Se schimbă regulile pentru creșterea porcilor. Cum trebuie să tratezi aceste animale

Ultima actualizare:

    Porcii vor trebui înregistrați, nu vor mai putea fi hrăniți cu orice iar dacă nu sunt destinați comercializării nu se vor putea înmulțiFoto: agrointel.ro
Porcii vor trebui înregistrați, nu vor mai putea fi hrăniți cu orice iar dacă nu sunt destinați comercializării nu se vor putea înmulțiFoto: agrointel.ro

Porcul nu va mai fi crescut oricum, oriunde și oricând. La cererea UE au fost emise noi reguli pentru creșterea porcilor în gospodăriile țărănești! Regulile sunt emise de Autoritatea Națională Sanitar – Veterinară și pentruSiguranța Alimentelor – ANSVSA iar crescătorii care nu le respectă pot fi amendați cu până la 8000 de lei.

Credeai că știi cum se cresc porcii? Te înșeli, de acum înainte lucrurile se schimbă total la cererea UE.”Sunt câteva reguli de baza pe care le respectă toți crescătorii de porci din UE și nu trebuie să existe excepții, cu atât mai mult cu cât de 4 ani suntem afectați de această boală cumplită care a dus la o scădere a capacității fermelor românești de a pune carne de porc pe mesele românilor de la 70% la 30%. Dacă nu punem niște reguli foarte clare pentru toți crescătorii de porci vom ajunge să importăm toată carnea de porc”, a explicat Ioan Ladoși, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România potrivit digi24.ro

Condițiile pentru a deține și comercializa porci

1.Crescătorii trebuie să își înregistreze animalele în baza națională de date. Nu se comercializează porci fără să fie individualizați, fără să aibă o crotalie.”Trebuie să știm de unde pleacă un porc și unde ajunge. Mulți comercianți au făcut ravagii, au cumpărat porci extrem de ieftin din focare de pestă și i-au vândut în alte zone astfel răspândind boala”a spus Ladoși conform sursei citate.

2. Creşterea porcinelor poate fi făcută de către persoane fizice în cadrul exploataţiilor noncomerciale, înregistrate în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor – SNIIA, cu respectarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei.

3. Porcii care nu sunt destinați comercializării și sunt crescuți în gospodării doar pentru îngrășare, nu se vor putea reproduce. Carnea şi produsele din carne rezultate în urma sacrificării acestor animale va fi destinat expres consumului în gospodăria proprie.

4. Pentru a putea comercializa porci, persoanele fizice trebuie să respecte mai multe reguli:

-să deţină exploataţii comerciale de tip familial,

-să fie înregistraţi SNIIA,

-să aibă autorizare sanitar – veterinară

-să aibă atestat de producător şi carnet de comercializare.

5. Pot comercializa porci PFA-urile, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, persoanele juridice, în cadrul exploataţiilor comerciale de tip familial, în exploataţiile comerciale care cresc în sistem semideschis rase autohtone sau în exploataţii comerciale cu sistem închis.

6. Crescătorii sunt obligaţi să respecte instrucţiunile medicilor veterinari de liberă practică împuterniciţi. La rândul lor, aceştia sunt obligaţi să îi consilieze pe crescători privind lanţul alimentar, bunăstarea şi condiţiile de biosecuritate, efectuarea catagrafiei animalelor în situaţii de urgenţă, precum şi pentru inspecţia şi certificarea animalelor destinate sacrificării.

Condițiile de bună creștere la porci, numite condiții de biosecuritate

– porcii trebuie să nu fie hrăniți cu resturi alimentare sau suproduse ale unor animale

– spaţiile unde se cresc porcii trebuie să fie construite în aşa fel încât porcinele să fie deţinute în spaţii care să nu permită venirea acestora în contact cu porcinele deţinute din alte exploataţii, cu porci sălbatici sau alte animale – de exemplu: câini;

– animalele trebuie îngrijite astfel încât să nu existe posibilitatea de contact între porcinele din exploataţie şi orice carcasă, sau parte de carcasă provenite de la porcii sălbatici – porci vânaţi sau morţi, carne şi subproduse rezultate de la acestea;

– trebuie asigurate facilităţi pentru persoana care lucrează cu porcinele în vederea schimbării hainelor şi încălţămintei la intrarea şi ieşirea în/din adăpostul porcinelor;

– trebuie amenajate spații de dezinfectare pentru încălţămintea folosită la porci, atât la intrarea, cât şi la ieşirea din exploataţie şi din adăpost;

–persoanele care au participat la o vânătoare nu au voie să intre 48 de ore în adăpostul pentru porci

– trebuie informat imediat medicul veterinar cu privire la: orice modificare a stării de sănătate a porcinelor; orice sacrificare pentru consum familial efectuată în exploataţie, precum şi orice modificare constatată la nivelul carcasei şi/sau organelor, ca urmare a sacrificării porcinelor în vederea consumului familial;

– porcinele nu pot fi crescute cu furaje de origine vegetală pe o perioadă de cel puţin 30 de zile de la recoltarea acestora;

–accesul persoanelor străine nu poate fi permis în adăpostul porcinelor;

Porcii trebuie înregistrați într-o bază națională de date

Persoanele fizice neînregistrate la Oficiul Registrului Comerţului care doresc să crească porcine atât pentru consum familial, cât şi pentru comercializare, în baza atestatului de producător şi a carnetului de comercializare, au obligaţia de a solicita autorizarea sanitar – veterinară, în maxim 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă. Operatorii care deţin în exploataţie porcine neidentificate au obligaţia să solicite, în termen de 2 luni de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, identificarea şi înregistrarea acestora în Baza Naţională de Date. Dacă în urma unei anchete efectuate de medici veterinari oficiali se constată că porcii provin din zone de restricţii pentru pesta porcină africană, se aplică amenzi între 3.000 şi 8.000 de lei, iar porcinele sunt ucise şi neutralizate scrie agrointel.ro

Citiți și

Noi reguli pentru creşterea porcilor. Ce este total interzis gospodarilor

Incredibil! Au tăiat porcul în parcarea blocului. Ce amendă au luat de la poliția locală

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
bere istock jpg
image
image
image
image
image
image
ciocolata calda jpg
vilnius profimedia jpg
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net