Situație dezastruoasă! Șeful medicilor din Ambulator, despre spitalele din România: „Toate trebuie rase!”

Luni, 6 martie, Cosmin Alexandrescu, președintele Asociației Profesionale a Medicilor din Ambulator a avut o intervenție la Prima TV în care a discutat despre situația dezastruoasă în care se află spitalele de la noi din țară și necesitatea ca toate acestea să fie dărâmate pentru că sunt foarte vechi, cu circuite complet depășite. În plus, Cosmin Alexandru este de părere că ar trebui construite unele noi, dar chiar pe amplasamentul celor actuale.

Spitalele din România sunt foarte vechi (Foto: Arhivă)
Spitalele din România sunt foarte vechi (Foto: Arhivă)

Imobilele au fost construite în anii '70

Președintele Asociației Profesionale a Medicilor din Ambulator a încercat să explice cum s-a ajuns în această situație, el spunând că spitalele existente la noi în țară au fost construite în anii 70, iar în acele vremuri era vorba despre o altă populaţie, dar şi altă demografie. 

Planul de paturi şi spitalele din România au fost făcute în anii 70, când aveam cu totul altă populaţie, 22 de milioane în creştere, ajunseserăm la 23 de milioane imediat după Revoluţie, cu o altă demografie. Numărul tinerilor era mult mai mare ca în prezent deoarece tinerii de astăzi sunt plecaţi peste hotare”, a declarat Cosmin Alexandrescu.

„Spitalele pe care le avem ar trebui rase”

Acesta a dat un verdict extrem de dur și singura soluție pe care o vede la acest moment este ca toate spitalele să fie dărâmate și realizate altele noi: „Noi în realitate avem o populaţie de aproximativ 16 milioane de locuitori, o natalitate în prăbuşire, iar spitalele pe care le avem, în realitate, ar trebui rase toate pentru că sunt extrem de vechi, cu circuite complet depăşite”.

Unica soluție: construirea unor noi spitale

El a mai adăugat faptul că trebuie să se construiască altele noi, dar acest lucru se poate face doar ținându-se cont de modificările demografice.

Trebuie făcute spitale, dar în locul celor care există şi readuse ţinând seama de modificările demografice care există. Sunt zone întregi din ţară care au fost depopulate”, a adăugat el.

Ce a constatat Curtea de Conturi

Declarațiile lui Cosmin Alexandru au venit în contextual în Curtea de Conturi a publicat un raport de audit, realizat în 2022, care a scos la iveală că peste jumătate dintre cele 58 de spitale aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii sunt mai vechi de 60 de ani. Ba mai mult, unele au fost construite în urmă cu 100 de ani. Se pare că în ultimii zece ani instituția a acordat bani spre aparatura medicală, nu și către reabilitarea spitalelor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
furtuna Italia tren  jpeg
parfum_shutterstock 1498408832 jpg
zone depromenada in cucuresti calea victoriei jpeg
Femeie bolnava in pat - eutanasiere - ingrijire FOTO Shutterstock
NATO Joint Warfare Centre jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
supermarket 5202138 1280 jpg
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net