Sentință în dosarul înșelăciunii prin conturi false cu numele Teo Trandafir și Andreea Marin

Cel mai mare dosar deschis vreodată în România pentru uzurparea identității unor vedete și folosirea falsurilor în scopuri necinstite a ajuns la sentința finală. Cele mai cunoscute personaje prinse fără voia lor în această speță sunt Teo Trandafir (55 de ani) și Andrea Marin (48 de ani). Cei patru frați care au comis înșelăciunea au scăpat ieftin și nu vor face închisoare.

Andreea Marin Și Teo Trandafir
Spre deosebire de Teo, Andreea Marin nu a dorit să se constituie parte vătămată

Conturi false online pe numele vedetelor? O poveste veche în România dar atunci când acestea sunt folosite pentru înșelăciuni, lucrurile devin grave. Patru bărbați din județul Neamț au pus la cale un amplu plan prin cale au crezut că se vor îmbogăți pe spinarea vedetelor.  

Aceștia au inițiat campanii umanitare inventate, promovate pe Facebook prin intermediul unor conturi false, deschise pe numele mai multor VIP-uri. Cap de listă au fost vedetele Teo Trandafir și Andreea Marin care înseamnă în meseria lor muncă, ambiție, onoare și curajul de inova mereu.  

Suspecții cereau bani în numele celor două pentru a rezolva diferite situații grave de la sărăcie la boli incurabile. Ancheta a fost desfășurată de procurorii de la DIICOT Suceava. 

Cine sunt cei patru frați suspecți în dosar 

Iulian Vlad Lăcătuş, în vârstă de 22 de ani, Alexandru Ovidiu Lăcătuş, de 23 de ani, Valentin Lăcătuş, în vârstă de 18 ani, fraţi, şi Constantin Cătălin Negru, în vârstă de 23 de ani (vârstele sunt de la data comiterii faptelor), toţi din Neamţ, au fost inculpaţii din acest dosar conform monitorulsv.ro 

Liderul grupului a fost Iulian Vlad Lăcătuș, acesta fiind acuzat că a constituit grupul infracțional organizat în cadrul căruia s-a acționat în mod coordonat, prin crearea de conturi fictive în rețeaua de socializare Facebook.  

Lăcătuș a avut conform procurorilor ideea de a iniția campanii umanitare nereale în numele VIP-urilor pentru a sensibiliza oamenii să trimită sume de bani, obținând astfel beneficii materiale. 

Povestea unui dosar gândit 6 ani și închis într-o zi 

Infracțiunile au fost comise în 2015-2016 și anchetatorii au descoperit că prin falsele campanii online în numele lui Teo Trandafir și al Andreei Marin au fost păcălite 273 de persoane. Acestea le-au trimis celor patru suspecți, prin diferite metode, aproape 35.000 de dolari scrie sursa citată 

Majoritatea victimelor au fost din Moldova, mai ales Suceava, asta și în condițiile în care poveștile inventate erau legate tot de drame petrecute din această zonă. Procurorii au trimis dosarul spre judecată anul trecut după șase ani de anchete.  

Din nefericire în aceste zile, când să dea sentința, Tribunalul Neamț a constatat prescrierea privind toate infracțiunile, respectiv înșelăciune în formă continuată, fals informatic în formă continuată și constituire de grup infracțional organizat. 

Scăpați de răspundere penală, inculpații au de achitat doar o parte din prejudiciu, către mai puțin de o treime din victime, cele care s-au constituit părți vătămate în proces. În jur de 80 de victime au depus plângeri pentru a-și recupera banii și au devenit părți civile sau părți vătămate în procesul de la Tribunalul Neamț. 

 Cum păcăleau suspecții oamenii 

După ce creau contul fals pe Facebook cu numele vedetei, suspecții abordau, pe această reţea de socializare, diverse persoane şi le întrebau dacă nu vor să se implice în cazuri sociale. Era vorba în cele mai multe situații de povești care au fost prezentate în cadrul unor emisiuni TV şi erau de notorietate.  

Al doilea pas consta în faptul că „vedeta” se scuza că a trimis din greşeală mesajul, în realitate vrând să-l trimită altcuiva, după care le spunea celor abordaţi pe Facebook că, dacă doresc să ajute, le poate spune mai pe larg despre ce este vorba. 

Pentru cine pica în capcană şi era bucuros că se întreţine pe Facebook cu o vedetă, pasul trei consta în oferirea de detalii cu privire la cazul umanitar. Cei care erau impresionaţi de poveste erau îndrumaţi cum să trimită banii, prin Western Union sau MoneyGram. 

Teo Trandafir și Andreea Marin au avut atitudini diferite în proces 

Speța fiind foarte nouă și constituind un precedent în jurisprudența românească, Teo Trandafir și Andreea Marin au fost audiate de procurori. Teo Trandafir a ales să aibă calitatea de parte vătămată în dosar, în timp ce Andreea Marin a dat declarații ca persoană vătămată, dar a rămas în dosar doar cu calitatea de martor a dezvăluit monitorulsv.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Eomania Ucraina UEFA EURO 2024 jpg
image
image
image
image
image
image
Zodia care insala cel mai mult, sursă foto: Pixabay
a0c61ec3 25c9 4f67 a4b0 b6c5c8210168 jpeg
index (2) webp
front farmacista 1 jpg
Avocado FOTO Shutterstock jpg
foto1 dragos la sinaia jpg
baza motociclisti 2 jpg
beach 6292382 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net