Șoferi, mare atenție! Cei care nu respectă noua schimbare din Codul Rutier riscă să fie sancționați

Codul Rutier aduce noi schimbări în rândul șoferilor români. Cei care nu respectă noua lege riscă să fie sancționați cu amendă, dar și puncte de penalizare.

Codul Rutier a suferit noi modificări / foto: Arhivă Click!
Codul Rutier a suferit noi modificări / foto: Arhivă Click!

A fost promulgată legea potrivit căreia toți șoferii români sunt obligați să folosească luminile de întâlnire sau cele pentru circulația diurnă în timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri publice.

Legea de care trebuie să țină cont toți șoferii români

Luni, 12 iunie 2023, președintele Klaus Iohannis a promulgat, prin decret, proiectul legislativ pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Șoferii vor fi obligați să folosească luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă pe toate categoriile de drumuri publice, nu doar pe drumuri naționale sau europene, așa cum legea prevedea până acum. Proiectul legislativ a fost adoptat de Parlament, prin votul final din Camera Deputaților.

În anul 2020, senatorii au respins proiectul, urmând a fi avizat ulterior în anul 2022 în comisia pentru transporturi, cu propunerea de a fi adoptat, când Guvernul a susținut inițiativa, după cum informează Profit.ro.

Ce modificări suferă legea OUG nr. 195/2002

„La articolul 44, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

(2) În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”.

Cum vor fi sancționați șoferii români care încalcă legea

Șoferii români care nu respectă legea în vigoare riscă să fie sancționați. Astfel, punctul de amendă a fost înghețat în anul 2023 la nivelul de 145 de lei, ceea ce înseamnă că șoferii care nu vor folosi luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă în timpul zilei, atunci când de deplasează pe toate categoriile de drumuri publice din România, se pot alege cu o amendă în valoare de 290 de lei.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
florin piersic facebook jpg
image
image
image
image
image
image
Frigider FOTO Shutterstock jpg
Matia Corvin (© Wikimedia Commons)
FotoJet (5) jpg
casuta rasturnata jpg
FotoJet (3) jpg
Pestera Meziad, una dintre cele mai vizitate peşteri din România jpeg
cer rosu 1 jpg
preturi peste, slatina, olt   foto alina mitran (9) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net