Scenarii pentru cale ferată de mare viteză București-Budapesta. Pe unde ar trece trenurile cu 200 km/h

În vizita de lună trecută la București, premierul Marcel Ciolacu și omologul său ungar, Viktor Orban, au convenit asupra unui proiect care privește realizarea unei linii de căi ferate între cele două capitale București și Budapesta. O analiză preliminară a identificat două scenarii.

Primul scenariu. București – Episcopia Bihor. 17 miliarde de euro

Tren Budapesta Ungaria FOTO Shutterstock jpg

„Pentru realizarea concretă a liniei de mare viteză Budapesta-Bucureşti, în Programul Investiţional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2021-2030 este propusă realizarea unui Studiu de fezabilitate pentru construcția unei cãi ferate de mare viteză pe axa est-vest care să se suprapună cât mai puţin cu investițiile feroviare realizate sau în curs de realizare”, arată Ministerul, potrivit Hot News.

Până la realizarea acestui studiu de fezabilitate, care ar trebui să se realizeze în baza unor studii de teren specifice, experții din Ministerul Transporturilor au realizat o analiză preliminară. Din aceasta au rezultat două posibile scenarii:

Primul ar fi un traseu de 590 de kilometri de linie ferată de mare viteză de la București la Episcopia Bihor.

Acesta s-ar desfășura astfel: Bucureşti – Pitești – Curtea de Argeş – Sibiu – Mediaş – (Târgu Mures) – Cluj-Napoca – Zalău – Oradea – Episcopia Bihor.

Costul estimat pentru acest traseu ar fi de 25-30 milioane euro/km (aproximativ 17 miliarde de euro).

Al doilea scenariu presupune valorificarea unor investiții deja realizate sau care sunt în curs de realizare sau în faza de proiect de modernizare.

Este vorba despre un aliniament combinat între secţiuni modernizate la nivelul 160 km/h pentru o parte a traseului cu un aliniament nou cu viteză de peste 200 km/h, în funcție de aspectele geografice. 

Studiul de fezabilitate pentru construcția primei căi ferate de mare viteză din România ar avea un cost estimat de 120 milioane euro (142 milioane euro cu TVA).

Un plan cu un termen necunoscut

La acest moment nu se cunoaște o dată la care ar putea fi pusă în circulație o astfel de linie feroviară de mare viteză între București și Budapesta. 

În acest moment este prematur de estimat o dată concretă la care vor fi finalizate lucrările pentru linia de cale ferată de mare viteză Bucureşti Budapesta, aceasta depinzând de identificarea şi obținerea finanţării, de rezultatul Studiului de Fezabilitate, de termenii de licitaţie şi contractare etc.”, a răspuns Ministerul, potrivit sursei citate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Euro dolari lei bancnote bani FOTO Shutterstock jpg
avioane parcate aeroport aterizare avion frankfurt shutterstock 1702941451 jpg
foto1 examen bac jpg
luca italianul 2 k6fi jpg
tigaie depositphotos1 jpeg
maia sandu1 jpg
Stefan cel Mare png
ceai freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net