Scandal în Parlament. "Este circ, și nu justiție", acuză Udrea
Deputații au votat miercuri în plen pentru anchetarea Elenei Udrea, pentru o presupusă mită de 5 milioane de dolari. Fostul lider al PMP a fost pentru a treia oară în situația de a ajunge la „răcoare”, după experiența din dosarele „Gala Bute” și „Bica”.
UPDATE Parlamentarii au aprobat doar una dintre cele două cereri ale procurorilor. Aceştia au votat astfel în favoarea reținerii (123 de voturi pentru, erau necesare 122 n.r.) Elenei Udrea, dar împotriva arestării (115 de voturi pentru, 122 necesare). Astfel, Elena Udrea poate fi reţinută pentru maxim 24 de ore, dar nu poate fi arestată preventiv pentru 30 de zile.
Elena Udrea a declarat la ieşirea din Camera Deputaţilor: "Aștept cătușele ca să fie circul complet. E strigător la cer!" şi a glumit în ceea ce priveşte rezultatul: ”Au dat-o ca la rabin: una pentru procurori, una pentru Udrea”.
UPDATE Deputaţii renumără voturile. Confuzia a pornit de la faptul că cererile de reţinere şi arestare preventivă pe numele Elenei Udrea au fost votate la pachet. Astfel, la tribuna Parlamentului au fost puse patru urne, câte două pentru fiecare cerere. Astfel, deputaţii au primit câte patru bile: două bile albe (vot pentru) şi două bile negre (vot împotrivă). Însă deputaţii au băgat- intenţionat sau nu- mai multe bile într- o singură urnă, în timp ce în timp ce restul urnelor au rămas goale, informează adevarul.ro.
Camera Deputaților a dat curs cererii venite din partea procurorilor DNA de încuviințare a urmăririi penale a fostului ministru al dezvoltării, deputatul Elena Udrea. Cu toate acestea, 106 aleși au votat împotriva anchetării ciolegei lor. De data aceasta, Elena Udrea e acuzată că ar fi primit mită 3,8 milioane de dolari, dintr-un total de 5 milioane de dolari, pentru a intermedia semnarea unui contract cu Hidroelectrica. Denunțătorul este chiar omul de afaceri pentru care Elena Udrea urma să facă jocurile, astfel încât acesta să cumpere energie electrică la preț mai mic.
„Nu am luat niciodată bani de la Buzăianu. Dacă vorbim, însă, de acuzații de finanțare a campaniilor electorale, atunci cred că discuția trebuie să se refere la toată clasa politică”, a spus Udrea.
Comisia Juridică a Camerei a dat, în prealabil, undă verde pentru urmărirea penală a fostului ministru, nu și pentru reținere și arestare. Elena Udrea s-a adresat Parlamentului înainte de vot pentru a-și convinge din nou colegii că e nevinovată. Ea a declarat că nu vrea să toarne pe nimeni, nici să facă dezvăluiri-șoc, ci intenționează să le spună procurorilor și celor care o judecă tot ce știe în legătură cu dosarul în care e menționată. „Eu nu vreau să fac nici denunțuri, nici dezvăluiri. Eu vreau să spun procurorilor și judecătorilor lucrurile pe care le știu în legătură cu cele două acuzații care mi se aduc și care, în ceea ce mă privește, sunt neadevărate. Despre situațiile respective cunosc lucruri și vreau să le spun procurorilor”, a declarat Elena Udrea, conform agenției Agerpres.
Udrea se consideră hărțuită de DNA, instituție pe care o acuză că acționează în pripă și cu încălcarea procedurilor. „Nu am fost audiată. Dacă DNA nu s-ar fi grăbit, ar fi constatat că știu lucruri și le voi spune și poate nu era nevoie să mai trimită solicitarea. Totul a fost făcut pe repede înainte, să o mai arestăm încă o dată pe Elena Udrea. Cred că va trebui instituită procedura Elena Udrea”, s-a plans aceasta colegilor din Parlament.
Azi, atât deputații PNL, cât și cei ai PSD au votat la vedere.