Sfântul Gheorghe 2022. Tradiții și obiceiuri și ce este diferit anul acesta

Anul acesta Sfântul Gheorghe sau Purtătorul de Biruință va fi prăznuit la data de 25 aprilie, nu pe 23, așa cum se întâmpla în fiecare an. Iată care este motivul din cauza căruia se întâmplă acest lucru, dar și o parte dintre cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri legate de această sărbătoare. 

Sfântul Gheorghe este sărbătorit anul acesta la data de 25 aprilie
Sfântul Gheorghe este sărbătorit anul acesta la data de 25 aprilie

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe 

În această zi, gospodarii dau foc gunoaielor şi vechiturilor, iar cenuşa rămasă, după ce totul a ars, se amestecă foarte bine cu untură. Cu acest amestec se ung uşile grajdurilor pentru a îndepărta spiritele rele, care vin în această noapte şi intră în adăpostul animalelor să fure sporul casei: laptele şi ouăle.

Citește și: Ce nu ai voie să faci de Sfântul Gheorghe 

Fetele care vor să fie iubite şi să se căsătorească cu sufletul pereche trebuie să semene în acestă zi busuioc. Când busuiocul a înflorit, ele îl poartă în păr sau îl usucă şi îl poartă în poşetă, dăruind o crenguţă persoanei pe care o iubesc.

În mediul rural se mai păstrează obiceiul de a împodobi cofele de muls lapte cu multă verdeaţă. Cofele astfel împodobite şi umplute cu apă se pun în faţa casei, dis de dimineaţă pentru a fi întâmpinate de San George (denumirea populară a Mucenicului Gheorghe). După ora prânzului, apa şi verdeaţa cu care au fost împodobite cofele se adaugă în hrana vitelor. Se crede că astfel laptele nu mai este furat de “spiritele rele”.

Românii care își serbează ziua de nume 

Peste 900.000 de romani își serbează onomastica, în 23 aprilie, anul acesta la data de 25 aprilie, cu ocazia Sfântului Gheorghe. 

Dintre cei peste 900.000 de români care poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe peste 700.000 sunt bărbați si peste 180.000 femei. 

Persoanele care poartă numele de: Gheorghe, Gheorghiță, Geta, George sunt sărbătorite în ziua în care este omagiat Sfântul Gheorghe.

Idei de mesaje cu „La mulți ani” de sfântul Gheorghe 

Iată o serie de mesaje din care te poți inspira dacă dorești să faci o urare unei persoane dragi care își serbează ziua de nume pe 25 aprilie. Desigur, cele mai frumoase urări rămân cele compuse chiar de fiecare dintre noi datorită amprentei personale și emoțiilor transmise. 

„Pentru că astăzi este o zi specială pentru tine, mă alătur și eu celor ce-ți doresc din adâncul sufletului să ai parte numai de împliniri, satisfacții și multă sănătate. La mulți ani!"

„Să ai parte de sănătate, multe realizări și să te bucuri de aceasta zi frumoasă mereu! La mulți ani de Sfântul Gheorghe!”

„De ziua numelui tău, îţi doresc tot binele din lume, noroc, fericire, sănătate şi să ţi se îndeplinească toate dorinţele. La mulţi ani!”

„Fie ca începând cu aceasta zi toate necazurile să te ocolească, dragostea la tine în suflet să poposească fără să mai plece, sa ai doar zile însorite și pline de bucurie. La mulți ani”.

Când va avea loc slujba se Sfântul Gheorghe în anul 2022

Anul acesta Sfântul Gheorghe va fi sărbătorit la data de 25 aprilie, nu în data de 23 aprilie, iar motivul este explicat de către agenția de știri a Bisericii Ortodoxe Române.

Slujba de Sfântul Gheorghe a fost mutată luni, 25 aprilie, a doua zi de Paşte. Asta pentru că pe 23 aprilie este ultima zi din Postul Paştelui şi este zi aliturgică, iar pe 24 aprilie este Învierea Domnului, Paştele.

  „Ziua de cinstire a Sfântului Gheorghe coincide cu Sfânta şi Marea Sâmbătă, iar Tipicul prevede ca sărbătorirea sfinţilor mari care cad în Vinerea Mare sau Sâmbăta Mare să fie transferată a doua zi de Paşti", conform Basilica.ro. 

Acatist de Sfântul Gheorghe 

Acatistul Sfântului Gheorghe, Purtătorul de biruință poate fi citit, în întregime, pe platforma online doxologia.ro. Redăm aici doar Condacul 1 din cadrul acatistului care poartă numele Marelui Mucenic Gheorghe. 

Vezi și: Tradiții pentru spor și sănătate de Sfântul Gheorghe 

Multnevoitorului al lui Hristos Ma­re­lui Mucenic Gheorghe, acum toți din su­flet să-i cântăm, lăudându-l pe el în sfințitele locașuri, ca pe un preastrălucit mare soare al mu­cenicilor; și ca unui apărător al credincioșilor și ajutător, cu credință să-i cân­tăm: Bucură-te, purtă­torule de biruință, mare mucenice Gheorghe!

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate, William și copiii lor  foto   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
herastrau jpg
Odihnă, flori, somn jpg
folie aluminiu shutterstock1 jpg
bucuresti 19301 jpeg
RO Alert jpeg
sinaia statiunea preferata a regilor (1) jpg
sare borcan istock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net