Salvamarii sunt prezen╚Ťi la datorie! Sfaturi pentru o vacan╚Ť─â f─âr─â incidente

Dup─â deschiderea sezonului turistic la 1 Mai, salvamarii au revenit pe plajele litoralului rom├ónesc. ├Än aceast─â perioad─â, ei lucreaz─â cu efective reduse, deoarece num─ârul persoanelor care vin pe plaje este mic, realteaz─â Adev─ârul. Odat─â cu ├«nceperea sezonului estival, la 1 iunie, salvamarii vor fi ├«n efectiv complet. 

salvamari 0 jpeg
Salvamarii ├«i aten┼úioneaz─â pe turi┼čti s─â nu se aventureze ├«n larg, mai ales c├ónd marea e agitat─â

Cea mai important─â regul─â pe plaj─â este respectarea indica┼úiilor date de salvamar ┼či a steagului arborat ├«n acel moment. ├Än fiecare an, autorit─â┼úile locale angajeaz─â sute de salvamari, care s─â vin─â ├«n sprijinul turi┼čtilor ┼či care s─â se asigure c─â vacan┼úele nu se transform─â ├«n drame. 

La Mamaia ┼či Constan┼úa, pe ap─â ┼či pe uscat vor patrula circa 100 de salvamari, coordona┼úi de Gabriel Culea. ├Än aceast─â perioad─â, c├ónd apa e ├«nc─â rece ┼či num─ârul turi┼čtilor este mic, salvamarii lucreaz─â la montarea balizelor ├«n larg, unde apa ajunge la 1,5 metri ad├óncime, la reamenajarea ┼či la amplasarea foi┼čoarelor de observa┼úie.

Cite╚Öte ╚Öi: S─â ├«nceap─â distrac╚Ťia! Plajele de la Marea Neagr─â sunt gata s─â primeasc─â turi╚Öti

ÔÇ»ÔÇ×Avem tot ce ne trebuie, din punct de vedere al dot─ârilor. De┼úinem echipamente de interven┼úie rapid─â (skijet-uri, b─ârci cu motor), caiace, catamarane, sta┼úii de emisie-recep┼úie ┼či portavoceÔÇŁ, explic─â ┼čeful salvamarilor din Mamaia ┼či Constan┼úa. ÔÇ»

┬źCopiii pot aluneca de pe stabilopozi┬╗

├Än sta┼úiunile din sudul litoralului (Olimp, Neptun, Venus, Jupiter, Saturn ┼či Cap Aurora) sunt 95 de salvamari, inclusiv trei ┼čefi-coordonatori, un medic, trei asistente medicale ┼či trei persoane calificate ├«n acordarea de prim-ajutor, f─âr─â statut de asistent.

De asemenea, sunt amenajate trei puncte de prim-ajutor: Mangalia, Neptun ┼či Venus.ÔÇ»Sta┼úiunea Tineretului, Costine┼čti, beneficiaz─â de serviciile a 24 de salvamari, grupa┼úi ├«n opt puncte de interven┼úie, iar pe plajele din Eforie vor fi aproximativ 80 de salvamari ┼či 22 de puncte de observa┼úie. 

image
Gabriel Culea, ┼čeful salvamarilor din Mamaia ┼či Constan┼úa

Rolul salvamarilor este de a-i aten┼úiona pe turi┼čti atunci c├ónd via┼úa lor poate fi ├«n pericol. Nu pu┼úine sunt cazurile ├«n care apar conflicte, uneori ┼či fizice, ├«ntre salvatori ┼či turi┼čti. ÔÇ×├Än momentul ├«n care marea e agitat─â, noi ├«ncerc─âm s─â-i aten┼úion─âm pe turi┼čti. Lumea este destul de ├«n┼úeleg─âtoare, dar mai sunt persoane care ├«ncalc─â regulileÔÇŁ, spune Gabriel Culea. 

Salvamarul atrage aten┼úia c─â pericolul nu dispare nici dac─â marea e lini┼čtit─â, de aceea trebuie s─â fii mereu atent. Problemele cele mai mari le ridic─â pu┼čtii, fiindc─â se aventureaz─â ├«n larg f─âr─â s─â ┼čtie s─â ├«noate foarte bine sau f─âr─â s─â ┼čtie s─â-┼či dozeze efortul.ÔÇ»

Vezi ╚Öi: Iat─â topul celor mai frumoase plaje din Europa 

ÔÇ×Apa este un mediu periculos, chiar dac─â marea este lini┼čtit─â sau agitat─â. O zon─â unde se impune o aten┼úie sporit─â este cea a digurilor - de exemplu, zona Cleopatra-Mamaia. Copiii vin s─â fac─â baie sau s─â sar─â ├«n ap─â, urc─â pe stabilopozi, ca s─â fac─â poze, dar pot aluneca, se lovesc ┼či cad ├«n ap─â. Dac─â nu e┼čti pe faz─â, cei mici se pot ├«necaÔÇŁ, avertizeaz─â ┼čeful salvamarilor din Mamaia ┼či Constan┼úa. ÔÇ»  

  Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

gabi badalau evenimente jpg
image png
peter imre corina d─ânil─â jpg
646x404 (1) jpg
Peter Imre, osp─âtar   galerie foto jpeg
BeFunky collage (46) jpg
printul paul 1 jpeg
paula seling 0 jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
646x404 (1) jpg
stranut raceala femeie batista jpeg
BeFunky collage (46) jpg
cazare cluj untold jpg
ILUSTRATIE BENZINA 05 002 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
printul paul 1 jpeg