«Să m-ajute Sfântul Dumitru să fiu bunică»
Zilele în care Dealul Patriarhiei gemea de enoriaşi s-au întors. Motivul? Cel mai mare pelerinaj religios ortodox din Capitală a început ieri, cu ocazia sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor. Moaştele sfântului au fost aşteptate de 5.000 de oameni.
Azi e Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, iar mâine Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor. De ieri, credincioşii s-au încolonat pe Dealul Patriarhiei să atingă moaştele sfinţilor. Pelerinajul a început la ora 12.00, cu procesiunea Calea Sfinţilor. Ca în fiecare an, la acest pelerinaj special au fost aduse şi alte moaşte-musafir.
De această dată, au fost plimbate în procesiune Sfintele Moaşte şi Icoana Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, de la Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon–Nou. Fragmentele sfinte au fost duse în coloane de preoţi, câte 500 la fiecare. La ora 12.30, cele două procesiuni cu raclele în frunte s-au întâlnit la baza Dealului Patriarhiei şi unite, într-o atmosferă solemnă, au urcat colina până la Catedrala Patriarhală. Peste 5.000 de pelerini au aşteptat raclele cu moaşte într-un rând ordonat şi separat din loc în loc de celebrele garduri de oţel ale jandarmilor. Coada cobora Dealul Patriarhiei şi avea capătul undeva pe Bd. Regina Maria.
Dorina, Alexandra şi Vasilica sunt primele la coadă la moaşte. Stau la rând de la ora 4.00 şi mai au de aşteptat, pentru că întâi trebuie să se închine sutele de preoţi, copiii de la aşezămintele bisericeşti, invitaţii. Unii preoţi lasă bani într-o cutie a milei, câţiva copii îşi fac selfiuri cu relicvele sfinte. “Am venit să mă rog să‑mi ajute Bunul Dumnezeu pentru sănătatea nepoţilor mei, Ştefania de 12 ani şi Andrei Daniel de 19 ani. Nici nu simt oboseala pentru că atunci când stai pentru Dumnezeu parcă prinzi aripi”, spune Dorina de 73 de ani. Lângă ea, Alexandra are şi ea un motiv pentru care a venit la moaşte.
Pelerinii s-au aşezat la rând de la 4.00 dimineaţa
”Vin tocmai din Dragomireştii de Ilfov ca să rămână însărcinată fiică-mea. Moaştele fac minuni. Să fie băiat, fată, nu contează”, speră Alexandra Velicu. La 13.30, se dă drumul la enoriaşi. Ei nu intră prin uşa principală aşa cum au fost lăsaţi preoţii, ci sunt băgaţi pe uşa laterală, iar zeci de oameni încep să pupe moaştele, grăbiţi de la spate de preoţi plasaţi strategic. “Hai, hai, mai repede”, “Nu împinge!” se aud îndemnurile preoţilor puşi să vegheze la buna desfăşurare a pelerinajului, iar gurile enoriaşilor pupă sticla raclelor cu moaşte la repezeală şi din loc în loc.
Unii au la ei haine, ale lor, vecinilor sau membrilor familiei pe care le plimbă pe geamul care păstrează integritatea moaştelor. Vasilica are o batistă pe care se mândreşte că a dus-o de zeci de ani la numeroase pelerinaje. “Oho, câte a văzut şi atins batista asta…”, spune mândră Vasilica. Şi ea tot pentru fata ei se roagă să rămână însărcinată.
Programul pelerinajului
Pelerinajul continuă astăzi, cu sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, urmată sâmbătă, 27 octombrie 2018 de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor. Duminică, 28 octombrie 2018, este sărbătorit Sfântul Ierarh Iachint de Vicina. Luni, 29 octombrie 2018, la ora 12.00, raclele cu moaşte vor fi luate şi duse la mânăstirile care le găzduiesc. În fiecare zi de la ora 9.30, sunt programate slujbe de Sfânta Liturghie.