Șantierul centurii de sud a Timișoarei ascunde artefacte importante! Arheologii au descoperit morminte și bijuterii


    Morminte, un cimitir de incineraţie, vase ceramice şi bijuterii, descoperite pe traseul viitoarei centuri ocolitoare a Timişoarei Foto: Opinia Timişoarei
Morminte, un cimitir de incineraţie, vase ceramice şi bijuterii, descoperite pe traseul viitoarei centuri ocolitoare a Timişoarei Foto: Opinia Timişoarei

Arheologii au făcut descoperiri uimitoare pe şantierul viitoarei centuri de sud a Timişoarei. Printre descoperiri s-au numărat un cimitir de incineraţie, cel mai mare din Banat, ce datează din epoca neolitică, mai multe morminte, bijuterii şi vase ceramice.

Pe situl 7, din cele 8 de pe traseul şoselei, aflat în apropierea comunei Şag, cercetătorii au descoperit cel mai mare cimitir de incineraţie din Banat, ce datează din epoca neolitică. Aici au fost găsite sute de urne în care se află rămăşiţele celor care au fost arşi pe rug şi mai apoi înmormântaţi, alături de mai multe obiecte care le aparţineau, ritualuri obişnuite pentru acele vremuri. În urma dovezilor găsite, arheologii spun că morţii erau înhumaţi cu vase pline cu mâncare şi băutură.

Cimitirul descoperit este considerat de arheologi cel mai mare din epocă neolitică găsit până în prezent în Banat, la fel cum se întâmplă şi cu un altul scos la iveală pe un alt sit de pe traseul centurii, dar care provine din epoca medievală.

„Sunt foarte importante aceste descoperiri. Avem, practic, cea mai mare necropolă de incineraţie găsită până acum din Banat din perioada epocii bronzului târziu, cea mai mare necropolă medievală timpurie din secolele XI-XII, avem primele morminte sarmatice. Avem o cercetare de amploare pe tronsonul valului roman care a cuprins atât valul cât şi şanţurile de apărare. Sunt cercetări foarte importante care aduc o lumină nouă asupra perioadelor acestora istorice. Vor fi foarte multe date de prelucrat, numai 500 de morminte din care vor trebui să fie vasele ceramice restaurate şi după aceea vor ajunge şi în muzeu. Nu ne aşteptam să găsim atâtea perioade istorice pe acest tronson al centurii de sud, dar ne bucură”, a declarat Victor Bunoiu, consilier la Direcţia Judeţeana pentru Cultură Timiş.

Au fost găsite artefacte aparținând mai multor epoci 

Pe toate siturile pe care au lucrat, arheologii au scos la iveală piese din mai multe epoci, de la neolitic până la cea medievală. Au fost descoperite aşezări din epoca bronzului târziu, un val de pământ care datează din perioada romană şi şanţuri de fortificare. Au mai fost recuperate inele, coliere şi colane, dar şi vârfuri de săgeţi, pumnale, resturi de arc cu săgeţi şi o spadă din perioada romană. În total, arheologii au găsit aproximativ 1.000 de piese din metal os, piatră şi lut ars. Toate descoperirile făcute urmează să fie cercetate şi acolo unde se va putea, reconstituite.

serban huidu si mihai gainusa
„Priveghiul prinților“: Copiii Reginei au vegheat sicriul Elisabetei FOTO Profimedia
Victor Piturca jpeg
Petre Roman, Mioara si Oana jpg
1 dana razboiu divort intro 1280x720 jpg jpeg
sex sex 0 jpeg
horoscop 19 decembrie jpg
sotie alexandru arsinel 284923 jpeg
image
image
image
image
image
image
chei locuinta
sotie alexandru arsinel 284923 jpeg
„Priveghiul prinților“: Copiii Reginei au vegheat sicriul Elisabetei FOTO Profimedia
cumparaturi femeie magazine jpg
 Victor Pițurcă FOTO Mediafax
Echipa de cercetători s a pozat cu meteoritul jpg