Salarii îngheţate şi angajări blocate în sistemul bugetar, de la 1 mai. Ce alte măsuri îi șochează pe români

Proiectul de ordonanță de urgență care ar trebui să mai reducă din cheltuieli a fost aprobat. Măsurile de austeritate ar urma să intre în vigoare de la 1 mai. De atunci, nu se vor mai face angajări și vor fi înghețate salariile bugetarilor. Totodată, este prevăzută și interzicerea achiziţiei de maşini şi mobilă şi a cumulului pensie-salariu.

image

Este inclusă interdicția de a achiziționa mașini și mobilă

Proiectul de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Finanţelor prevede interdicţia de a achiziţiona maşini, dar şi mobilă. De altfel, ministerele vor trebui să reducă cheltuielile bugetare, de la bunuri şi servicii, cu 10%, scrie Observatornews.ro. 

Totodată, în discuţiile din Coaliţie, UDMR s-ar fi opus acestei măsuri, din cauza riscului de neconstituţionalitate. Cu toate acestea, liderii politici ar fi găsit o variantă de compromis, ca această interdicţie să se facă, iată, printr-un proiect de lege, şi nu printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă.

Salariile la bugetari vor fi înghețate

Mai mult, angajările, dar şi salariile din sistemul bugetar, vor fi îngheţate. Cei care deţin titlul de doctor vor primi sporul de 50%, doar dacă activează în domeniul pentru care au primit acest titlu de doctor. Toate aceste măsuri vor intra în vigoare de la 1 Mai, iar executivul va aproba în şedinţa de Guvern din această săptămână.

Ce declară ministrul Finanțelor

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a explicat, joi, la ultima ședință de Guvern, că măsurile care vor fi luate în buget nu înseamnă că există „o gaură”, ci că măsurile reprezintă o acțiune preventivă pentru a putea crea un spațiu fiscal de intervenție.

,,Mă refer aici, de exemplu, la balanța comercială. Dau exemplu de un tip de cheltuieli pe care îl avem în vedere. Este acela de a încerca să introducem lanțurile scurte de aprovizionare pe ceea ce înseamnă cheltuielile pe produse agro-alimentare.

Vor fi câteva elemente în măsurile pe care le-am pregătit și care vor fi prezentate probabil luni sau marți, care să ducă la internalizarea consumului în sensul sprijinirii diminuării de balanță comercială. Pe de altă parte, sunt elemente care trebuie să ajute la crearea unui spațiu fiscal suplimentar pentru a putea interveni în continuare pentru economie. Ceea ce se introduce acum în sprijinul fermierilor, de exemplu, sunt elemente care vin în dinamică.

Cel mai important lucru este să vedem acolo unde se pot face anumite flexibilizări de cheltuieli sau o eficientizare mai bună a folosirii banului public, iar pe spațiul fiscal creat să se poată veni cu astfel de măsuri de sprijin pentru că ceea ce contează este ca economia să funcționeze și să putem să sprijinim în continuare cetățenii", a spus ministrul Finanțelor.

De ce se vor lua măsuri 

,,Nu este vorba de austeritate, de măsuri care să reducă personal sau să reducă salarii. Nu discutăm aceste lucruri, dar evident o să avem în acest an și reformele din PNRR care vor veni și vor elimina inechități, vor ajusta ceea ce înseamnă situația cheltuielilor, nu înseamnă neapărat o diminuare a valorilor nominale, ci evident intrarea pe șablonul ponderilor în PIB din perspectiva agreamentului pe care îl are România în PNRR cu Comisia Europeană", a mai spus Câciu.

Nu ar fi vorba despre o gaură în buget 

,,Nu există niciun fel de gaură la buget, pentru că s-a folosit acest termen plastic. Nu este o gaură, este o acțiune preventivă pentru a putea crea spațiu fiscal de intervenție în sprijinul cetățenilor și economiei prin eficientizarea cheltuielilor publice.

Asta este ceea ce facem și în contrapondere, și un plan de acțiune pe care instituțiile și le-au asumat, pentru a reveni în zona normală de colectare, așa cum e programul bugetar", a mai spus ministrul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Peștele este vedeta mesei jpeg
image
image
image
image
image
image
MIRCEA BRAVO jpg
lac cutremur1 jpg
Kate Middleton foto profimedia jpg
mama copil de mana jpg
image png
image png
Millie Bobby Brown jpg
bani euro pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net