Să dezinfectezi sau nu cumpărăturile când ajungi acasă? Mesajul experților despre cele mai periculoase suprafețe
Încă de la începutul pandemiei s-a vorbit despre cât rezistă coronavirusul pe suprafețe, iar datele erau alarmante. În aceste condiții, mulți dintre noi, ca măsură de precauție, am început să dezinfectăm orice produs nou cumpărat pe care îl aduceam în casă. „Este inutil”, spun acum experții, care atrag atenția asupra altor lucruri mult mai periculoase.
Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA și-a actualizat informațiile referitoare la „cum se răspândește Covid-19” și precizează că „atingerea suprafețelor nu e calea obișnuită de contaminare”. Ne contaminăm prin aerosoli, prin contact direct cu o persoană infectată.
Pe anumite suprafețe, coronavirusul rezistă până la 28 de zile
Cum rămâne atunci cu datele privind numărul de ore, chiar de zile, cât virusul poate rezista pe suprafețe? Un studiu din Australia arăta că pe suprafețe fine, precum sticla sau ecranul telefonului, inclusiv pe bancnote, Covid-19 poate supraviețui până la 28 de zile. Asta se întâmplă „în condiții experimentale, care nu sunt ca în lumea reală, unde avem curenți de aer, lumina soarelui etc. Volumul de virusuri care persistă s-ar putea să nu fie cel care vă poate afecta într-un context real”, a explicat David Morens, consilier în cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase din SUA.
Și Stefan Baral, profesor asociat în departamentul de epidemiologie de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, spune că e o mare diferență între o singură particulă virală capabilă să supraviețuiască pe o anumită suprafață și potențialul virusului de a intra într-o membrană de mucus, a o traversa și a infecta pe cineva. „Este remarcabil de improbabil ca o singură particulă virală să cauzeze urmări serioase”, a declarat expertul, citat de Hotnews.
„E inutil să dezinfectați cumpărăturile”
Cu toate că e important să știm cât timp rămâne infecțios virusul pe suprafețe, în medii diferite, experții susțin că nu de aici vine pericolul și că nu e necesar să curățăm produsele de la magazin, când le aducem în casă. „Există multă îngrijorare inutilă pentru aceste lucruri. Este ca și cum ai sta pe mijlocul unei șosele aglomerate cu trafic mult și te-ai întreba: Care sunt șansele să fiu lovit de un meteorit? Sigur că există o șansă, dar este destul de mică și atunci n-ar fi mai bine să te îngrijoreze alte lucruri mai importante?”, mai spune David Morens.
Când trebuie să ne îngrijorăm cu adevărat
Mult mai riscate sunt locurile publice aglomerate, unde mulți oameni ating în fiecare clipă aceleași suprafețe. Ni se dă ca exemplu toaleta unui aeroport, unde oameni posibil infectați atingi clanța, robinetul, dispozitivul pentru hârtie. Sau butoanele unui lift dintr-o clinică medicală, dintr-o firmă de birouri. Nu prea poți evita atingerea acestor obiecte, însă ceea ce e cu adevărat importantă este protecția de după. Mai exact, ce faci cu mâinile. Nu le duce la nas și la gură. Dacă poți mască, această grijă este pe jumătate rezolvată. „În aceste condiții, poți chiar să mergi la un restaurant și să atingi obiecte de acolo – scaun, meniu – fără să le ștergi în prealabil. Dacă ultimul lucru pe care îl atingi este săpunul sau dezinfectantul, și ai mâinile curate, totul va fi ok”, dă asigurări Morens.