Scăldatul în lacul Sfânta Ana, interzis! Care sunt motivele

Ultima actualizare:

    Scăldatul în lacul Sfânta Ana va fi interzis Foto: Descopera.ro
Scăldatul în lacul Sfânta Ana va fi interzis Foto: Descopera.ro

Începând cu această vară, scăldatul în lacul Sfânta Ana va fi interzis, din dorința de a prezerva calitățile miraculoase ale apei.

Cum temperaturile de afară sunt în creștere și se apropie vara cu pași repezi, oamenii se gândesc la metode simple de a se răcori, iar scăldatul în apă a fost din totdeauna una dintre activitățile preferate pe timp de caniculă. Însă din această vară, iubitorii de înot își pot lua adio de la scăldatul în lacul Sfânta Ana, acesta fiind de acum în colo pus sub protecția Planului de Management al rezervației. Din dorința de a proteja calitatea apei, au fost amplasate panouri care anunță că scăldatul este interzis. Acest demers a fost luat în special din cauza dorinței de a evita poluarea apei, deoarece persoanele care se scăldau foloseau adesea creme pentru protecție solară, care afectează puritatea apei, prin substanțele pe care le conțin. „Decizia  a fost luată pentru a proteja calitatea apei şi întreaga zonă, care este arie naturală. (...) După ce omul se dă pe corp cu unele substanţe, loţiuni de îngrijire a corpului, de protejare împotriva razelor solare şi intră în apă, o parte din aceste substanţe rămân pe suprafaţă, creează o peliculă şi introduc atât poluarea cu aceste substanţe cât şi efecte care apar în urma izolării acestei suprafeţe”, a declarat Darvas Janos, unul dintre inginerii din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Harghita, conform Agerpres.

Acesta a susținut că speră că turiştii vor putea înţelege că aceste demersuri au fost luate pentru protejarea lacului şi îi sfătuiește pe aceștia să aleagă alte locuri pentru scăldat, pentru a nu pune în pericol această arie naturală protejată. „Dacă se continuă în ritmul acesta se va ajunge la o înrăutăţire simţitoare şi pentru a se evita acest lucru s-a luat decizia interzicerii scăldatului. Există ştranduri, bazine, SPA-uri, locuri unde efectul nu este atât de semnificativ şi nu contribuie la distrugerea unor zone protejate, sperăm că lumea va înţelege”, a continuat acesta.

Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din România și se se întinde pe 20 de hectare şi are o adâncime de şapte metri. Acesta este situat la circa 950 de metri altitudine, iar apa lacului este foarte curată și pură, deoarece provine numai din apă de ploaie şi topirea zăpezii. Acest lucru face ca zona să fie o adevărată actracție pentru turiști, care vin în număr mare în fiecare an.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle în doliu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
bloc rezidential Otopeni jpeg
image png
ccf2ec4a 1981 409f 83e8 f7e4b5926647 jpg
masina de spalat webp
Două anotimpuri în România. FOTO observatoruph.ro
image png
drone record guinness china jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net