S-au înghesuit să-şi înscrie maşinile de frica taxei auto

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Nici nu s-au liniştit bine după sarmalele şi cârnaţii de la masa de Crăciun că mii de români au luat cu asalt sediile RAR şi ale serviciilor de înmatriculări auto. Speriaţi că peste câteva zile ar intra în vigoare noua taxă de poluare, şoferii au venit să-şi facă actele pe maşinile cumpărate de ceva vreme.

S-au culcat pe-o ureche luni sau chiar ani întregi, iar acum fac cozi enorme la ghişee. Românii care şi-au cumpărat maşini, gata înmatriculate în ţară, au dat năvală la Înmatriculări Auto sau la Registrul Auto Român pentru a-şi trece, într-un final, pe numele lor autoturismele.

Motivul? Zvonul că legea privind noua taxă de poluare, care-i pune la plata şi pe cei care-şi cumpără o maşină gata înmatriculată în ţară înainte de 1 ianuarie 2007, ar intra în vigoare peste doar câteva zile.

Aşa că, s-au aşezat la cozi cu sutele, să-şi treacă pe numele lor maşinile. Mulţi înmatriculau maşini abia cumpărate, dar şi mai mulţi îşi treceau pe numele lor maşini cumpărate cu mult timp în urmă.

În Bucureşti, a fost un chin pentru toţi: şoferii au stat la cozi zeci de minute, iar angajaţii de la ghişee sau inginerii au eliberat şi verificat sute de acte şi maşini.

Mai mult, unii angajaţi de la RAR s-au trezit chemaţi la serviciu din concediu, pentru că colegii lor nu mai făceau faţă. La Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bucureşti, cozile la ghişee se întindeau pe câţiva metri, iar parcarea s-a dovedit neîncăpătoare.

Asta, cu toate că angajaţii lucrau la 22 de ghişee simultan. „Lucrăm la capacitate maximă, iar numărul de persoane este mult mai mare decât de obicei. Până la sfârşitul zilei, estimăm circa 2.500 de persoane. Mulţi s-au speriat de noua lege, dar aceasta mai are până să intre în vigoare. În primul rând, trebuie publicate normele, altfel nu ştim noi ce avem de făcut. Cei care se îngrămădesc acum au maşini cumpărate cu multă vreme în urmă, dar care nu şi-au făcut încă actele", ne-a explicat comisarul şef Şerban Petruş.

Pe ideea „paza bună trece primejdia rea", şoferii care s-au aşezat ieri la cozi au preferat să-şi piardă aşa timpul, decât să fie nevoiţi să plătească cât nu face maşina pentru a o avea pe numele lor.

„Mi-am cumpărat, acum câteva luni, un Logan pe motorină, fabricat în 2006, şi nu am înmatriculat-o încă pe numele meu. Maşina m-a costat 3.800 de euro. Stau acum la coadă pentru că nu vreau să mă trezesc că trebuie să plăteasc taxă auto, după 1 ianuarie. Ar trebui să mai dau încă vreo 2.000 de euro", ne-a spus Alexandru Nicola, 24 de ani.

Însă, temerile şoferilor care fac, acum, cozi imense sunt puţin nefondate. Noua taxă auto nu are nici o şansă să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2012. Aceasta se află încă pe masa preşedintelui Băsescu, la promulgare. Abia apoi urmează a fi publicată în Monitorul Oficial. Chiar şi-aşa, nimeni nu o va putea aplica fără normele metodologice.

Galaţi- Ore suplimentare la Registrul Auto Român

Cum era de aşteptat, având în vedere că la fel s-a întâmplat şi când a fost introdusă taxa de primă înmatriculare, gălăţenii care intenţionau să-şi vândă maşinile au luat cu asalt reprezentanţa Registrului Auto Român.

simeon stalpnicul png

Şi aici, angajaţii RAR fac ore suplimentare pentru a verifica până la 300 de maşini pe zi, faţă de maxim 90, în mod normal. Multe sunt ale proprietarilor care, după ce le-au cumpărat, nu s-au grăbit să le reînmatriculeze pe numele lor, iar, din ianuarie, această amânare i-ar putea costa mii de euro.

Scapă de taxă doar proprietarii care aleg să nu-şi mai vândă maşina cumpărată la mâna a doua.

