Salvamarii sunt prezenți la datorie! Sfaturi pentru o vacanță fără incidente

După deschiderea sezonului turistic la 1 Mai, salvamarii au revenit pe plajele litoralului românesc. În această perioadă, ei lucrează cu efective reduse, deoarece numărul persoanelor care vin pe plaje este mic, realtează Adevărul. Odată cu începerea sezonului estival, la 1 iunie, salvamarii vor fi în efectiv complet. 

Salvamarii îi atenţionează  pe turişti să nu se aventureze  în larg, mai ales când marea e agitată
Salvamarii îi atenţionează pe turişti să nu se aventureze în larg, mai ales când marea e agitată

Cea mai importantă regulă pe plajă este respectarea indicaţiilor date de salvamar şi a steagului arborat în acel moment. În fiecare an, autorităţile locale angajează sute de salvamari, care să vină în sprijinul turiştilor şi care să se asigure că vacanţele nu se transformă în drame. 

La Mamaia şi Constanţa, pe apă şi pe uscat vor patrula circa 100 de salvamari, coordonaţi de Gabriel Culea. În această perioadă, când apa e încă rece şi numărul turiştilor este mic, salvamarii lucrează la montarea balizelor în larg, unde apa ajunge la 1,5 metri adâncime, la reamenajarea şi la amplasarea foişoarelor de observaţie.

Citește și: Să înceapă distracția! Plajele de la Marea Neagră sunt gata să primească turiști

 „Avem tot ce ne trebuie, din punct de vedere al dotărilor. Deţinem echipamente de intervenţie rapidă (skijet-uri, bărci cu motor), caiace, catamarane, staţii de emisie-recepţie şi portavoce”, explică şeful salvamarilor din Mamaia şi Constanţa.  

«Copiii pot aluneca de pe stabilopozi»

În staţiunile din sudul litoralului (Olimp, Neptun, Venus, Jupiter, Saturn şi Cap Aurora) sunt 95 de salvamari, inclusiv trei şefi-coordonatori, un medic, trei asistente medicale şi trei persoane calificate în acordarea de prim-ajutor, fără statut de asistent.

De asemenea, sunt amenajate trei puncte de prim-ajutor: Mangalia, Neptun şi Venus. Staţiunea Tineretului, Costineşti, beneficiază de serviciile a 24 de salvamari, grupaţi în opt puncte de intervenţie, iar pe plajele din Eforie vor fi aproximativ 80 de salvamari şi 22 de puncte de observaţie. 

Gabriel Culea,  şeful salvamarilor  din Mamaia şi Constanţa
Gabriel Culea, şeful salvamarilor din Mamaia şi Constanţa

Rolul salvamarilor este de a-i atenţiona pe turişti atunci când viaţa lor poate fi în pericol. Nu puţine sunt cazurile în care apar conflicte, uneori şi fizice, între salvatori şi turişti. „În momentul în care marea e agitată, noi încercăm să-i atenţionăm pe turişti. Lumea este destul de înţelegătoare, dar mai sunt persoane care încalcă regulile”, spune Gabriel Culea. 

Salvamarul atrage atenţia că pericolul nu dispare nici dacă marea e liniştită, de aceea trebuie să fii mereu atent. Problemele cele mai mari le ridică puştii, fiindcă se aventurează în larg fără să ştie să înoate foarte bine sau fără să ştie să-şi dozeze efortul. 

Vezi și: Iată topul celor mai frumoase plaje din Europa 

„Apa este un mediu periculos, chiar dacă marea este liniştită sau agitată. O zonă unde se impune o atenţie sporită este cea a digurilor - de exemplu, zona Cleopatra-Mamaia. Copiii vin să facă baie sau să sară în apă, urcă pe stabilopozi, ca să facă poze, dar pot aluneca, se lovesc şi cad în apă. Dacă nu eşti pe fază, cei mici se pot îneca”, avertizează şeful salvamarilor din Mamaia şi Constanţa.    

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
cafea boabe premium edream jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net