Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Tradiții care atrag sănătatea și norocul

Ultima actualizare:

    Sfinții Apostoli Patru și Pavel se sărbătoresc în 29 iunie
Sfinții Apostoli Patru și Pavel se sărbătoresc în 29 iunie

Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru și Pavel este cunoscută în tradiția românească sub numele de Sânpetru de Vară și marchează miezul verii agrare şi începutul secerişului. Pentru a avea spor şi sănătate, oamenii ţin seama de câteva tradiţii.

Tradiţii la sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel

O tradiție seculară menționează că Sânpetru este un bun sfetnic al lui Dumnezeu și acesta îl consultă de câte ori trebuie să ia decizii importante. De aceea, Dumnezeu i-a încredinţat Sfântului Petru cheile Raiului şi misiunea de a veghea la porţile acestuia.

Deoarece Sfântul Petru este stăpânul cămărilor cereşti, el hrăneşte animalele sălbatice, mai ales lupii. În atribuţiile Sfântului Petre intră şi topirea bucăţelelor de grindină şi fierberea lor, pentru ca acestea să nu distrugă recoltele.

O dorinţă împlinită pentru cei care ţin post negru în ajunul sărbătorii

Sfântul Petru împlineşte o dorinţă importantă credincioșilor care ţin post negru în ajunul sărbătorii.

Până în ziua acestui praznic nu se scutură merii

În tradiţia populară, până în această zi, nu se scutură merii. Se crede că, dacă se respectă această datină, ogoarele sunt ocrotite de căderea grindinei.

Sânpetru îi ocrotește pe călătorii rătăciţi

În ziua praznicului, Sânpetru pocneşte din bici, iar scânteile care apar cu acest prilej se transformă în licurici. Acum, licuricii au misiunea să-i călăuzească pe călătorii rătăciţi pe drumuri de munte sau în pădure.

Se respectă tradiţia Moşilor de Sânpetru

În ziua sărbătorii, pentru sporul casei şi pentru sănătate se respectă tradiţia Moşilor de Sânpetru. Cu acest prilej se sfinţesc la biserică pachete care conțin colaci, lumânări, mere dulci, mere acrişoare, zarzăre şi colivă.  După ce sunt sfințite, aceste ofrande se împart oamenilor săraci.         

În memoria celor decedați se respectă unele restricţii

Acum femeile respectă unele restricții pentru a nu-i supăra pe cei decedați din familia lor: după acest praznic, tinerele fete au voie să mănânce mere; în schimb, vârstnicele din familie „au dezlegare” la mere abia la sărbătoarea Sfântului Ilie.  

Ce spune prognoza meteo

În ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel, dacă tună şi fulgeră, nucile şi alunele vor fi viermănoase sau seci de miez.

Gospodarii respectă sărbătoarea lupilor

Totodată, în ziua praznicului, potrivit tradiţiei populare, gospodarii respectă Sărbătoarea lupilor: ei nu pun capcane în păduri și nu alungă lupii cu focuri de armă. Astfel, se crede că aceste animale sălbatice vor fi îmblânzite şi nu vor mai fura vitele din gospodării.

Pentru îndeplinirea unei dorinţe se împlinește un ritual

În această zi, este bine să împărţim mere dulci şi miere prietenilor şi vecinilor, să le urăm să aibă spor în munca lor şi să fie sănătoşi, pentru a gusta aceste daruri şi în anul următor. După ce am oferit aceste ofrande, după masa de prânz, mâncăm şi noi mere din recolta acestui an şi miere, apoi ne punem o dorinţă.

Talisman pentru noroc

În mediul rural există obiceiul ca în această zi mamele să pregătească şi să dăruiască talismane pentru fiicele lor: o punguţă roşie în care se păstrează câte un căţel de usturoi şi frunze de pelin. Talismanul este purtat timp de trei zile pentru ca fetele să fie apărate de farmece şi de ielele care le-ar fura norocul. 

Apostolii Petru şi Pavel sunt protectorii închisorilor

Data de 29 iunie este Ziua personalului care lucrează în administraţia penitenciarelor, iar Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel au fost aleşi ca protectorii spirituali ai sistemului administraţiei penitenciare şi ai deţinuţilor. Şi cei doi Apostoli au fost închişi, dar nu pentru fapte rele sau pentru că ar fi greşit faţă de semeni, ci pentru că ei l-au recunoscut pe Iisus ca fiu al lui Dumnezeu şi Mântuitor al oamenilor.  

Pe cine trebuie să felicităm în ziua praznicului 

În ziua praznicului este firesc să-i felicităm pe toţi purtătorii slăvitelor nume: Petre, Petru, Petrişor, Petruţ, Petruş, Petrică, Pătru, Petruţa, Petronela, Pavel, Pavelică, Paveluţă, Păvălaş, Paul, Paulică, Paulin, Petrache, Paula, Petruţa, Paulina și  Paula.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
spion roman jpg
carne de porc craciun jpg
bacalaureat jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
bucuresti storia jpg
femeie stranut  jpg
Mango Mannheim O6 jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net