Singaporez de 65 ani, absolvent de Medicină la Iaşi
Studenţii care vor termina în această vară studiile la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi au un coleg neobişnuit. Leow Chuan Tse, din Singapore, va intra, probabil, în “Cartea Recordurilor”, la categoria „Cel mai bătrân absolvent de Medicină din lume”. Zis şi doctor Atomic Leow, asiaticul are 65 de ani şi alte două diplome: Ştiinţe Agricole şi Teologie.
Leow Chuan Tse e un bărbat prietenos, care se simte ca peştele în apă pe culoarele de la Universitatea de Medicină din Iaşi şi care se salută cu toată lumea. Viitorul medic dezvăluie cum a ajuns în România şi dificultăţile pe care le-a înfruntat aici.
Leow s-a născut în Thailanda, având şapte fraţi şi două surori, povesteşte el pentru “Weekend Adevărul”. Liceul l-a făcut în Malaysia, iar Bacalaureatul l-a dat în Australia. În ţara cangurilor a absolvit prima facultate, Ştiinţe Agricole. Apoi s-a mutat în Singapore, unde a obţinut cetăţenia şi a urmat Teologia. Visul său de a urma Medicina nu i-a dat însă pace. Între timp, Leow s-a căsătorit cu o profesoară de chimie şi a devenit tatăl a două fete. Când cea mai mică dintre ele a absolvit Medicina la Melbourne, în Australia, el avea 58 de ani şi a simţit că a sosit clipa mult-aşteptată, anunţându-şi soţia: “Fata mea e medic deja, a venit şi rândul meu!”.
A plecat în Marea Britanie, la Universitatea din Norwich, şi s-a pus cu burta pe carte. Şi-a dat seama însă că studiile sunt prea scumpe, iar colegii britanici l-au îndrumat către România. Aşa că, în 2010, Leow Chuan Tse a ajuns la Iaşi. “N-a fost uşor, la vârsta mea, să locuiesc într-o ţară străină, cu o climă diferită. La Iaşi a fost o continuă luptă de adaptare pentru mine”, zâmbeşte asiaticul. El n-a învăţat bine româna, dar se descurcă să discute cu pacienţii.
Leow i-a contactat pe cei de la “Cartea Recordurilor”, care l-au anunţat că, în prezent, un malaysian e cel mai bătrân absolvent de Medicină, la 64 de ani, aşa că Leow îl va detrona. După facultate, el se va întoarce în Australia, hotărât să-i trateze pe oamenii săraci şi să se dedice cercetării în domeniul cancerului la sân.