Cum făcea colivă tovarăşa Elena Ceauşescu. Ce ingrediente speciale folosea

image
Desertul preferat al Elenei Ceaușescu era coliva ornată cu bomboane fondante

Timp de 30 de ani, Suzana Andreiaș a fost om de încredere, menajeră și bucătăreasă a soților Elena și Nicolae Ceaușescu. De la ”tovarășa” a învățat menajera anlfabetă cum se face coliva din arpacaș. Ce ingrediente speciale folosea.

Suzana Andreiaș a fost menajeră pentru familia Elena și Nicolae Ceaușescu. Femeia a dezvăluit tabieturile “tovarășului“, mofturile “tovarășei“, felurile de mâncare și toaletele preferate ale celor doi, precum și intrigile de la Snagov ori din Primăverii, scrie historia.ro. Femeia a făcut dezlăluiri care au fost strânse de Maria Dobrescu în cartea „La curtea lui Ceauşescu. Dezvăluirile Suzanei Andreiaş despre viaţa de familie a cuplului prezidenţial", (Editura Amalteea, Bucureşti, 2004).

Suzana Andreiaș a povestit, printre alte amănunte picante și necunoscute, cum a fost învățată de Elena Ceaușescu să facă o colivă, după placul cuplului de dictatori.

Aflând că în Ardeal, de pomana morţilor, se oferă colaci, nu colivă, Elena Ceauşescu s-a suflecat la mâneci şi i-a arătat Suzanei Andreiaş reţeta de preparare, scrie historia.ro.

Povesteşte menajera: ”A cerut arpacaş din ăla bun pe care l-am ales împreună cu ea, pe masă. Mi-a spus să-l spăl în nouă ape şi să-l pun la fiert cu apa cât să nu treacă peste arpacaş. «După două-trei clocote, să-i iei spuma aia de deasupra. Când vezi că s-a umflat grâul, îi pui un capac şi o cârpă deasupra. El înfloreşte. Dacă vezi că are prea multă zeamă, îl mai dai să mai fiarbă un pic, la un foc mai mic sau cu o tablă dedesubt». Mi-a spus apoi cum să toc nuca. Ştiam eu că nuca se bagă la cuptor, înainte. Cuptorul îi dădea un gust de alune. Mi-a arătat de la A până la Z. Cum să pun nucă, lămâie, rom, zahăr, vanilie, cum s-o ornez cu ciocolată deasupra, cu bomboane fondante,  mi-a explicat tot", a povestit Suzana Adreiaș.

Rețeta de colivă a Elenei Ceaușescu

Elena Ceaușescu prefera să mănânce colivă ca desert și avea o rețetă preferată. Orna coliva cu bomboane fondante.

image
Desertul preferat al Elenei Ceaușescu era coliva ornată cu bomboane fondanteFOTO: adevarul.ro

Ingrediente

 • 1 kg de grâu (arpacaș)
 • 1 kg miez de nuci
 • 250 g zahăr
 • coajă rasă de la o lămâie
 • coajă rasă de la o portocală
 • scorțișoară
 • esență rom, după gust

Pentru ornat

 • zahăr pudră sau pesmet din biscuiți
 • cacao
 • bomboane fondante

Mod de preparare

 • Seara, arpacașul se alege cu mare atenție, îndepărtându-se pleava și bucățelele de grâu sparte. Apoi se spală în 9 ape călduțe (corespunzătoare celor 9 cete îngerești) și se pune la fiert în 3 litri de apă, la foc potrivit de mare.
 • Când începe să fiarbă apa, se dă flacăra mai mică. În timpul fierberii nu se amestecă cu lingura, ci se mișcă oala din când în când, astfel ca grâul să nu se lipească. Se ține pe foc până ce apa scade și, când apa a scăzut aproape complet, se adaugă puțină sare și zahărul, amestecând ușor cu lingura de lemn.
 • Se mai lasă 5-10 minute până când nu mai este apă, iar bobul de grâu este „înflorit”.
 • După fiert, grâul se răstoarnă într-o oală smălțuită și se acoperă cu un ștergar umed pentru a nu face coajă. Tot seara se poate curăța și miezul de nucă. Jumătate din cantitate se dă prin mașina de tocat, iar cealaltă jumătate se vor tăia cu cuțitul în bucățele mai mici.
 • A doua zi, dimineața, dacă s-a format coaja la grâu, se îndepărtează. Se adaugă miezul de nucă sfărâmată și un sfert din cantitatea de nucă ce a fost dată prin mașină. Se adaugă aromele, după gust, esența de rom, scorțișoara, coaja rasă de lămâie și cea de portocală. Toată compoziția se frământă bine cu mâna.
 • Compoziția obținută se așază pe platouri, nivelându-se bine. Se adaugă pe deasupra restul de nucă măcinată, astfel încât să fie un strat destul de gros, apoi se presară printr-o strecurătoare mică zahărul pudră.
 • Coliva se ornează cu miezul de nucă păstrat și cu bomboanele fondante. (Sursa: historia.ro)

Citește și:

Cum trăiau Elena și Nicolae Ceaușescu. Dezvăluirile menajerei analfabete

Ceaușescu ar fi vrut să meargă cu tramvaiul, ca un om obișnuit

peter imre corina dănilă jpg
gabi badalau evenimente jpg
Peter Imre, ospătar  galerie foto jpeg
646x404 (1) jpg
BeFunky collage (46) jpg
printul paul 1 jpeg
paula seling 0 jpeg
bianca dragusanu gabi badalau 0 jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
646x404 (1) jpg
stranut raceala femeie batista jpeg
BeFunky collage (46) jpg
cazare cluj untold jpg
ILUSTRATIE BENZINA 05 002 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
printul paul 1 jpeg