Sentin╚Ť─â: Un v├ónz─âtor de ma╚Öini este obligat de instan╚Ť─â s─â-i dea banii ├«napoi cump─âr─âtorului, dup─â ce s-a dovedit c─â autoturismul avea kilometrajul modificat

11 ianuarie 2021
image
Târg de mașini second handFoto: arhivă

Un bucure╚Ötean care a cump─ârat o ma╚Öin─â de la un v├ónz─âtor din Craiova ╚Öi l-a dat ├«n judecat─â pentru diverse nereguli sesizate ulterior a autoturism, a c├ó╚Ötigat procesul ├«n prim─â instan╚Ť─â. Astfel, v├ónz─âtorul este obligat s─â-i restituie banii, urm├ónd s─â-╚Öi ia ma╚Öina ├«napoi.

De bun─â credin╚Ť─â, bucure╚Öteanul a cump─ârat, ├«n ianuarie 2019, un Citroen C3 contra sumei de 4.300 de euro, ├«n urma unui anun╚Ť g─âsit pe site-urile de specialitate. A mers la Craiova, de unde a preluat autoturismul, ├«ns─â ├«n drum spre Capital─â a descoperit c├óteva nereguli: ambreiajul avea probleme, nu func╚Ťiona un bec, senzorul de indicare a nivelului de combustibil nu func╚Ťiona corespunz─âtor, pompa sp─âl─âtor parbriz ╚Öi luneta nu func╚Ťionau ╚Öi lipseau parasolarele, scrie ziare.com.

Ajuns acas─â, b─ârbatul l-a sunat pe v├ónz─âtor pentru a-i spune ce a constatat pe drum, dar acesta i-a spus c─â ÔÇŁsunt mici detalii pe care le poate rezolva ieftin cu piese din dezmembr─âri autoÔÇŁ. Dup─â ce a mai descoperit ╚Öi faptul c─â maneta ÔÇŁCruise ControlÔÇŁ era rupt─â ╚Öi lipit─â ├«ntr-un mod grosolan, noul proprietar l-a sunat din nou pe cel de la care a cump─ârat ma╚Öina, ├«ns─â a ob╚Ťinut acela╚Öi r─âspuns prin care ├«l trimitea la dezmembr─âri auto.

Consider├ónd c─â a fost ├«n╚Öelat cu inten╚Ťie de cel care i-a v├óndut ma╚Ö├«n─â, bucure╚Öteanul a mers ├«ntr-o reprezentan╚Ť─â Citroen, unde a constatat c─â a fost umblat la kilometraj. Mai exact, b─ârbatul a constatat c─â ma╚Öina pe care a cump─ârat-o av├ónd la bord 162.000 de km, avusese kilometrajul setat la zero de la 224.481 km. Asta ├«nseamn─â c─â autoturismul avea ├«n bord, ├«n realitate, peste 386.000 km. ├Änainte de a-l da ├«n judecat─â pe v├ónz─âtor pentru recuperarea banilor, cump─âr─âtorul sus╚Ťine c─â a ├«ncercat s─â rezolve problema pe cale amiabil─â, ├«ns─â v├ónz─âtorul nu a acceptat ├«n╚Ťelegerea. Astfel, printr-un proces deschis la Judec─âtoria Craiova, cump─âr─âtorul l-a dat ├«n judecat─â pe v├ónz─âtor, cer├óndu-le judec─âtorilor anularea contractului de v├ónzare-cump─ârare a ma╚Öinii, preluarea acesteia de c─âtre v├ónz─âtor ╚Öi restituirea banilor cump─âr─âtorului.   

Cum s-a apărat vânzătorul     

Craioveanul care a v├óndut ma╚Öina a ar─âtat ├«n proces c─â ÔÇŁViciile invocate de reclamant erau unele neesen╚Ťiale, specifice unui autovehicul second- hand cu o vechime de peste 8 ani ╚Öi nu ├«l f─âceau impropriu ├«ntrebuin╚Ť─ârii sale ╚Öi nu ├«i mic╚Öorau ├«n asemenea m─âsur─â ├«ntrebuin╚Ťarea sau valoarea ├«nc├ót, dac─â le-ar fi cunoscut, reclamantul nu ar fi cump─ârat bunul sau ar fi dat un pre╚Ť mai mic.ÔÇŁ. ├Än privin╚Ťa kilometrajului, acesta s-a ap─ârat spun├ónd c─â nici ├«n momentul ├«n care a cump─ârat ma╚Öina, nici ulterior nu a verificat kilometrajul, afl├ónd c─â este dat ├«napoi abia din procesul prin care a fost dat ├«n judecat─â. 

Decizia judecătorului   

Judec─âtorul a decis c─â problemele cu ambreiajul, parasolarele, becul sau manet─â rupt─â nu ├«i pot fi imputate v├ónz─âtorului, fiind ÔÇŁo lips─â cras─â de pruden╚Ť─â ╚Öi diligen╚Ť─â ├«n examinarea autoturismului de c─âtre cump─âr─âtor, care putea s─â le depisteze singur, f─âr─â asisten╚Ť─â de specialitate chiar dac─â v├ónz─âtorul nu i le-a adus la cuno╚Ötin╚Ť─âÔÇŁ. ├Äns─â, ├«n cee ace prive╚Öte modificarea kilometrajului, ÔÇŁconstituie un viciu ascuns grav pe care cump─âr─âtorul-reclamant nu avea cum s─â ├«l cunoasc─â sau s─â ├«l observe la predarea autoturismuluiÔÇŁ. Astfel, ├«n urma expertizei de specialitate comandate cu ocazia procesului, s-a constatat c─â a fost dat kilometrajul ├«napoi, dar nu s-a putut stabili dac─â kilometrajul a fost m─âsluit de v├ónz─âtor sau de proprietarul dinaintea lui. Totu╚Öi, judec─âtorul a considerat c─â v├ónz─âtorul se face vinovat, chiar dac─â nu ╚Ötia c─â s-a umblat la kilometraj. 

V├ónz─âtorul a fost obligat s─â restituie pre╚Ťul ma╚Öinii plus 3.000 de lei cheltuieli efectuate de cump─âr─âtor, urm├ónd ca odat─â cu achitarea banilor s─â ├«╚Öi ia ma╚Öina ├«napoi. Sentin╚Ťa Judec─âtoriei Craiova nu este definitiv─â, fiind atacat─â cu apel, care se judec─â la Tribunalul Dolj.

Cite╚Öte ╚Öi: 

Cum s─â nu iei ┼úeap─â c├ónd cumperi o ma┼čin─â second-hand

Rabla 2020. Dai mașina veche și iei bani de la stat pentru o motocicletă nouă

florin calinescu png
BeFunky collage (16) jpg
anamaria prodan png
laurentiu reghecampf corina caciuc png
BeFunky collage (17) jpg
M─âd─âlina Ghenea, ca o div─â autentic─â jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
shurubel
image png
aplicatii de programare jpg
nicolae ciuca 7540888 mediafax foto alexandru dobre jpeg
cracked screen phone 6137675 1920 jpg
X 5IWe83ul1Ur30GxxdlGA jpg