Se pregătește amnistie fiscală pentru 300.000 de datornici! Cine sunt vizați

Ultima actualizare:

    Calculele arată că majoritatea datornicilor vin de la companiile și instituțiile de stat
Calculele arată că majoritatea datornicilor vin de la companiile și instituțiile de stat

Ministrul Finanţelor pregăteşte o nouă campanie de ştergere a datoriilor. Pe masa lui Eugen Teodorovici există un proiect de lege prin care 300.000 de datornici la stat vor fi iertați de jumătate din restanță. Este vorba despre firme, companii de stat, dar și oameni de rând, care au de dat peste 60 de miliarde de lei.

În acest caz, aproape 2.800 de firme ar putea beneficia de această amnistie. Dintre acestea, 31 sunt companii de stat.

”Discutăm despre o restructurare financiară. Ideea a pornit de la companiile de stat, pentru care ar fi singura soluție de salvare. Este o șansă pe care încercăm să o dăm companiilor de stat cu probleme, dar în același timp este corect să aplicăm același regim și companiilor private.  Este vorba despre un cadru legislativ care propune un plafon de 1 milion de lei împărțit între persoane fizice și persoane juridice. Actul normativ se referă la măsuri de restructurare a obligațiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 pentru debitorii care au datorii mai mari de 1 milion de lei, bazată pe un plan de restructurare, test al creditorului privat prudent, plată eșalonată și supraveghere fiscală din partea ANAF pe durata acestei înlesniri”, a afirmat demnitarul.

Măsurile, o palmă data firmelor corecte

Pe de altă parte, reprezentanţii mediului de afaceri spun că măsura avantajează companiile de stat sau firmele incorecte. Și că este o palmă dată celor care au fost serioși și au plătit taxele la timp.

”Nu mai vrem modificări care-i ajută pe unii în detrimentul altora. De fapt, este o amnistie fiscală mascată pentru companiile de stat. Mediul economic nu a cerut acest lucru. Cei care nu sunt corecţi trebuie scoşi la un moment dat de pe piață. Ce facem cu companiile de stat? Facem amnistii fiscale la 4-5 ani de zile?”, a declarat Florin Jianu, președintele Consiliului IMM, pentru stirileprotv.ro.  

Măsurile de restructurare

  • înlesniri la plata obligațiilor bugetare;
  • conversia în acțiuni a obligațiilor bugetare, în condițiile reglementate la art. 264 din Codul de procedură fiscală;
  • stingerea obligațiilor bugetare prin darea în plată a unor active ale debitorului, potrivit procedurii reglementate la art. 263 din Codul de procedură fiscală;
  • anularea unor obligații bugetare principale în proporție de 30%, 40% sau 50%, după caz, din totalul acestora și care nu poate avea ca obiect obligații bugetare principale și accesorii reprezentând ajutor de stat de recuperat.

Cum se va face plata restanțelor

În ceea ce privește plata obligațiilor bugetare restante, acestea se vor realiza cu îndeplinirea următoarelor condiții:

  • în primul an al înlesnirii debitorul trebuie să achite obligațiile bugetare cu termene de plată în anul 2019;
  • în al doilea an al înlesnirii la plată, debitorul trebuie să achite cel puțin 10% din cuantumul obligațiilor bugetare care fac obiectul înlesnirii la plată;
  • din al treilea an și până la finalizarea înlesnirii la plată, debitorul trebuie să achite restul obligațiilor bugetare care fac obiectul înlesnirii la plată, proporțional cu anii pentru care a fost acordată înlesnirea la plată;
  • plata, în două rate egale, până la datele de 30 noiembrie 2019 și 30 iunie 2020 a 15% din cuantumul obligațiilor bugetare care fac obiectul înlesnirii la plată dacă debitorii au inclusă în planul de restructurare și măsura de anulare a 40% din totalul obligațiilor bugetare principale;
  • plata până la data de 30 noiembrie 2019 a 15% din cuantumul obligațiilor bugetare care fac obiectul înlesnirii la plată dacă debitorii au inclusă în planul de restructurare și măsura de anulare a 50% din totalul obligațiilor bugetare principale.

Și persoanele fizice vor fi iertate

A doua măsură pregătită de Finanţe este pentru persoanele fizice şi firmele care au datorii la stat de sub 1 milion de lei.

Acestea  vor putea beneficia de tăierea la jumătate a dobânzilor şi a penalităţilor. Pentru asta, trebuie să-şi achite datoria principală până la 30 noiembrie 2019. Din această categorie fac parte 312.000, iar restanța lor este uriașă: peste 37 de miliarde de lei.

Din numărul total, 10% sunt persoane fizice şi cei care lucrează independent și restul, firme private, peste 285.000, cu datorii de peste 25 de miliarde de lei.

Măsurile sunt în faza de proiect, iar guvernanții cred că prin intermediul lor  se va îmbunătății  recuperarea creanțelor statului de la debitorii aflați în dificultate financiară generată de disfuncționalități structurale, recuperarea obligațiilor bugetare restante, îmbunătățirea mediului de afaceri prin evitarea declanșării falimentului și salvarea companiilor cu probleme.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net