Sfin╚Ťii Trei Ierarhi, tradi╚Ťii ╚Öi supersti╚Ťii. Ce nu ai voie s─â faci ├«n ziua de 30 ianuarie

29 ianuarie 2022

├Än fiecare an, ├«n data de 30 ianuarie, sunt pr─âznui╚Ťi Sfin╚Ťii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuv├ónt─âtorul si Ioan Gur─â de Aur. Exist─â o serie de tradi╚Ťii pe care rom├ónii le respect─â cu sfin╚Ťenie ├«n aceast─â zi de s─ârb─âtoare cre╚Ötineasc─â. Iat─â ce semnifica╚Ťie are fiecare obiceui ╚Öi ce e interzis s─â faci ├«n aceast─â zi sf├ónt─â!

image

Anul acesta, s─ârb─âtoarea Sfin╚Ťilor Trei Ierarhi pic─â duminic─â, zi de odihn─â ╚Öi de rug─âciune.  Sfin╚Ťii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuv├ónt─âtorul si Ioan Gur─â de Aur sunt considera┼úi cei mai mari ├«nv─â┼ú─âtori ┼či p─âstori din istoria cre┼čtin─ât─â┼úii ┼či modele de via┼ú─â duhovniceasc─â. Sf├óntul Grigorie Teologul este considerat protectorul femeilor v─âduve, dar ╚Öi ocrotitorul oamenilor nec─âji╚Ťi

Fetele tinere ╚Ťin post ╚Öi se roag─â pentru a avea o c─âsnicie fericit─â

 ├Än ziua de pr─âznuire a celor Trei Ierarhi sunt benefice pelerinajele ├«n l─âca┼čurile de cult, care poart─â hramul Celor Trei Sfin┼úi. Tot ├«n aceast─â zi, este bine ca familiile cu venituri financiare s─â-i ajute pe copiii s─âraci, care doresc s─â devin─â preo┼úi.

├Än ziua de 30 ianuarie, la sate se fac praznice pentru pomenirea mor╚Ťilor, iar tinerele ╚Ťin post ╚Öi se roag─â pentru a avea o c─âsnicie fericit─â. Adevarul.ro public─â o serie de tradi╚Ťii ╚Öi de supersti╚Ťii de care e bine s─â ╚Ťinem cont ├«n ziua sf├ónt─â de 30 ianuarie. Tradi┼úia popular─â mai spune c─â acela care va lucra ├«n aceast─â zi nu-i va merge bine ÔÇ×├«n ale caseiÔÇŁ ┼či poate s─â orbeasc─â. De asemenea, se mai spune ├«n popor c─â pe 30 ianuarie ├«ncepe s─â ├«ncol┼úeasc─â gr├óul care nu a r─âs─ârit ├«n toamn─â. 

E bine să se dea de pomană o lumânare

Pentru c─â cei Trei Ierarhi erau doctori vindec─âtori de boli, se spune c─â ├«n ziua ├«n care sunt pr─âznui╚Ťi e bine s─â d─âm de poman─â o lum├ónare, pentru ca ├«ntreaga via╚Ť─â s─â ne fie luminat─â. ├Än multe zone ale ╚Ť─ârii se face coliv─â ┼či oamenii merg la biseric─â. Nu ├«n ultimul r├ónd, fetele fac vr─âji pentru a li se ar─âta ursitul, nu lucreaz─â ┼či se m─ân├ónc─â doar p├óine ┼či sare.

Cei Trei Ierarhi sunt doctori vindec─âtori

Cei Trei Ierarhi s─ârb─âtori╚Ťi pe 30 ianuarie sunt respecta╚Ťi ca doctori vindec─âtori de boli foarte grave. De aceea, ├«n ziua praznicului nu se lucreaz─â, pentru a fi ocroti╚Ťi de pagub─â, de arsuri ╚Öi de friguri. Femeile duc la biseric─â pachete cu m├óncare ╚Öi b─âuturi preparate acas─â. Dup─â ce sunt sfin╚Ťite, pachetele se ├«mpart  copiilor ╚Öi b─âtr├ónilor.

├Än ziua praznicului celor Trei Ierarhi, este bine ca rudele se reconcilieze dac─â au avut dispute ╚Öi ne├«n╚Ťelegeri. Gospodinele nu trebuie s─â spele rufe sau s─â m─âture ╚Öi nici s─â ├«mprumute lucruri din cas─â. 

S─ârb─âtori╚Ťii  este bine s─â consume pe╚Öte ╚Öi fructe

Pentru spor ┼či pentru s─ân─âtate, ├«n fiecare familie sunt s─ârb─âtorite persoanele care poart─â numele sfin╚Ťilor Vasile, Grigorie ╚Öi Ioan. La masa s─ârb─âtoreasc─â se consum─â pe┼čte ┼či fructe, simboluri ale unei vie┼úi duhovnice┼čti smerite. 

  Pute┼úi urm─âri ┼čtirile Click! ┼či pe Google News!

cub pepe png
kourtney kardashian travis barker (1) jpg
sharon stone afp (2) jpg
andrei stefanescu iubita3 png
cub delia png
cornel palade ada png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
Experţi în armamentul nuclear: Putin recurge la ameninţarea nucleară pentru a evita intervenţia directă a NATO în Ucraina jpeg
FotoJet (4) jpg
masini electrice jpeg
monkeys g12b54201d 1920 jpg
copii portofel restituit png
landscape 2459981 1920 jpg