Sfinții Trei Ierarhi, tradiții și superstiții. Ce nu ai voie să faci în ziua de 30 ianuarie

Ultima actualizare:

În fiecare an, în data de 30 ianuarie, sunt prăznuiți Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul si Ioan Gură de Aur. Există o serie de tradiții pe care românii le respectă cu sfințenie în această zi de sărbătoare creștinească. Iată ce semnificație are fiecare obiceui și ce e interzis să faci în această zi sfântă!

image

Anul acesta, sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi pică duminică, zi de odihnă și de rugăciune.  Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul si Ioan Gură de Aur sunt consideraţi cei mai mari învăţători şi păstori din istoria creştinătăţii şi modele de viaţă duhovnicească. Sfântul Grigorie Teologul este considerat protectorul femeilor văduve, dar și ocrotitorul oamenilor necăjiți

Fetele tinere țin post și se roagă pentru a avea o căsnicie fericită

 În ziua de prăznuire a celor Trei Ierarhi sunt benefice pelerinajele în lăcaşurile de cult, care poartă hramul Celor Trei Sfinţi. Tot în această zi, este bine ca familiile cu venituri financiare să-i ajute pe copiii săraci, care doresc să devină preoţi.

În ziua de 30 ianuarie, la sate se fac praznice pentru pomenirea morților, iar tinerele țin post și se roagă pentru a avea o căsnicie fericită. Adevarul.ro publică o serie de tradiții și de superstiții de care e bine să ținem cont în ziua sfântă de 30 ianuarie. Tradiţia populară mai spune că acela care va lucra în această zi nu-i va merge bine „în ale casei” şi poate să orbească. De asemenea, se mai spune în popor că pe 30 ianuarie începe să încolţească grâul care nu a răsărit în toamnă. 

E bine să se dea de pomană o lumânare

Pentru că cei Trei Ierarhi erau doctori vindecători de boli, se spune că în ziua în care sunt prăznuiți e bine să dăm de pomană o lumânare, pentru ca întreaga viață să ne fie luminată. În multe zone ale țării se face colivă şi oamenii merg la biserică. Nu în ultimul rând, fetele fac vrăji pentru a li se arăta ursitul, nu lucrează şi se mănâncă doar pâine şi sare.

Cei Trei Ierarhi sunt doctori vindecători

Cei Trei Ierarhi sărbătoriți pe 30 ianuarie sunt respectați ca doctori vindecători de boli foarte grave. De aceea, în ziua praznicului nu se lucrează, pentru a fi ocrotiți de pagubă, de arsuri și de friguri. Femeile duc la biserică pachete cu mâncare și băuturi preparate acasă. După ce sunt sfințite, pachetele se împart  copiilor și bătrânilor.

În ziua praznicului celor Trei Ierarhi, este bine ca rudele se reconcilieze dacă au avut dispute și neînțelegeri. Gospodinele nu trebuie să spele rufe sau să măture și nici să împrumute lucruri din casă. 

Sărbătoriții  este bine să consume pește și fructe

Pentru spor şi pentru sănătate, în fiecare familie sunt sărbătorite persoanele care poartă numele sfinților Vasile, Grigorie și Ioan. La masa sărbătorească se consumă peşte şi fructe, simboluri ale unei vieţi duhovniceşti smerite. 

  Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
scriitorul jpeg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
italia roma 1024x682 jpg
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
hannah gutierrez X jpg
molly peggy profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net