Se vor închide centrele de testare Covid. Unde te poţi testa gratuit

Alexandru Rafila a anunţat luni, 21 februarie, că centrele de testare pentru Covid-19 se vor închide, pe măsură ce scade numărul zilnic de noi cazuri.

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii a vorbit despre centrele de testare pentru SARS-CoV-2 şi a declarat că planul este ca ele să fie închise, pe măsură ce valul 5 al pandemiei se “domoleşte”.

Numărul  de cazuri noi este deja mai mic, decât cea atins la vârful valului provocat de tulpina Omicron, aşa că şi numărul centrelor urmează să fie redus. Cei care au nevoie de un test pentru a afla dacă au Covid se vor putea duce la medicul de familie.

"În momentul în care vom avea această situație, vă dați seama că vor mai rămâne câteva centre de testare, dar marea majoritate a testărilor, în mod evident, ar trebui realizată la medicii de familie care au, în momentul de față, instrumentele, inclusiv mecanismele financiare, pentru a realiza acest lucru", a spus Alexandru Rafila, conform antena3.ro.

Rafila: Ambulanţă sau spital, pentru teste PCR

Cum medicii de familie au doar teste rapide Covid, va mai exista şi opţiunea spitalelor de profil, iar cei care au nevoie de un test PCR pot chema şi o ambulanţă.

"Dacă vor exista solicitări care răspund definiției de caz se pot testa fie prin apelarea ambulanței, fie prin prezentarea la spitalele care vor trata în continuare această categorie de pacienți. Gândiți-vă că în spitalele de boli infecțioase vor rămâne astfel de centre de testare (RT - PCR)", a adăugat ministrul Alexandru Rafila.

217 centre de testare gratuită, în toată ţara

Autorităţile sanitare au decis, în ianuarie, să deschidă mai multe centre de testare gratuită în ţară, după ce serviciul de ambulanţă din Bucureşti a fost suprasolicitat, datorită numărului mare de cazuri. Timpul de aşteptare la ambulanţă ajunsese să fie, în unele cazuri, şi de trei zile.

Iniţial, au fost deschise 28 de centre, la nivelul Municipiului Bucureşti şi al judeţului Ilfov. În prezent, sunt funcţionale 217 centre de testare gratuită, în ţară, iar Ministerul Sănătăţii a publicat pe site-ul oficial o hartă live cu lista completă şi orele de funcţionare pentru fiecare centru.

Pentru a putea merge să se testeze gratuit, însă, cei care suspectează că au Covid trebuie să sune mai întâi call center-ul Direcţiei de Sănătate Publică, pentru a fi îndrumaţi către un anumit centru. Mai mult, trebuie să se deplaseze de acasă doar în mijloacele de transport proprii. Rezultatul este comunicat de DSP.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

gabi badalau, alaturi de parintii sai jpg
cub matilda pascal cojocărița png
Mama lui Theo Rose și Teo Trandafir jpg
cub gabriela marin denise pilafai png
Bianca Drăgușanu alături de Gabi Bădălău
Urşi ZOO Târgovişte. FOTO
mariana moculescu jpg
cub theo rose anghel damian png
vladimir putin rusia
fabrica mustar tecuci jpg
image
image
image
image
foto 1 bec economic jpg
Screenshot 2022 11 29 at 21 10 20 png
Urşi ZOO Târgovişte. FOTO
cub cred în românia animat gif
Politia din Muntenegru FOTO Shutterstock jpg
cum se epilau femeile in antichitate jpg