestarea lui Popa Nicolae a însemnat glonțul de aur în dezbaterea prezidențială înainte de turul 2. Însemna deopotrivă în fața publicului deconspirarea unui sistem clientelar din spatele PSD-ului care ar fi ajuns să îl controleze pe șeful statului dacă Mircea Geoană ar fi câștigat președinția României. Modul în care a reușit, însă, președintele României să-l facă pe Geoană să mărturisească înfluența pe care o avea Vîntu asupra sa a contribuit decisiv, pentru Traian Băsescu, la obținerea celui de-al doilea mandat în fruntea României. 

Cum a fost adus Popa Nicolae în România?

Luni seară, 2 ianuarie, Sebastian Ghiță a apărut într-o a treia înregistrare video la România TV, postul de televiziune pe care îl controlează.Fostul deputat a lansat noi acuzații la adresa Laurei codruța Kovesi, șefa DNA, dar a făcut și o serie de dezvăluiri bombă.

Sebastian Ghiță a afirmat că în decembrie 2009, firma Asesoft, care era patronată de el, ar fi plătit 200.000 de euro pentru avionul privat care l-a adus în țară pe Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, considerat responsabil de falimentarea FNI, Mai mult decât atât, Ghiță afirmă că suma a fost plătită la cererea Laurei Codruța Kovesi, care pe-atunci era procurorul general al României.

Așadar, fiind fugit din ţară din 2000, Popa a fost arestat pe 1 decembrie 2009 în Jakarta şi extrădat în România pe 21 aprilie 2011. În lipsa unui acord de extrădare între Bucureşti şi Jakarta, a fost necesară aplicarea unei proceduri speciale, pentru care a trebuit să-şi dea acordul preşedintele Indoneziei. Despre această procedură specială avea să explice Ghiță ieri seară. 

"La cererea lui Kovesi, o firmă de construcţii din Ploieşti, care a primit bani de la Asesoft, a fost cea care a plătit avionul pentru aducerea domnului Nicolae Popa din Indonezia. Realitatea este că o firmă privată, la cererea statului român, a plătit 200.000 de euro pentru a fi adus cel care a falimentat FNI şi care a furat sute de mii de oameni. O întreb pe doamna Kovesi: ce fel de operaţiune o fi asta? Oare suntem vinovaţi de spălare de bani? E doar dânsa sau sunt doar eu? Am acţionat eu în numele statului român?", a declarat fostul deputat, inculpat în patru dosare.

Cine a fost Sorin Ovidiu Vântu și ce a fost FNI?

Vântu a devenit cunoscut publicului român odată cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii (FNI), un fond fără o bază solidă de experţi şi investiţii, în care între 200 şi 300 de mii de români îşi depuseseră economiile, atraşi de şansele mari de câştig. Fondul Naţional de Investiţii s-a dovedit a avea o structură de tip piramidal (Ponzi), la câtăva vreme după apariţie. Profitul primilor depunători, în ordine cronologică, era asigurat nu de randamentul plasamentelor din Fond, ci de banii depuşi de următorii depunători. Cu puţin înainte de prăbuşire, în anul 2000, Sorin Ovidiu Vântu a retras din Fond mari sume de bani şi i-a vândut compania care administra Fondul, Gelsor, Ioanei Maria Vlas, care a devenit ulterior răspunzătoare de prăbuşirea FNI. După 5 ani de procese, Vântu a fost condamnat la 3 ani cu suspendare, dar faptele au fost prescrise. Ioana Maria Vlas, preşedinta FNI pe 13 octombrie 2005 a fost condamnată la 20 de ani de închisoare în cazul FNI, dar a fost eliberată în aprilie 2008. Pe data de 4 iunie 2009, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a condamnat-o pe Ioana Maria Vlas la 10 ani de închisoare în dosarul FNI, fiind pusă în libertate, pe 20 octombrie 2010, printr-o hotărâre definitivă a tribunalului Prahova.

Cum a sfârșit Vântu să ajungă la pușcărie?

Deși fusese condamnat cu suspendare în dosarul delapidării FNI, Vîntu avea să se aleagă și cu alte dosare pe cap.

  • În data de 10 septembrie 2010, la scurt timp după ce fusese reţinut pentru 24h, Sorin Ovidiu Vântu a fost arestat preventiv pentru 29 de zile. El este acuzat de către procurori că ar fi ajutat cu bani infractorul Nicolae Popa (favorizarea infractorului). Vântu a fost eliberat din arest o săptămână mai târziu în urma unei contestaţii depuse de avocaţii săi pentru vicii de procedură. 2 din cele 3 judecătoare din completul de judecată de la Curtea de Apel au aprobat acest recurs.
  • Pe 20 aprilie 2011 a fost reţinut 24 de ore pentru acuzaţia de şantaj, acuzație lansată de Sebastian Ghiță, noul său partener de la Realitatea TV. Pe 21 iunie 2012, Sorin Ovidiu Vântu a fost condamnat definitiv de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti la un an de închisoare în dosarul în care a fost acuzat de şantaj la partenerul său de afaceri, Sebastian Ghiţă. Avea să fie prima condamnare la închisoare pentru Vântu. 

  • Pe 24 ianuarie 2014, Sorin Ovidiu Vântu a fost condamnat definitiv de ICCJ la doi ani de închisoare cu executare în dosarul favorizării lui Nicolae Popa, condamnat în 2006 în legătură cu prăbuşirea FNI.
  • Pe 14 iulie 2014, Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 6 ani şi 2 luni de închisoare cu executare în dosarul Petromservice, sentinţa nefiind definitivă.
  • Pe 9 februarie 2015 a fost condamnat, de Tribunalul Bucureşti, la şase ani şi 4 luni de închisoare, în dosarul devalizării Fondului Naţional de Investiţii (FNI), decizia nefiind definitivă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net