Satul misterios din România care a fost înghițit complet de pădure. Unde se află locul unic din țara noastră: „Am simţit că s-a oprit timpul”
În România, există și sate aproape goale. Este și cazul unui loc din Munții Poiana Ruscăi, care a rămas făra oameni, de aproape jumătate de secol. Așezarea se numeste Curpenii Silvașului și aparține comunei Toplița, aflată la 25 de km de Hunedoara, scrie adevărul.ro.
Unde se află satul Curpenii Silvașului
La 25 de kilometri de municipiul Hunedoara se află satul Curpenii Silvașului, din comuna Toplița. Din mulțimile de case și oameni care au fost aici cândva, au mai rămas câteva locuințe goale și biserica, toate dărăpănate. În jur s-au format mormane de vegetație, plantele agățătoare acoperind în întregime casele și chiar lăcașul sfânt, pe care se mai pot vedea o parte din picturile, din interior.
Totodată, pe zidurile bisericii se mai poate citi și un scris al ctitorilor: „Cu ajutorul lui Dumnezeu m-am îmbrăcat pe veci în 1942”. Puțini străini se încumetă în momentul de față să viziteze Curpenii Silvașului.
Drumul spre sat, acoperit de vegetație
Drumul spre fostul sat din Hunedoara este greu accesibil, fiind acoperit în mare parte de vegetație. În trecut, Lucian Ignat a reușit să ajungă la ruinele așezării. „De la capătul Lacului Cinciş, am pornit la pas prin pădurile din Munţii Poiana Ruscăi, spre direcţia Mănăstirii Prislop, un traseu de două–trei ore. Pădurile de aici sunt neatinse şi ascund cătune foarte vechi, părăsite, unul dintre ele fiind Curpenii Silvasului. Am simţit că s-a oprit timpul şi mi-am imaginat cum oamenii, la lăsarea serii, intrau în case, se odihneau după o zi de lucru la pământ, lângă familiile lor, la lumina felinarelor”, relata Lucian Ignat.
Și alte așezări din apropiere s-au depopulat
Satul Curpenii Silvașului se află la jumătatea distanței de zece kilometri, peste dealuri, dintre Mănăstirea Prislop și Lacul Cinciș din Hunedoara, două obiective turistice importante din Hunedoara, însă drumurile și potecile dintre ocolesc așezarea părăsită. În apropierea lui și alte așezări din jurul Lacului Cinciș din Hunedoara s-au depopulat în ultimele decenii ori au dispărut odată cu amenajarea hidrografică, din anii ’60.
Vechile vetre ale satelor Cinciş și Cerna, Valea Ploştii, Baia Craiului, Moara Ungurului şi Ciuleni au fost inundată pentru a fi creat Lacul Cinciş, necesar alimentării cu apă a Hunedoarei combinatului siderurgic din municipiu.
Citește întreg articolul pe adevărul.ro.