Sătenii fac bulion cu roşii cumpărate!
Arşiţa nemiloasă şi lipsa ploilor i-au făcut pe sătenisă-şi pună mâinile-n cap. Seceta a făcut prăpăd în grădini, iar cantităţile de legume recoltate sunt foarte mici. Cu puţinele roşii culese, gospodinele nu renunţă la tradiţia conservelor pentru iarnă, scrie adevarul.ro. Acum e vremea bulionului, pe care oamenii de la ţară îl prepară în curte, la pirostrie.
În gospodăriile din Buzău, sute de kilograme de tomate sunt transformate în bulion şi în suc de roşii. În plină activitate de preparare a conservelor pentru iarnă am găsit-o şi pe gospodina Adela Aldea, din satul Mitropolia.
Ea şi-a chemat o vecină în ajutor, pe doamna Lidia, care are ustensile pentru uşurarea muncii. Astfel, vecina trece roşiile prin maşina care separă pulpa şi sucul de coajă. Cele două femei spun că prima etapă din procesarea roşiilor este şi cea mai solicitantă. După îndelungi strădanii de a obţine sucul de roşii, fără pieliţe şi sâmburi, ele pun conţinutul într-un ceaun fixat pe o pirostrie.
Trecută de vârsta pensionării, domna Lidia ne împărtăşeşte cum, pe vremuri, se foloseau alte metode: „Eu puneam roşiile în apă şi le opăream până puteau fi descojite. După aceea, le lăsam pe masă ca să se scurgă, apoi le treceam printr-un ciur. Fierbeam pasta şi ieşea un bulion fantastic”.
«Am cheltuit peste 400 de lei»
Întreaga familie Aldea este angrenată în prepararea bulionului. În timp ce femeile pregătesc amestecul de tomate, capul familiei asigură materia primă. Vasile Aldea se plânge că tomatele provin doar parţial din propria grădină: „Este slabă recolta de roşii, din cauza secetei. Nu ni s-a mai întâmplat să nu ne ajungă pentru conserve. Am fost nevoiţi să cumpărăm roşii, de la piaţă, în valoare de peste 400 de lei”.
Sucul de roşii se ţine câteva ore la fiert într-un ceaun şi se amestecă des cu o lingură din lemn. Dacă tomatele nu sunt foarte coapte, sucul de roşii va ieşi acrişor.
În acest caz, se adaugă zahăr sau miere. La finalul fierberii, compoziţia are nevoie de sare şi de puţin conservant.
„Ca să reziste, bulionul se toarnă fierbinte în sticle, care trebuie închise imediat cu capac”, explică doamna Lidia.
Gospodinele recomandă să se întoarcă borcanele cu gura în jos, să fie acoperite cu o pătură şi apoi să fie lăsate la temperatura camerei, pentru a se răci până a doua zi. Conservele pot fi păstrate astfel fără grijă, peste iarnă, în cămară.
Ce roşii sunt potrivite pentru conserve
Tomatele pentru suc de roşii sau pentru bulion trebuie să fie foarte coapte. Nu toate soiurile de tomate sunt recomandate, fiindcă trebuie să aibă o anumită consistenţă şi o anumită culoare.
Cele mai potrivite sunt roşiile din soiul Darsirius, cu puţine seminţe şi cu o pieliţă subţire. Foarte bune sunt, de asemenea, tomatele româneşti Măriuca şi Florina. Şi roşiile tip cherry pot fi folosite pentru suc, dar întregi.
Cât costă roşiile în pieţe
În pieţe, roşiile bune de mâncat sunt 4-5 lei pe kilogram, dar ajung şi la 7 lei dacă vrei roşii roz bulgăreşti. Pentru bulion însă căutaţi roşii mai coapte, care nu rezistă multe zile sau puţin deteriorate, pe care le găseşti şi la 2-2,50 lei kilogramul. De asemenea, prunişoarele sunt bue pentru bulion şi nu depăşesc 4 lei/kg. Puteţi pune şi ardei capia 4-7 lei/kg.