Sala de detenție ar putea deveni realitate la școală. Ce spune noul Statut al Elevului

Prin noul Statut al Elevului, care va deveni efectiv în anul școlar 2024-2025, sala de detenție va fi oficial introdusă în școlile din România. Astfel, instituțiile de învățământ vor fi obligate să amenajeze un spațiu special în care elevii sancționați pentru deranjarea orelor vor fi trimiși.

Sala de detenție pentru elevii problemă va fi introdusă în școli / foto: INQUAM
Sala de detenție pentru elevii problemă va fi introdusă în școli / foto: INQUAM

De asemenea, conform noului statut, care urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, telefoanele mobile vor fi interzise în timpul orelor, iar elevii suspendați sau exmatriculați vor beneficia de consiliere psihologică.

Ministerul Educației a anunțat miercuri că au fost trimise spre publicare în Monitorul Oficial două ordine de ministru: unul pentru aprobarea Statutului Elevului și altul pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.

Aceste documente vor intra în vigoare începând cu anul școlar 2024-2025 și vor fi disponibile pe edu.ro după publicarea în Monitorul Oficial.

Introducerea sălii de detenție în școli

Printre cele mai discutate modificări se numără introducerea sălii de detenție:

„În cazul în care elevii manifestă comportamente care perturbează desfășurarea orelor, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activități într-un alt spațiu din școală, în timpul acelei ore.

Este obligatorie supravegherea elevului de către un alt cadru didactic sau didactic auxiliar și informarea părintelui. Important: Cadrul didactic poate lua această decizie doar pentru propria oră de curs, iar pentru acea oră elevului nu i se consemnează absență”, precizează Ministerul Educației.

Prevederea referitoare la sala de detenție a fost menținută din proiectul inițial al Statutului Elevului din luna iunie.

Această măsură a fost criticată de diverse asociații ale elevilor, care au cerut eliminarea ei, argumentând că „sistemul de învățământ din România nu este pregătit pentru această schimbare radicală”, conform edupedu.ro.

Noul statut prevede, de asemenea, că elevii vor primi câte o notă la purtare în fiecare modul, rezultând în cinci note pe an, iar media acestora va fi calculată la finalul anului școlar. În plus, la 20 de absențe nemotivate se va scădea un punct de la purtare.

„Elevii suspendați sau exmatriculați trebuie să beneficieze de consiliere psihologică, psihoterapie și activități remediale”, conform noilor reglementări.

Telefoanele mobile vor fi interzise în timpul orelor, iar fiecare elev va avea un plan individual de învățare.

Noul Statut al Elevilor va intra în vigoare în luna septembrie, odată cu începerea anului școlar 2024-2025.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
swan 200461 1280 jpg
femeie cu caine langa calorifer 2251084105 jpg
turkey 4181647 1280 jpg
cosmin jpg
dovleac jpg
front 1 jpg
sardinia shutterstock 1298190457 jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net