Se schimbă Evaluarea națională! Va avea 5 probe
În România, clasa a XI-a este obligatorie, de aceea mulți dintre absolvenții de gimnaziu nu se prezintă la Evaluarea națională pentru că, oricum, vor intra la un liceu. Iată că mai mulți parlamentari PSD au cerut, în luna septembrie, modificarea examenului de Evaluare națională. În nota de fundamentare a modificării Legii Educației se arată că elevii ajung în clasa a VIII-a fără să știe să rezolve teste internaționale.
De aceea, parlamentarii au considerat necesar ca absolvenții clasei a VIII-a să aibă șase probe, unele interdisciplinare, iar altele susținute în timpul anului. Senatul a aprobat tacit modificarea, astfel încât elevii care în anul școlar 2020 – 2021 vor intra în clasa a V-a vor susține Evaluarea națională la finalul gimnaziului la cinci probe, plus una în limba maternă, acolo unde este cazul. Vor fi organizate: o probă scrisă la Limba şi literatura română, o probă scrisă la limba maternă, o probă scrisă transdisciplinară la Matematică şi Știinţe, o probă scrisă la o limbă de circulaţie internaţională, o probă practică de utilizare a calculatorului, susţinută în timpul anului, o probă orală transdisciplinară de evaluare a competenţelor civice şi sociale, susţinută în timpul anului.
Mai mult, această Evaluare națională va fi obligatorie, față de acum când este facultativă. Urmează ca președintele Klaus Iohannis să promulge această modificare a Legii Educației.