Sateliții Starlink ai lui Elon Musk. Ce sunt punctele mișcătoare care apar noaptea pe cer și când le mai poți vedea

Ultima actualizare:
Sateliții apar ca niște puncte foarte luminoase, care se deplasează rapid, unul după altul. Imaginea poate fi asemuită unui trenuleț incandescent
Sateliții apar ca niște puncte foarte luminoase, care se deplasează rapid, unul după altul. Imaginea poate fi asemuită unui trenuleț incandescent

Sateliții Starlink din proiectul Space X lansat de Elon Musk au fost vizibili pe cerul Europei de vest încă de la începutul săptămânii trecute, iar zilele acestea salba de lumini albe și mișcătoare poate fi observată cu ochiul liber și de pe teritoriul României. Iată ce sunt sateliții Starlink și când poți vedea spectaculoasele imagini!

Dacă privești cerul în nopțile care urmează, și dacă acesta este senin, ai putea observa, la un moment dat, un fenomen cel puțin straniu: un șir indian de luminițe albe, foarte strălucitoare, care brăzdează rapid orizontul. Apar din neant, când nici nu te aștepți, și dispar la fel de repede, parcă topindu-se în noapte. Nu sunt nave extraterestre. Nu sunt comete, nici meteoriți sau asteroizi. Nu sunt nici avioane, nici alte echipamente militare secrete. Nici sania lui Moș Crăciun, cum glumeau mai mulți internauți zilele trecute. Sunt sateliții Starlink, lansați în spațiu, la o înălțime de 500 de kilometri, în cadrul proiectului Space X. Parctic, acești sateliți vor îmbunătăți considerabil calitatea legăturii de internet la nivel mondial. Ei sunt trimiși  pe loturi, iar în forma lor finală vor alcătui o rețea ce va acoperi întreaga suprafață a Pământului.

Potrivit Wikipedia, Starlink este o constelație de sateliți construită de SpaceX pentru a oferi acces la internet prin satelit. Constelația va consta din mii de sateliți de dimensiuni reduse plasați pe orbita joasă a Pământului, care funcționează în combinație cu stațiile de emisie-recepție terestre. SpaceX intenționează, de asemenea, să vândă o parte din sateliți în scopuri militare, științifice sau exploratorii.


    Sateliții apar ca niște puncte foarte luminoase, care se deplasează rapid, unul după altul. Imaginea poate fi asemuită unui trenuleț incandescent Sursa Foto: Profimedia
Sateliții apar ca niște puncte foarte luminoase, care se deplasează rapid, unul după altul. Imaginea poate fi asemuită unui trenuleț incandescent Sursa Foto: Profimedia

Costul total al investiției de peste zece ani pentru proiectarea, construirea și desfășurarea constelației a fost estimat de SpaceX la aproximativ 10 miliarde de dolari. Dezvoltarea acestor produse a început în 2015, primele două prototipuri fiind lansate în februarie 2018. Un al doilea set de sateliți de testare și prima implementare a unei părți din constelație s-a produs pe 24 mai 2019, când au fost lansați primii 60 de sateliți operaționali.

Cu o constelație de 422 sateliți pe orbită la 22 aprilie 2020, SpaceX țintește să ofere servicii în SUA și Canada până la sfârșitul anului 2020. SpaceX lansează simultan câte 60 de sateliți, având ca obiectiv dislocarea a 1584 astfel de minisateliți de circa 250 kg fiecare, pentru a oferi servicii aproape globale până la sfârșitul lui 2021 sau în 2022.

Sateliții Starlink deasupra României. Când îi putem vedea

O salbă de sateliţi Starlink din proiectul SpaceX lansat de Elon Musk a fost vizibilă în noaptea de 25 spre 26 aprilie pe cerul României, oferind imagini spectaculoase, surprinse cu ochiul liber. Sateliții au putut fi văzuți la Bucureși, la Cluj, dar și pe litoral, potrivit imaginilor postate pe rețelele sociale. Șiragul de sateliți a apărut și marți, 28 aprilie, pe cerul României și a putut fi observat mai ales în vestul țării. Joi și vineri, 30 aprilie și 1 mai, vor fi alte zile în care trenulețul luminos poate fi admirat dacă cerul nu este înnorat. Din 30 aprilie încolo și românii din estul țării, inclusiv din Capitală, se vor putea bucura de spectacolul ceresc.

image
image
image
image
image
image
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net