Sentință: Un vânzător de mașini este obligat de instanță să-i dea banii înapoi cumpărătorului, după ce s-a dovedit că autoturismul avea kilometrajul modificat

Ultima actualizare:

    Târg de mașini second handFoto: arhivă
Târg de mașini second handFoto: arhivă

Un bucureștean care a cumpărat o mașină de la un vânzător din Craiova și l-a dat în judecată pentru diverse nereguli sesizate ulterior a autoturism, a câștigat procesul în primă instanță. Astfel, vânzătorul este obligat să-i restituie banii, urmând să-și ia mașina înapoi.

De bună credință, bucureșteanul a cumpărat, în ianuarie 2019, un Citroen C3 contra sumei de 4.300 de euro, în urma unui anunț găsit pe site-urile de specialitate. A mers la Craiova, de unde a preluat autoturismul, însă în drum spre Capitală a descoperit câteva nereguli: ambreiajul avea probleme, nu funcționa un bec, senzorul de indicare a nivelului de combustibil nu funcționa corespunzător, pompa spălător parbriz și luneta nu funcționau și lipseau parasolarele, scrie ziare.com.

Ajuns acasă, bărbatul l-a sunat pe vânzător pentru a-i spune ce a constatat pe drum, dar acesta i-a spus că ”sunt mici detalii pe care le poate rezolva ieftin cu piese din dezmembrări auto”. După ce a mai descoperit și faptul că maneta ”Cruise Control” era ruptă și lipită într-un mod grosolan, noul proprietar l-a sunat din nou pe cel de la care a cumpărat mașina, însă a obținut același răspuns prin care îl trimitea la dezmembrări auto.

Considerând că a fost înșelat cu intenție de cel care i-a vândut mașînă, bucureșteanul a mers într-o reprezentanță Citroen, unde a constatat că a fost umblat la kilometraj. Mai exact, bărbatul a constatat că mașina pe care a cumpărat-o având la bord 162.000 de km, avusese kilometrajul setat la zero de la 224.481 km. Asta înseamnă că autoturismul avea în bord, în realitate, peste 386.000 km. Înainte de a-l da în judecată pe vânzător pentru recuperarea banilor, cumpărătorul susține că a încercat să rezolve problema pe cale amiabilă, însă vânzătorul nu a acceptat înțelegerea. Astfel, printr-un proces deschis la Judecătoria Craiova, cumpărătorul l-a dat în judecată pe vânzător, cerându-le judecătorilor anularea contractului de vânzare-cumpărare a mașinii, preluarea acesteia de către vânzător și restituirea banilor cumpărătorului.   

Cum s-a apărat vânzătorul     

Craioveanul care a vândut mașina a arătat în proces că ”Viciile invocate de reclamant erau unele neesențiale, specifice unui autovehicul second- hand cu o vechime de peste 8 ani și nu îl făceau impropriu întrebuințării sale și nu îi micșorau în asemenea măsură întrebuințarea sau valoarea încât, dacă le-ar fi cunoscut, reclamantul nu ar fi cumpărat bunul sau ar fi dat un preț mai mic.”. În privința kilometrajului, acesta s-a apărat spunând că nici în momentul în care a cumpărat mașina, nici ulterior nu a verificat kilometrajul, aflând că este dat înapoi abia din procesul prin care a fost dat în judecată. 

Decizia judecătorului   

Judecătorul a decis că problemele cu ambreiajul, parasolarele, becul sau manetă ruptă nu îi pot fi imputate vânzătorului, fiind ”o lipsă crasă de prudență și diligență în examinarea autoturismului de către cumpărător, care putea să le depisteze singur, fără asistență de specialitate chiar dacă vânzătorul nu i le-a adus la cunoștință”. Însă, în cee ace privește modificarea kilometrajului, ”constituie un viciu ascuns grav pe care cumpărătorul-reclamant nu avea cum să îl cunoască sau să îl observe la predarea autoturismului”. Astfel, în urma expertizei de specialitate comandate cu ocazia procesului, s-a constatat că a fost dat kilometrajul înapoi, dar nu s-a putut stabili dacă kilometrajul a fost măsluit de vânzător sau de proprietarul dinaintea lui. Totuși, judecătorul a considerat că vânzătorul se face vinovat, chiar dacă nu știa că s-a umblat la kilometraj. 

Vânzătorul a fost obligat să restituie prețul mașinii plus 3.000 de lei cheltuieli efectuate de cumpărător, urmând ca odată cu achitarea banilor să își ia mașina înapoi. Sentința Judecătoriei Craiova nu este definitivă, fiind atacată cu apel, care se judecă la Tribunalul Dolj.

Citește și: 

Cum să nu iei ţeapă când cumperi o maşină second-hand

Rabla 2020. Dai mașina veche și iei bani de la stat pentru o motocicletă nouă

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image 2010 02 9 6894183 56 printre nameti 1200x720 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net