Simptome Covid-19. Despre febră, tuse și alte semne rare. Povestea femeii care nu s-a vindecat nici după 6 luni

Ultima actualizare:
Crizele de strănut sunt semne rare că ești infectat cu Covid-19
Crizele de strănut sunt semne rare că ești infectat cu Covid-19

Despre simptome Covid-19 s-a scris încă de la începutul pandemiei de coronavirus, însă de atunci și până acum specialiștii au descoperit noi și noi semne de infecție. Lista s-a mărit considerabil odată cu trecerea timpului și, implicit, odată cu creșterea numărului de infectări, iar semnalele pe care ni se dă organismul sunt, uneori, chiar ciudate. Depinde însă, pentru că fiecare persoană reacționează în felul său.

Potrivit Autorității americane CDC (Center for Disease Control and Prevention), comparativ cu alte virusuri respiratorii, infecția cu noul coronavirus are o paletă mai largă de simptome, care diferă în intensitate și frecvență. Acestea apar într-o perioadă care variază de la 2 la 14 zile de la expunerea directă la virus și durează între 7 și 10 zile, uneori mai mult la cazurile cu complicații.

Simptome Covid-19. Cele mai des întâlnite semne că ceva nu e în regulă

Febra se numără printre cele mai des întâlnite simptome ale infecției cu coronavirus. Tusea seacă este un alt simptom care ar trebui să-ți dea de gândit, la fel și oboseala accentuată, durerile musculare și pierderea totală sau parțială a gustului și mirosului. 

Febră

Dacă ai febră, iar temperatura corporală depășește valoarea de 37,8 grade, este clar că ceva se întâmplă în organismul tău. Și nu e de bine. Febra este unul dintre cele mai des întâlnite simptome ale infecției cu SARS-CoV-2 deși poate fi cauzată și de alți factori: o infecție în organism care nu are legătură cu noul coronavirus, o inflamație sau poate ai contactat doar o gripă comună. 

Tusea seacă și dificultăți de respirație

Dacă ai început să tușești, trebuie să fii atent la un aspect: tusea este seacă sau productivă? Dacă este seacă, violentă, dacă ai cel puțin trei crize pe zi sau un episod durează aproape o oră, ar trebui să anunți medicul de familie. Aproape toate persoanele care s-au îmbolnăvit au avut ca simptome principale tusea seacă și probleme respiratorii. Cum îți dai seama de asta? Încearcă să inspiri adânc. Dacă simți că, deși o faci,  în plămâni nu ajunge suficient oxigen, iată un alt semnal care ar trebui să te alarmeze. 

Oboseală accentuată

Oboseala accentuată, starea de „leșin”, senzația că nu te mai ții pe picioare, că ai vrea să stai mereu întins în pat, apatia și somnolența sunt alte simptome că organismul tău se luptă cu virusul. Pe de altă parte trebuie să știi că există foarte multe persoane care sunt asimptomatice. Ele, deși sunt infectate cu Covod-19, nu au nici un simptom, motiv pentru care își desfășoară viața absolut normal. Ele nu știu că sunt bolnave și, ce e mai rău, nu știu că pot răspândi virusul și pot infecta persoanele cu care intră în contact direct.

Dureri musculare

Infecția cu Covid-19 se manifestă și prin dureri musculare puternice în tot corpul. E ca și cum ai fi depus un efort foarte mare și te-ai ales cu febră musculară la picioare, mâini, spate, gât, abdomen. Te dor toți mușchii și de abia te miști. Este un semnal că organismul se resimte.

Este foarte important să urmărești dacă prezinți toate aceste simptome de Covid -19 descrise mai sus, dacă ai doar două dintre ele sau numai unul singur. De exemplu, dacă ai febră și tuse seacă, probabilitatea de a fi bolnav este mare dar numai un test îți va spune cu precizie dacă ești sau nu infectat.

Noul coronavirus pătrunde în organism prin nas, gură și chiar ochi. Virusul afectează foarte grav mai ales plămânii persoanelor în vârstă
Noul coronavirus pătrunde în organism prin nas, gură și chiar ochi. Virusul afectează foarte grav mai ales plămânii persoanelor în vârstă

Lista simptomelor Covid-19 este mult mai lungă, iar indiciile că ceva nu este în regulă sunt foarte multe. Unele rare, altele ciudate. 

