Sfântul Apostol Andrei, pe 30 noiembrie. Iată ce trebuie să facă fetele nemăritate pentru a-şi visa ursitul

Ultima actualizare:

    În ziua de 30 noiembrie, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Apostol Andreifoto: shutterstock
În ziua de 30 noiembrie, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Apostol Andreifoto: shutterstock

În ziua de 30 noiembrie, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Apostol Andrei, iar sărbătoarea este însoțită de numeroase obiceiuri, supertiții și tradiții. Pe lângă aspectele religioase, se zice că în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, fetele nemăritate îşi pot visa ursitul apelând la tot felul de ritualuri. Numit și „Cel dintâi chemat”, Sfântul Andrei este primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia pe teritoriul Dobrogei, de aceea este considerat cel care a creștinat poporul român.

Fetele necăsătorite trebuie să pună busuioc sub pernă în speranța că le va apărea în vis chipul bărbatului cu care se vor căsătorii. In unele zone, se crede ca ursitul se poate vedea dacă fata se asază goala între doua oglinzi, cu o lumanare în mână. Sau, la miezul nopţii, se uită într-un pahar cu apă “neîncepută”, asezat pe cenuşă, în care lasă să cadă o verighetă sfinţită.

Sfântul Apostol Andrei, pe 30 noiembrie. Turta Sfântului Andrei prevestește cine este ursitul

Fetele nemăritate care vor să-şi cunoască viitorul iubit trebuie să prepare o turtă în care pun cantități egale de apă, de făină și de sare. Fiecare ingredient se măsoară cu o coajă de nucă. Turta va fi coaptă pe vatră, apoi va fi mâncată în ajunul Sfântului Andrei, în seara de 29 noiembrie. Peste noapte, ursitul va apărea în vis aducându-i tinerei apă care să-i potolească setea.

Sfântul Apostol Andrei, pe 30 noiembrie. Colacul cu usturoi al sfântului Andrei

Tinerele care vor să afle dacă iubitul vine foarte repede în viaţa lor, trebuie să prepare un colac din pâine dospită, iar la mijloc să pună un căţel de usturoi. Colacul va fi aşezat într-un loc călduros. Dacă după o săptămână usturoiul încolţeşte, fata va avea noroc şi se va căsătorii în curând cu persoana pe care o iubeşte.

Câți români poartă acest nume sfânt

Numele Sfântului Andrei, cunoscut şi ca „Apostolul Românilor” este purtat de aproape 800.000 de români, jumătate dintre aceştia fiind bărbaţi. Din totalul sărbătoriților aproape 350.000 sunt bărbați și au numele Andrei și peste 250.000 sunt femei și au numele Andreea. Alte nume derivate sunt: Andra, Andrada, Andraș, Andruș, Andruța, Andreas, Andrias, Andries, Andru, Andreiu, Endre, Deia, Deea. 

Tot în noaptea de Sfântul Andrei se pun la încolţit, într-un strat subţire de pământ, mai multe boabe de grâu. În funcţie de cum creşte grâul, aşa va fi şi următorul an pentru respectiva persoană. Aspectul grâului pus la încolţit spune ceva şi despre recoltele anului agricol ce urmează: un grâu frumos înseamnă o recoltă bogată. Fiecare membru al familiei îşi seamănă propriul grâu. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Răzvan și Irina Fodor jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
napoli 5711208 1280 jpg
Aventura prin Dobrogea a faimosului Hans Christian Andersen  Peripeţiile fascinante, publicate apoi în Danemarca jpeg
jewels 1090711 1280 jpg
4 front asistati jpg
durau jpg
test de personalitate jpg
Dezbatere prezidențială între Donald Trump și vicepreședintele Kamala Harris. FOTO Profimedia
oradea city 1339369 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net