Craiova

Aproximativ 200 de conducătorii auto au luat cu asalt, ieri, sediul RAR din Craiova. Oamenii au aşteptat şi câte cinci ore la coadă, de frica noii taxe auto.

simeon stalpnicul png

„ Nu vreau să risc, iar la anul să plătesc dublu. Mai bine fac acum tot ce trebuie, iar după aceea stau liniştit. Pentru autoturismul pe care îl am eu, un Volkswagen Golf de 1.600 cmc, din anul 2005, cu euro 4 , plătesc 540 euro", ne-a spus un şofer.

Directorul RAR Dolj, Mihai Sdreală, a decis să prelungească programul de lucru până la sfârşitul anului. „Avem zilnic câte 200 de autovehicule. Nimeni nu pleacă acasă până nu este verificată şi ultima maşină din curte", a precizat acesta.

Click!spune

Proiectul noii legi a taxei de poluare presupune o restituire a sumelor plătite deja, cu până la 25%, dar îi pune la plată şi pe cei care îşi cumpără o maşină gata înmatriculată înainte de 1 ianuarie 2007.

Astfel, după ce va intra în vigoare legea, cei care au plătit taxa auto între 01.07.2008 şi 31.08.2011, pot cere bani înapoi dacă valoarea achitată la vremea respectivă a fost mai mare decât cuantumul actual.

De asemenea, şoferii care-şi vor cumpăra o maşină, gata înmatriculată în România înainte de 1 ianuarie 2007, vor trebui să achite taxă de poluare, la prima transcriere a dreptului de proprietate asupra autoturismului.

210 lei, amenda dacă vorbeşti la telefon!

Şoferii vor avea un an greu din prima zi. Valoarea unui punct-amendă creşte de la 67 de lei, la 70 de lei, o dată cu majorarea salariului minim brut pe economie. Cea mai mică amendă - două puncte - va fi de 140 de lei, faţă de 134 de lei în prezent. Amenda maximă va ajunge la 1.400 de lei, faţă de cel mult 1.340 de lei în prezent.

Cu telefonul mobil la volan, plătiţi 210 lei! Şoferii prinşi la volan fără centura de siguranţă riscă, pe lângă două puncte de penalizare, amenzi între 140 şi 210 lei, faţă de maximum 201 lei până acum. Sancţiuni similare vor primi şi şoferii care folosesc la volan telefonul mobil.

Viteza costă. Şoferii care depăşesc cu 30 de km/oră viteza maximă admisă sau opresc fără motiv pe banda de urgenţă a autostrăzilor riscă 4 sau 5 puncte-amendă, adică de la 280 la 350 de lei, faţă de maximum 335 de lei în prezent.

Nu opreşti la STOP? Amenzile cresc şi pentru cei care nu opresc la „STOP” sau pentru cei care depăşesc cu 40 de km/oră viteza maximă admisă. Aceştia vor plăti de la 420 de lei la 560 de lei, faţă de maximum 536 de lei acum.

Ai copilul pe scaunul din faţă: 1.400 de lei. Sancţiunile cresc şi pentru şoferii care îşi insultă „colegii” din trafic, cei care transportă copii sub 12 ani pe locurile din faţă ale maşinilor, cei care blochează intersecţiile sau depăşesc cu 50 de km/oră viteza maximă admisă. Ei riscă amenzi de la 630 la 1.400 de lei, faţă de maximum 1.340 de lei cât e acum.

Fără alcool la volan. Şoferii imprudenţi riscă amenzi mai mari, dar şi un dosar penal dacă urcă băuţi la volan. Pentru unii, chiar şi un pahar cu vin ar putea fi suficient pentru o condamnare înscrisă în cazier.

Motivul: 0,5 la mie alcool în sânge (adică 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat) este pragul de la care, de la 1 ianuarie, şoferii vor putea fi puşi sub acuzare pentru comiterea infracţiunii de conducere sub influenţa alcoolului, faptă pentru care pedeapsa este de la 1 şi 5 ani de închisoare.

Până acum, şoferii care erau prinşi băuţi la volan până la pragul de 0,8 la mie alcool în sânge (0,4 mg/l alcool pur în aerul expirat) erau amendaţi şi rămâneau fără permise de conducere pentru trei luni.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
femeie stranut  jpg
Mango Mannheim O6 jpg
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net