Salariul minim pe economie va crește la 3300 de lei, din toamnă. Cât va fi de la 1 ianuarie 2024

Se discută intens în aceste ore pe tema anumitor facilități fiscale pe care premierul Marcel Ciolacu le-ar vrea implementate din toamnă. Potrivit unor surse, de la 1 septembrie, salariul minim pe economie, va crește la 3.300 de lei brut, iar în cazul lucrătorilor din construcții acesta ar urma să fie 4.500 de lei. Propunerea PSD este ca de la 1 ianuarie 2024, salariul minim pe economie să fie 3750 de lei, potrivit unor surse guvernamentale, citate de Digi24.

bani in portofel freepik jpg

De la 3000 de lei brut, salariul minim ar urma să ajungă la 3300 de lei brut. Majorarea ar putea intra în vigoare de la 1 septembrie. Separat, pentru angajații din Construcții, salariul minim brut ar urma să ajungă, de la 4000 de lei brut – cât este acum – la 4500 de lei brut, iar pentru muncitorii din acest domeniu se vor plăti din nou contribuții pentru Sănătate și Pensii.

Și angajații din agricultură vor plăti contribuția de Sănătate și Pensii.

Facilități fiscale din toamnă

Totodată, coaliția analizează și un pachet de măsuri fiscale. Este luată în calcul eliminarea unor facilități fiscale în contextul în care pierderile rezultate din acordarea de facilități fiscale s-ar ridica la 75 de miliarde de lei.

Sursele citate susțin că s-a convenit cu oficialii de la Comisia Europeană ca din septembrie să fie doar două cote de TVA.

În acest moment există multe derogări de la cota de 19%, cum ar fi cea de 5% pentru cultură, cărți, manuale școlare, unele servicii turistice, tranzacțiile imobiliare, mâncarea pentru animale.

Comisia Europeană cere să nu mai eliminarea acestei derogări. În aceste condiții, facilitatea TVA-ului de 5% s-ar mai aplica doar la protezele medicale.

De asemenea, TVA redus s-ar mai aplica la alimente, medicamente și pentru serviciile HORECA, iar acesta ar fi de 9%.

Modificările fiscale ar urma să privească și impozitele plătite de marile companii. În privința acestei teme, discuțiile sunt îngreunate de PNL care se opune, iar discuțiile între premierul Marcel Ciolacu și ministrul liberal al Finanțelor, Marcel Boloș, nu avansează spre o soluție favorabilă.

O nouă rundă de negocieri pe acest subiect va avea loc, luni, între liderii Coaliției.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
oua jpg
image png
1 pasca oua rosii cozonac 1706149666 jpg jpeg
atena pixabay jpg
saptamana luminata
flori jpeg
image png
1 femeie menopauza jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net