Degetul Covid

Unii pacienți au prezentat erupții cutanate pe degetele de la picioare, asemănătoare cu degerăturile, în multe cazuri fără a fi însoțite de simptomele obișnuite ale infecției cu virusul. Simptomul a fost supranumit ”degetul Covid”. Erupțiile pot lua forma unor leziuni roșii sau purpurii și, în ciuda numelui, pot apărea și pe talpă sau pe partea laterală a labei piciorului, sau chiar și pe mâini.

CITEȘTE ȘILIVE CORONAVIRUS ROMÂNIA Nou record de infectări în 24 de ore: 4.848 de cazuri

Conjunctivită sau ochi înroșiți

Conjunctivita este un simptom rar în cazurile de infecție cu Covid-19. Însă, în anumite situații, particulele virale au fost găsite în lacrimi. În Marea Britanie, specialiștii Colegiului Regal al Oftalmologilor și cei ai Colegiului Opticienilor au declarat la unison că o infecție a tractului respirator superior poate duce la o conjuctivită virală ca o complicație secundară.„La fel se întâmplă și cu Covid-19. Totuși, este puțin probabil ca o persoană să aibă conjuctivită virală Covid-19 fără alte simptome precum febră sau tuse persistentă, în condițiile în care conjunctivita pare să fie un efect întârziat al acestora”. 

Livedo sau necroză

Potrivit unui studiu  spaniol publicat în Jurnalul Britanic de Dermatologie, 6% dintre cele 375 de cazuri studiate au prezentat necroză a țesuturilor din cauza lipsei de flux sanguin sau decolorare a pielii. Pielea poate deveni pătată și să prezinte zone purpurii sau roșii, acestea putând apărea sub o formă dantelată. În cadrul studiului s-a observat că acest simptom apare, în general, la pacienții mai în vârstă cu forme mai grave de Covid. Totuși, nu a apărut numai la acestea, fiind consemnat și la unele persoane cu coronavirus care n-a avut nevoie de spitalizare.

Amețeli și dureri de cap

Un studiu efectuat pe un eșantion de 214 pacienți din China și publicat în Jama Neurology arată că peste o treime dintre aceștia (36,4%) au avut simptome neurologice precum amețeli sau dureri de cap, procentul fiind de 45,5% la cei cu infecții severe cu coronavirus. Ian Jones, profesor de virusologie la Universitatea Reading a comentat rezultatele studiului spunând că ”se mai întâmplă, nu așa fac de obicei coronavirusurile. La acest moment, complicațiile neurologice ar fi cel mai bine să fie considerate drept o consecință a severității bolii Covid-19, nu drept o altă problemă”.

CITEȘTE ȘI: Specialiștii avertizează că măștile fashion nu ne protejează împotriva SARS-CoV-2

Furnicături

Unii pacienți s-au plâns de o senzație de gâdilătură, de furnicături sau chiar de arsură. Doctorul Waleed Javaid, director pentru prevenirea infecțiilor la spitalul Mount Sinai din New York, a declarat pentru Today.com că este vorba, cel mai probabil, mai degrabă de reacția imunitară a pacientului la Covid-19 decât de acțiunea virusului. „Este vorba de un răspuns imun generalizat. Celule noastre imune se activează, așa că multe substanțe sunt eliberate în corpul nostru și pot da senzația de efervescență. Când răspunsul nostru imun acționează, oamenii pot avea diferite senzații… am auzit de chestiuni similare în trecut, cu alte boli”, a adăugat acesta.

Așa numita „ceață cerebrală”

Cercetătorii susțin că au mai descoperit și alte simptome Covid-19 printre care confuzie, pierderi de memorie, amețeli și lipsa concentrării. Într-un cuvânt, așa numita „ceață cerebrală”. Medicul neurolog Shruti Agnihotri, din cadrul University of Alabama Birmingham, a declarat că unii dintre pacienții cu care a vorbit s-au plâns de anumite probleme neurologice pe care le resimt. Este vorba despre confuzie, amețeli și pierderi de memorie, afecțiuni care durează multă vreme după ce atât febra cât și tusea au încetat. Este vorba despre simptome similare cu ceea ce oamenii experimentează în timpul unei comoții cerebrale, a mai adăugat doctorul.


