Șocant! Copilul mort la cabinetul privat din Pitești a primit doza maximă de anestezie

Ultima actualizare:

Polițiștii Biroului de Investigații Criminale Pitești au finalizat cercetările în dosarul penal privind săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, deschis în 2020, după ce un copil de patru ani a intrat în comă și a murit în urma unei anestezii efectuate la dentist, informează adevarul.ro.

Copilul a fost sedat cu doza maximă (Foto: Arhivă personală)
Copilul a fost sedat cu doza maximă (Foto: Arhivă personală)

Copil sedat cu doză maximă de anestezie

La vremea respectivă, cazul a făcut ocolul țării. La Piteşti au avut loc anchete multiple după tragedie, iar reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au spus că micuţul ar fi fost sedat cu „un cocktail de medicamente ce conţinea pro-pofol şi ketamină. Substanţele ar fi trebuit să fie folosite doar într-un spital în care există şi secţie de terapie intensivă”.

Verificările au stabilit că respectiva clinică nu avea voie să efectueze analgosedare, conform autorizaţiei de funcţionare, pentru că unitatea nu avea o secţie ATI. Cei de la cabinet nu aveau trusa de urgenţă, şi nici oxigen, ambele fiind obligatorii şi cerute de lege în cazurile de anestezie terapie intensivă.

Clinica privată unde a murit copilul (Foto: Arhivă personală)
Clinica privată unde a murit copilul (Foto: Arhivă personală)

DSP Argeş a amendat atunci clinica privată cu 20.000 de lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în autorizaţia de funcţionare, iar medicul anestezist Adrian Dinescu și cei doi administratori ai firmei din Argeș ce deține cabinetul stomatologic au fost trimiși în judecată pentru ucidere din culpă de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești. Procesul va începe în această primăvară. 

Conform rechizitoriului, în timpul intervenției medicale stomatologice, ce se efectua sub analgosedare, practicată de către medicul anestezist Adrian Dinescu, băiețelul de doar patru ani a avut stări de rău, fiind resuscitat inițial de către medicul anestezist. Apoi a fost solicitat, de către o asistentă a clinicii, un echipaj al ambulanței care, după ce a intervenit, a luat decizia transferării pacientului la Spitalul de Pediatrie Pitești.

Citește și - VIDEO. Reacţia medicului anestezist în cazul copilului din Piteşti intrat în comă la dentist 

Ce a declarat medicul legist

Minorul nu a fost monitorizat pe parcursul intervenției medicale stomatologice, aspect constatat de către membrii echipajului SMURD care, pe parcursul intervenției, au stabilit că pacientul avea atât tensiunea, cât și saturația de oxigen scăzute.„Această monitorizare ar fi necesitat: pulsoximetrie continuă, folosirea continuă a electrocardioscopiei, monitorizare noninvazivă intermitentă a tensiunii arteriale; monitorizarea, cel puțin intermitentă a temperaturii; auscultația respirației zgomotele cardiace, dar clinica nu deținea astfel de instrumente de monitorizare”, spun procurorii.

Medicul legist a arătat că și resuscitarea s-a început târziu: „Totodată, resuscitarea cardio-respiratorie a pacientului, care a devenit necesară din cauza deteriorării grave a funcțiilor vitale, deși a condus la reluarea funcției cardio-respiratorie, totuși aceasta s-a făcut după un interval suficient de lung pentru a se instala leziuni neuronale definitive, intubația orotraheală fiind realizată tardiv, abia după sosirea echipajului de ambulanță, în condițiile inexistenței dotării necesare anterior acestui moment”, adaugă anchetatorii.

Tot procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești scriu negru pe alb că medicul anestezist Adrian Dinescu, „a efectuat un procedeu de analgosedare asupra minorului în vârstă de 4 ani, prin administrarea substanțelor de analgosedare în doze maximal admise, fără a evalua și monitoriza pacientul și fără a avea la dispoziție instrumentarul necesar prevăzut pentru resuscitare, acțiune ce a condus la agravarea stării de sănătate și în final la decesul minorului”, mai relatează adevarul.ro.

Patronii nu au recunoscut comiterea faptei

Cei doi administratori ai clinicii au fost trimiși în judecată pentru că au permis desfășurarea de activități de analgosedare la nivelul clinicii Teddy Care, fără a avea autorizație.La audieri, medicul anestezist și cei administratori nu au recunoscut comiterea faptei. Rudele băiețelului decedat s-au constituit părți civile, valoarea daunelor cerute urmând a fi precizată pe parcursul procesului.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro


Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net