Sfaturi ca să pregăteşti maşina pentru toamnă
Suntem deja în luna octombrie şi, dacă nu ai pregătit maşina pentru sezonul de toamnă, ar trebui să te grăbeşti. Autoturismul are nevoie de o îngrijire specială în fiecare anotimp! Acum este momentul să schimbi lichidul de parbriz, ştergătoarele uzate, să te asiguri că sistemul de încălzire funcţionează şi va trebui să cumperi, dacă nu ai, pneuri de iarnă.
1. Verifică sistemul de încălzire! Toamna, temperaturile sunt mai scăzute, ne aflăm la începutul sezonului rece şi, în primul rând, ar trebui să avem grijă ca sistemul de încălzire să funcţioneze la parametri optimi. Atenţie la geamurile care se pot aburi! Verifică instalaţia de dezaburire - ventilatorul cu aer cald de la parbriz şi instalaţia de la lunetă. De asemenea, mare atenţie la filtrul de climă! Dacă este vechi, aerul nu mai circulă corespunzător. În astfel de cazuri, avem nevoie de un filtru nou.
Atenţie la suspensii! O aderenţă bună este dată şi de suspensii bune. Dacă suspensiile sunt uzate, maşina pierde din aderenţă. Verifică-le într-un service auto şi, dacă este necesar, schimbă-le!
2. Cumpără ştergătoare noi. Trebuie înlocuite dacă observi că vizibilitatea e redusă. Peste vară, din cauza temperaturilor ridicate, lamelele se pot deteriora: devin rigide, se crapă şi lasă dâre de apă pe parbriz. Cumpără lamele noi şi de calitate, chiar dacă sunt puţin mai scumpe. Este vorba despre vizibilitatea şoferului la volan, un lucru esenţial. Nişte ştergătoare ieftine ar putea să se defecteze chiar când conduci pe ploaie. În plus, trebuie să le schimbi des. Aşa că, mai bine cumperi un produs de calitate mai scump, decât să cumperi des produse ieftine.
3. Fă o revizie generală. La începutul fiecărui anotimp, maşina ar trebui dusă într-un service autorizat pentru o revizie generală. Verifică frânele, suspensiile, nivelul lichidelor (cel de răcire, de frână, lichidul de servodirecţie şi cel al ştergătoarelor de parbriz), filtrele, verifică partea electrică, dar şi sistemul de aer condiţionat. Du maşina la o spălătorie şi cere să fie degresată şi dată cu ceară specială care să împiedice apariţia ruginei.
4. Cumpără o prelată. Dacă circuli cu maşina rar, ar fi cazul ca pe timp de toamnă să o protejezi cu o prelată. Astfel, ploaia, noroaiele, grindina, crengile căzute din copaci şi frunzele uscate nu vor deteriora vopseaua şi nici tabla. Cumpără o prelată care să se potrivească maşinii tale, de preferat din plastic sau cauciucată. Nu vei proteja doar vopseaua, ci şi geamurile autoturismului tău.
5. Aruncă lucrurile inutile. Maşina trebuie debarasată din când în când de lucrurile pe care nu le mai foloseşti. Peste vară ai adunat în portbagaj şi habitaclu diferite obiecte: umbrele de plajă, stativul pentru umbrelă, saltele de plajă, sticle şi bidoane goale, hârtii, ambalaje, cutii etc. Maşina ta va fi mai uşoară şi va consuma mai puţin combustibil. Pe de altă parte, aceste obiecte care acum îţi sunt nefolositoare ar putea fi înlocuite cu cele cu adevărat utile: o perie, o măturică, un făraş, cârpe curate etc.
6. Cumpără pneuri de iarnă!
Dacă vrei să circuli cu maşina pe zăpadă sau polei, va trebui ca aceasta să fie echipată cu cauciucuri de iarnă. În caz contrar, dacă vei fi oprit de poliţiştii rutieri vei fi bun de plată. Amenzile se ridică până la 1400 de lei iar, în plus, ţi se va reţine şi certificatul de înmatriculare. Distribuitorii de anvelope recomandă şoferilor să-şi echipeze maşinile din timp, căci, pe ultima sută de metri, preţurile vor fi mult mai mari. În funcţie de vreme, producătorii pot scumpi preţurile cu 20-30% sau chiar mai mult. Dacă iarna e grea, cererea e mare şi, automat, preţurile vor sări în aer.
Cum cureţi autoturismul
Atenţie la noroi! Nu lăsa timp prea îndelungat petele de noroi pe caroserie. Acesta absoarbe umezeala şi favorizează coroziunea porţiunilor respective. Depunerile de noroi nu se îndepărtează prin răzuire pentru că rişti să deteriorezi vopseaua, favorizând rugina. Aceste depuneri se curăţă prin spălare cu apă.
Foloseşte piele de căprioară. Nu folosi cârpe, perii sau bureţi murdari de noroi sau nisip. Cea mai recomandată este pielea de căprioară. Dacă acesta s-a murdărit, se spală mai întâi în apă sărată, apoi se spală cu apă şi săpun şi se clăteşte cu apă caldă.
Aspiră mai des! Din cauza noroiului de afară, mocheta din interiorul autoturismului se murdăreşte mult mai repede. În primul rând, trebuie să culegi bucăţile de noroi uscat folosind o mătură şi un făraş. Apoi, cu ajutorul aspiratorului de maşină, aspiră bine mocheta, bancheta şi scaunele din faţă. Insistă pe la colţuri şi în locurile greu accesibile.