    Crizele de strănut sunt semne rare că ești infectat cu Covid-19
Crizele de strănut sunt semne rare că ești infectat cu Covid-19

Crize de strănut

Unii dintre pacienții diagnosticați cu Covid 19 și care au avut o formă ușoară și foarte ușoară a bolii au declarat că singurul simptom resimțit a fost stănutul. Mai bine zis crize interminabile de strănut. Chiar actorul Brian Cox, depistat pozitiv cu SARS-CoV-2, povestea că a trăit o astfel de experință. Dacă nu s-ar fi dus la medic pentru un control de rutină - el suferă de diabet - nici nu ar fi știut că este infectat cu coronavirus. Cine s-ar fi gândit că strănutul este un simptom al acestei boli? Iată că este și se adaugă și el pe listă. 

Povestea femeii care nu s-a vindecat de Covid nici după șase luni. Ce simptome ciudate a avut

Monique Jackson și-a povestit experiența pe Instagram, iar povestea ei a fost citită de mii și mii de utilizatori. Ea a declarat că s-a îmbolnăvit de Covid-19 la începutul pandemiei și după aproape șase luni încă nu se simțea bine, aflăm de pe Digi 24 care citează BBC News. 

Monique Jackson: „Credeam că o să fac infarct”

Monique este o persoană extrovertită, „aproape hiperactivă”, spune ea. În vremuri normale, practică boxul thailandez și jiu-jitsu și face ciclism 20 de kilometri pe zi, până la și de la locul de muncă, o galerie de artă din centrul Londrei. Dar ultimele luni i-au schimbat profund viața. Acum are un post-it pe peretele dormitorului care îi amintește să economisească suficientă energie pentru a se spăla pe dinți. „Nu sunt o persoană leneșă”, spune ea, adăugând că sunt zile în care reușește doar să coboare niște scări.

Monique s-a îmbolnăvit în același timp cu o prietenă, după ce au făcut împreună o călătorie cu trenul. La început, simptomele lor erau similare, dar apoi nu au mai avut nimic în comun.

CITEȘTE ȘI: Masca obligatorie în Capitală. Pentru unii da, pentru alţii ba!

În a doua săptămână de boală nu a mai putut să respire și a ajuns la urgențe. Nu a testată atunci, pentru că în Marea Britanie nu erau suficiente teste. Femeia spune că a trecut prin tot felul de stări. La început era atât de obosită încât nici mesaje de pe telefon nu putea să trimită, apoi au apărut alte simptome din ce în ce mai grave. Simțea arsuri și dureri atroce în piept. „Credeam că o să fac infarct”, spune ea. Ulterior a avut și simptomele unei infecții urinare.

Persoanele de culoare sunt mai vulnerabile? 

O perioadă nu s-a mai uitat la televizor și nici pe rețelele sociale, pentru că orice informație despre Covid îi adâncea și mai mult anxietatea. La un moment dat și-a întrebat o prietenă care mai este situația și aceasta i-a spus că persoanele de culoare sunt mai vulnerabile. „Am simțiti că sunt într-un film de groază, în care toate persoanele de culoare mor”, spune Monique, care este mulatră.

A simțit cum i-a „căzut” partea dreaptă a feței

Odată cu trecerea săptămânilor, unele simptome Covid-19 au fost înlocuite cu altele, din ce în ce mai bizare. O durere de gât a fost însoțită de o senzație ciudată la ureche, apoi mâinile i s-au învinețit. A avut erupții ciudate pe tot corpul și de multe ori se trezea din somn cu dureri puternice în diferite părți ale trupului. Într-o noapte, în timp ce vorbea cu prietena ei la telefon, a simțit că partea dreaptă a feței i-a căzut. S-a dus direct la oglindă, dar fața ei nu avea nimic. S-a speriat atunci că a făcut un accident vascular cerebral, dar medicii nu au găsit niciun semn.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
spion roman jpg
carne de porc craciun jpg
bacalaureat jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
bucuresti storia jpg
femeie stranut  jpg
Mango Mannheim O6 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net