Serial Click! Ce mănâncă românii când sunt pe fugă - Episodul 5

Ultima actualizare:

    Foto: Dorin Constanda
Foto: Dorin Constanda

După 1990, patronii care au investit în unităţi de livrare a mâncării tradiţionale româneşti au dat lovitura. Mari iubitori de preparate ca la mama acasă, românii aveau să descopere, la sfârşitul anilor ’90, cum se face mâncarea acasă la mama lui Cheng. Cheng e un chinez oarecare, însă Wu Xing şi Chopstix l-au făcut cunoscut în toată ţara. Şi pe el, şi pe mama lui.

Succesul mâncării tradiţionale chinezeşti în România se datorează, în mare măsură, apariţiei în industria mâncării gătite rapid a lanţului Wu Xing. La 19 ani de la lansarea pe piaţă, puţini ştiu că Wu Xing (pronunţat Uu Şin) înseamnă „cele cinci transformări chinezeşti” sau cele cinci elemente (apă, foc, pământ, metal şi lemn). Aparent, nu au nici o legătură cu mâncarea. În realitate, cele cinci elemente sunt considerate de chinezi indispensabile vieţii, fiind în deplină corelaţie şi interacţiune. Probabil că la asta s-a gândit atunci şi Sabin Cernea, românul care a fondat lanţul de restaurante din Bucureşti. Când deschizi meniul ai, din start, o mare problemă. Nu ştii ce să alegi. Chiar dacă eşti amator de carne de vită sau de pui, preparatele lor sunt cu totul diferite de cele cu care ai fost obişnuit. De aceea, cei care încearcă pentru prima dată mâncarea chinezească au nevoie de un ghid.

Momentan, românii caută cantitatea şi gustul, ignorând faptul că secretul gustului este dat de modul în care sunt combinate ingredientele. De exemplu, puiul dulce-acrişor (18,99 lei), asezonat cu castraveţi, morcovi, amidon din porumb, suc de ananans, ulei de soia, oţet chinezesc, zahăr, bulion şi sare e o reţetă în versuri. Printre cele mai apreciate preparate din meniul Wu Xing se numără puiul pe plită încinsă (19,99 lei), vita pe plită încinsă (21,99 lei), furnicile în copac (19,99 lei) şi urechile de lemn în sos chinezesc (21,99 lei). De obicei comand cutiuţe Wu Xing la birou cu tăiţei şi vită şi sufăr în tăcere că în meniul lor nu se găsesc preparate din carne de miel. În prezent, în Bucureşti sunt patru restaurante şi două puncte de livrare la domiciliu.

Deşi n-au nici o legătură de acţionariat, Chopstix este fratele mai mic al lui Wu Xing, cu care împarte cam acelaşi public-ţintă. Intrat pe piaţă în 2008, Chopstix s-a extins mai mult decât concurentul său, acaparând mai multe oraşe din România (Bucureşti, Ploieşti, Constanţa şi Braşov). Lanţul e nelipsit din mall-urile din Capitală, iar la orele prânzului e bătaie pe mâncarea la cutiuţe. Cel mai la îndemână restaurant, când sunt la serviciu, e cel din Promenada Mall. Între 12.00 şi 13.00 trebuie să ai foarte multă răbdare, fiindcă în acel interval corporatiştii primesc liber pentru masa de prânz. Cei mai mulţi vor cantitate şi adesea strâmbă din nas când văd cutiuţele din carton. De fapt, porţiile nu sunt subdimensionate, ci gândite să satisfacă nevoile unui adult. Secretul e să mănânci cu beţişoarele, care te îmbie să duci la gură puţin câte puţin. O altă bilă neagră a amatorilor de delicii la cutie e preţul preparatelor. Mâncarea chinezească e scumpă fiindcă e exotică, iar mare parte din ingrediente, sosurile şi condimentele specifice sunt aduse chiar din China.

Personal cred că acest mod de a privi lucrurile e caracteristic multor români, deoarece nu ştiu mare lucru despre cultura şi civilizaţia chineză. De la Chopstix apreciez salata de castraveţi cu usturoi (10,99 lei), puiul cu bambus (17,99 lei) însoţit de orezul Jasmine Curry (8,99 lei), puiul Kung Pao (15,99 lei), vita în sos de stridii (18,99 lei) cu orez Jasmine (12,99 lei). În prezent, lanţul deţine 16 restaurante în cele patru oraşe. Livrează mâncare la domiciliu în Capitală şi în împrejurimi în schimbul unei comenzi minime. 

Meniu Wu Xing

simeon stalpnicul png

Supă cu noodles Mian-Tan (350 g): 10,99 lei

Pui Shanghai (220 g): 19,99 lei

Supă iute-acrişoară Fa Suan (350 g): 7,99 lei

Pacheţele de primăvară (200 g): 20,99 lei

Pui Sichuan (300 g): 21,99 lei

Vită pe plită încinsă (300 g): 21,99 lei

Raţă cu bambus (300 g): 28,99 lei

Furnici în copac (300 g): 19,99 lei

Orez Wu Xing (250 g): 9,99 lei

Cartofi cu urechi de lemn (300 g): 15,99 lei

Meniu Chopstix

simeon stalpnicul png

Supă cu noodles şi pui (300 g): 7,99 lei

Supă iute-acrişoară (300 g): 7,99 lei

Pacheţele de primăvară (130 g): 13,99 lei

Pui crocant (200 g): 15,99 lei

Pui cu bambus (350 g): 17,99 lei

Pui Mu-Xu (300 g): 16,99 lei

Vită cu ciuperci (300 g): 19,99 lei

Raţă cu bambus (300 g): 27,99 lei

Noodles cu pui (300 g): 17,99 lei

Orez Jasmine cu legume (250 g): 8,99 lei

Urechi de lemn (250 g): 12,99 lei.

5 lucruri pe care poate nu le știai

  • Chinezii preferă să folosească și azi bețișoarele, în locul furculițelor și cuțitelor. În tradiția populară chineză, aceste ustensile erau considerate arme. Însă nu unele oarecare, ci de-a dreptul barbare.
  • 45 de miliarde de bețișoare din bambus sunt folosite în fiecare an în China.
  • Wu Xing nu e doar despre preparate chinezești. Lanțul de restaurante a lansat în 2013 o platformă online de livrări la domiciliu a preparatelor tradiționale românești și din bucătăria internațională. În 2015 s-a deschis primul restaurant Fooda, în Mega Mall din București.
  • Primul restaurant Chopstix din afara Bucureștiului s-a deschis în 2011, în centrul comerciale Maritimo din Constanța.
  • Comanda medie la restaurantele Wu Xing și Chopstix e 35 de lei/persoană.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la țară GettyImages 1210393477 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cernobil pexels 2 jpg
sita devi captura video jpg
lac pixabay jpg
ryanair foto shutterstock
pitic  jpg
gabi cotabita fiice  jpg
marius batu jpg
banner cotabiță png
image
actualitate.net
image
actualitate.net