Se redeschid bisericile! Reacția Patriarhiei: ”Este esenţial să recuperăm constant deplina normalitate a vieţii noastre sociale”

Ultima actualizare:

    Slujbele se vor ține de azi din nou în biserică
Slujbele se vor ține de azi din nou în biserică

După o şedinţă de guvern care s-a prelungit 3 ore, premierul Ludovic Orban a anunţat continuarea stării de alertă pe tot teritoriul ţării pentru o perioadă de 30 de zile de mâine, 17 iunie. Principala modificare ar fi că vor fi permise slujbele în interiorul bisericilor, nu doar în curte. Dar hotărârea trebuie aprobată de Parlament, unde PSD are majoritate, iar social-democraţii vor o perioadă de tranziţie de 15 zile.

”Am luat decizia de a permite oficierea de slujbe şi în interiorul bisericilor. Noi nu am închis bisericile. Nu am permis oficierea slujbelor. Bisericile fiind de mărimi variabile, va fi un număr redus de credincioşi care va putea participa. Aici vor trebui stipulate foarte clar regulile - distanţă, purtarea măştii”, a precizat premierul Ludovic Orban, la finalul şedinţei de guvern prin care se prelungeşte starea de alertă cu încă 30 de zile. Regulile pentru slujbe vor fi stabilite de MAI, susţin surse politice pentru ”Adevărul”, care au mai precizat că prin această decizie Guvernul a cedat la presiunea PSD. Social-democraţii anunţaseră că vor amenda hotărârea de guvern în Parlament, astfel încât bisericile şi restaurantele să fie redeschise. 

După adoptarea în Guvern, hotărârea trebuie să treacă prin Parlament, unde, aşa cum s-a întâmplat şi la precedenta hotărâre de instituire a stării de urgenţă, sunt aşteptate modificări impuse de PSD. Liderul PSD Marcel Ciolacu a anunţat luni, după şedinţa conducerii partidului, că PSD va accepta prelungirea stării de alertă doar pentru 15 zile. ”De ce în spaţii închise putem juca păcănele şi de ce în spaţii închise la biserică nu putem merge. Când un guvern ia decizii prin dublă măsură, e un singur lucru, se numeşte corupţie”, a mai afirmat Ciolacu. Întrebat dacă PSD va modifica Hotărârea Guvernului pentru prelungirea stării de alertă, în sensul intruducerii de prevederi referitoare la teatre, restaurante sau biserici, el a replicat: ”În ceea ce priveşte lăcaşele de cult, da”. Social-democraţii au anunţat că vor „introduce obligatoriu” în legea de aprobare a HG prevederi precum durata măsurilor tranzitorii să fie de maximum 15 zile, deschiderea spitalelor către pacienţii non-COVID, toate achiziţiile publice se vor face „transparent, cu licitaţie”. 

«BOR va respecta exemplar regulile de natură sanitară»

Patriarhul Daniel şi Ludovic Orban
Patriarhul Daniel şi Ludovic Orban

„Patriarhia Română a primit cu bucurie decizia intens aşteptată şi integral justificată a autorităţilor de a permite oficierea slujbelor religioase în interiorul bisericilor, cu participarea credincioşilor, în condiţiile respectării unor reglementări limpezi şi încă necesare”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei. „Ca şi până acum, Biserica Ortodoxă Română va respecta exemplar regulile de natură sanitară şi le va reitera constant în recomandările pe care le va face credincioşilor săi. Este esenţial să recuperăm constant, dar cu discernământ, deplina normalitate a vieţii noastre sociale. Acest lucru ne priveşte pe fiecare în parte şi ne solicită responsabilitatea personală. Credinţa autentică civilizează, rodeşte atenţie morală, grijă şi respect faţă de celălalt”, au mai transmis reprezentanţii Patriarhiei.

Flash news

  • Datele COVID-19 nu pot fi manipulate. Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, medicul Alexandru Rafila, afirmă că este "imposibil" ca datele privind diagnosticările cu COVID-19 să fie manipulate. El arată că procentul de îmbolnăviri, de cinci la sută din numărul de teste, este unul mare, de natură a crea preocupare, răspunzând astfel acuzaţiilor PSD privind manipularea cifrelor pentru a se justifica prelungirea stării de alertă. 
  • Izoletă unică la un spital din Iași. Pacienții Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași sunt transportați în siguranță în interiorul unității medicale cu ajutorul unei izolete speciale care are un sistem inovativ de izolare, scrie adevarul.ro. „Unitatea este un izolator pentru pacienți, fabricat din materiale curățabile și este compatibilă cu sistemele de medicină de urgență de pe tărgile din ambulanțe. Izoleta permite un tratament complet de terapie intensivă și proceduri de urgență, cum ar fi intubația și introducerea cateterelor venoase centrale”, a declarat managerul Lucian Eva. 

  • Tratamente pentru pacienții cu COVID-19. Cu peste 400 de îmbolnăviri de COVID-19, județul Ialomița a cheltuit 150.000 de lei pentru tratarea pacienților. Banii au fost alocați pentru achiziția de medicamente necesare la Spitalul Județean de Urgență Slobozia și Spitalul Municipal “Anghel Saligny” Fetești, singura unitate-suport pentru tratarea bolnavilor de coronavirus. Astfel, bolnavilor le-au fost administrate 3 substanțe care se regăsesc în două medicamente: hidroxiclorochina, lopinavirul și ritonavirul. Prima substanță se regăsește în tratamentul al cărui nume comercial e “Plaquenil”, folosit pentru tratarea cazurilor de malarie sau a unor boli autoimune precum lupusul sau poliartrita reumatoidă. Celelalte două substanțe intră în compoziția medicamentului vândut sub numele de “Kaletra”, antiviral folosit în tratarea bolnavilor de HIV.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
mana maicii domnului jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net