Șeful ISU Orlando Șchiopu, despre Colectiv: «Nu suntem pregătiţi în şcoli pentru dezastre»

Ultima actualizare:

    Imagine din noaptea de 30 octombrie 2015, când s-a petrecut tragedia de la clubul Colectivfoto: Click!
Imagine din noaptea de 30 octombrie 2015, când s-a petrecut tragedia de la clubul Colectivfoto: Click!

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti Ilfov a dat explicaţii referitor la filmările făcute la Colectiv, ascunse până azi publicului. Conducerea IGSU susţine că nu a dat imaginile procurorilor deoarece nu i-au fost cerute "în mod punctual".

O filmare de aproximativ 20 de minute făcută în noaptea intervenţiei la incendiul din clubul Colectiv, din urmă cu patru ani, ţinută secretă, a fost făcută publică de Libertatea azi, 24 octombrie. Imaginile, filmate de un subofiţer care a însoţit primul echipaj ISU Bucureşti Ilfov ajuns la locul dezastrului, şi furnizate de un coleg al său, ofiţer, arată dezorganizare, haos, răniţi căraţi de mâini şi de picioare sau pe paleţi. Orlando Şchipu, care a coordonat pentru scurt timp intervenţia din clubul Colectiv şi care, conform Libertatea, este cel care poate fi auzit înjurând victimele, a spus că joi a văzut pentru prima dată filmul, dar că ştia de existenţa lui.

”Imaginile care au fost difuzate sunt înregistrate de colegii noştri, asta e evident, şi nu sunt un film continuu de la începutul intervenţiei până la finalul ei. Intervenţia a durat cinci ore, imaginile au 20 de minute”, au spus reprezentanţii IGSU, citați de News.ro.

”A fost vehiculată afirmaţia că la nivelul centrului operaţional al IGSU s-a luat decizia de a fi ascunse aceste imagini. Sunt şeful acestei structuri acum şi nu am comunicat nimănuit acest lucru, imaginile sunt în format original la nivelul IGSU şi vor fi puse la dispoziţie. Imaginile nu sunt viciate. Am solicitat IGSU Bucureşti – Ilfov aceste imagini, în privinţa analizei făcute cu colegii mei. Nu am fost prezent de la debutul intervenţiei, dar toţi trei am fost acolo în diferite etape ale misiunii”, a declarat colonel Cristian Radu, prim adjunct al Inspectorului general al IGSU.

IGSU: «Nu ne-au cerut imaginile respective în mod punctual»

Reprezentanţii IGSU au adăugat: ”Am răspuns la toate solicitările. Am pus la dispoziţie, pe baza datelor furnizate de colegii de la Bucureşti-Ilfov, momentul când au fost alertate echipajele, date privitoare la pacienţi strânse de la spitale sau structuri SMURD, datele privind persoanele decedate la faţa locului. Aceste informaţii fac obiectul raportului pus la dispoziţie Corpului de Control. Nu ne-au cerut imaginile respective în mod punctual”.

Întrebaţi dacă şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat a ştiut despre aceste imagini, reprezentanţii IGSU au negat. De asemenea, reprezentanţii instituţiei au precizat că la nivelul IGSU au fost viozionate acele imaginii, care au fost analizate de un întreg colectiv. ”Nu a fost o decizie în acest sens (să nu le vadă şeful DSU Raed Arafat - n.r.). Nu am comunicat nimănui să nu le difuzeze către terţi”, au susţinut membrii conducerii IGSU. Ei au explicat că nu dau din oficiu imagini care pot avea impact emoţional asupra populaţiei nimănui în spaţiul public.

”Procesul de analiză se desfăşoară la nivelul fiecărei zone de intervenţie. Au fost câteva aspecte care au făcut obiectul analizei noastre care au fost trecute în manualul de lecţii învăţate. Au fost revizuite comunicaţiile, alertarea în grup. Nu le difuzăm pentru a fi vizualizate. Nu le consider un beneficiu din punct de vedere al profesiei”, a mai afirmat şeful IGSU.

După incendiul din clubul ”Colectiv”, din seara de 30 octombrie 2015, 64 de tineri au murit din cauza arsurilor, 26 imediat și 38 în spital, iar alţi aproape 200 au fost răniţi. Chiar şi acum, supravieţuitorii încă se luptă cu rănile, cu operaţiile şi cu coşmarurile trăite în zilele următoare incendiului. 

Orlando Șchiopu: ”Toţi pompierii au acţionat cum au putut mai bine”

Orlando Șchiopu a recunoscut că pompierii s-au simțit depășiți de aploarea dezastrului de la clubul Colectiv. "Am dat faţă în faţă cu o situaţie pe care nu am mai întâlnit-o. Nu suntem pregătiţi în şcoli pentru dezastre şi nici nu suntem roboţi. Am fost anunţaţi pentru un incendiu, nu anunţaţi că ar fi câteva sute de oameni care nu pot ieşi dintr-o incintă sau mari arşi", a spus Orlando Şchiopu.

El a spus că, acolo, pompierii a trebuit să verifice dacă se mai manifestă incendiul, dacă era stins, dacă se mai putea propaga şi să mai salveze "ce mai era de salvat". "Era mult mai important să scot toţi oamenii din acea incintă, să îi evacuăm la ambulanţe", a afirmat el. De asemenea, Șchiopu a menţionat că iniţial s-au deplasat cu 3 autospeciale de stingere, fiind chemate succesiv şi alte echipaje. "Procedurile de intervenţie s-au respectat", a susţinut el.

Şchiopu a spus că s-au organizat în scopul salvării. "În interiorul clubului sunt pompieri care caută. Nu se văd pe imagini. (...) Toţi pompierii care au fost acolo au acţionat cum au putut mai bine", a mai spus el.

Citește și:

Coșmarul pe care îl trăiește zilnic o mamă care și-a pierdut copilul în „Colectiv”

Tatăl celei de-a 64-a victime din Colectiv:„Radu era internat alături de pacienți vegheați de poliție”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net