SONDAJ Click! S-ar vaccina românii pentru 100 de lei? Prea puțini: „Nimeni nu mă mituiește pe mine!”

Ultima actualizare:

    România este pe penultimul loc în topul țărilor vaccinate, cu un procent de doar 25%Foto: Shutterstock
România este pe penultimul loc în topul țărilor vaccinate, cu un procent de doar 25%Foto: Shutterstock

România pare, în acest moment, împărțită în două tabere: cei conștienți de pericolul numit COVID s-au vaccinat încă de la începutul campaniei; ceilalți, care nu cred în pandemie, nu s-ar „înțepa” pentru nimic în lume. Nici măcar pentru bonusurile și recompensele pregătite de autorități. „Nu mă șpăguiți voi pe mine”, strigă sus și tare nea Ion, un pensionar de 81 de ani.

Am întrebat 20 de bucureșteni, aleși la întâmplare dacă s-au vaccinat, iar răspunsurile au fost echitabil împărțite: 10 dintre ei au făcut-o încă din primele luni ale anului. Ceilalți sunt ferm împotriva serului anti-COVID și nimic nu i-ar face să-și schimbe părerea. Nici măcar bonurile de masă în valoare de 100 de lei pe care le pregătește Ministerul Sănătății, pentru stimularea campaniei de imunizare.

  • Florin Ghebac (48 de ani), lucrător în construcții, tocmai venea de la o bere din Piața Obor. Cu limba ușor împleticită, își face rapid un calcul: „Eu donez sânge de ani de zile și primesc câte 70 de lei. De ce m-aș vaccina pentru 100 de lei? E o prostie, n-are rost. Vaccinarea asta nu e bună pentru nimeni, o fac doar cei care nu au credință în Dumnezeu”.


    Florin Ghebac
Florin Ghebac
  • Ionuț (55 de ani), fost strungar, a vrut de vreo două ori să meargă la centrul de vaccinare, dar „s-a sucit, din cauza panicii”. „Mai întâi au fost discuțiile alea cu AstraZeneca, apoi părerile au fost pro și contra, o iei razna dacă stai să asculți. Să te vaccinezi pentru 100 de lei nu e decisiv. Oamenii sunt reticenți când vine vorba despre viața lor”.
  • Și Vasile Modan (57 de ani), operator depozit, recunoaște că e împotriva imunizării: „Sunt suporter dinamovist și mă duc pe stadion cu test rapid. De vaccinat sub nicio formă! E un scenariu internațional la care eu nu vreau să pun botul”.
  • David (71 de ani) e și mai revoltat: „Pe cel care are nevoie de stimulente eu îi compar cu un câine. Ăia 100 de lei ar fi, pentru mine, o jignire. Praf în ochi, domnișoară! Bonusurile prind poate la oamenii care nu au ce pune pe masă”, spune el. Dacă a trecut prin boală, până acum? Bineînțeles că NU, doar „nu există niciun COVID”.
  • O vânzătoare de roșii intervine: „Știți cu câți oameni intru eu zilnic în contact? Câți bani îmi trec prin mână, de multe ori duc mâna la nas și uite că n-am pățit nimic până acum”. La câteva tarabe distanță, Francesca (31 de ani) pune sănătatea pe primul loc: „Nu m-am vaccinat și niciodată nu m-aș vaccina pentru niște bonuri de masă. Doar e sănătatea mea în joc. În plus, îmi e frică de vaccin”.
  • Ion Loncea (81 de ani) se simte și el jignit de cei 100 de lei. „Recompensele astea sunt o înșelăciune. Să mă șpăguiești, să mă mituiești tu pe mine?! Păi eu de mic copil am fost învățat să nu iau niciun leu nemuncit. N-o să mă vaccinez”, promite el. Ține masca sub bărbie, deși e total împotriva ei: „Eu am învățat chimie și știu că e cancerigenă. După 4 ani, cei care o poartă vor muri de cancer la plămâni”, avertizează bătrânelul.


    Ion Loncea are 81 de ani, dar nu se teme de boală
Ion Loncea are 81 de ani, dar nu se teme de boală
  • De altfel, majoritatea „curajoșilor” pe care îi vezi fără mască, inclusiv în spații închise, în mijloace de transport în comun, sunt nevaccinați și nu cred în virus. Puteam să jurăm că este și cazul lui Nacea (47 de ani), lucrător în construcții, pe care l-am întâlnit într-un autobuz. Nu purta mască și nici nu apucase să se vaccineze. „N-am avut timp până acum”, se scuză el. Însă stimulentul de 100 de lei i s-ar părea binevenit. Colegul lui de scaun, Marian (57 de ani), e la fel de ocupat și tot în tabăra „de mijloc”. „Nici eu n-am avut timp, am un program încărcat. O să mă vaccinez, dar nu pentru bani”.

Ei s-au imunizat încă din primele luni


    Respondenți care s-au vaccinat
Respondenți care s-au vaccinat

Pe de cealaltă parte, cei care s-au vaccinat au făcut-o încă din primele luni, fără stimulente și fără vreo muncă de convingere. Este cazul Elenei Jitaru (70 de ani), al militarului pensionar Ion Dinu (65 de ani), al Ancăi Teslevici (30 de ani, arhitect), al vânzătoarelor de pepeni din Dăbuleni - Eugenia Rățoi (56 de ani) și Eugenia Secu (71 de ani), al unui cuplu de 35 de ani (Emanuel - inginer și Cristina - economist), al lui Sandu (75 de ani), florar. „M-am dus cu soția, am fost și suntem bine amândoi. Dacă o fi să facem și a treia doză, o vom face”, promite acesta din urmă.

Proprietarul terasei de mici de la Obor: „Eh, zic oamenii așa, dar se bucură de stimulente”


    Inițiativa lui Adrian, de a oferi mici gratis, a avut super succes în iunie
Inițiativa lui Adrian, de a oferi mici gratis, a avut super succes în iunie

Adrian, proprietarul Terasei Obor, a ajuns celebru în toată Europa după ce s-a oferit, în iunie, să dea câte o porție de mici oricărei persoane care se imunizează la centrul înființat în apropiere. Sute de persoane au dat năvală, iar la vaccinare s-au format cozi impresionante.


    În iunie, oamenii se buluceau la vaccinare pentru că apoi primeau o porție de miciFoto: Sever Gheorghe
În iunie, oamenii se buluceau la vaccinare pentru că apoi primeau o porție de miciFoto: Sever Gheorghe

„Campania a durat o lună, timp în care am dat circa 5.000 de porții. Nu gratis, stați liniștiți, că doar nimic nu pică din cer. Pentru mine, aia a fost super publicitate, inclusiv Reuters a scris de mine”. Dă asigurări că oamenii sunt atrași de aceste mici atenții. „Dacă se va băga stimulentul de 100 de lei, pun pariu că va fi un alt val de vaccinări. Oamenii vor merge. Și la mine ziceau că nuuu, nu se vând ei doar pentru atât, dar realitatea a fost alta”.

Între timp, în weekend, când Piața Obor fremăta de lume, centrul de vaccinare era singura „oază de liniște”: aici, nici țipenie de om. „Acum mai vin în jur de 35-40 de oameni pe zi”, aflăm de la medicul centrului de vaccinare.


    Acum bate vântul la centrul de vaccinare
Acum bate vântul la centrul de vaccinare

81,2% din bolnavi sunt nevaccinați

Până duminică seara erau vaccinați 5.125.479 de români, dintre care 4.991.254 cu schemă completă. Fruntașe la vaccinare sunt comuna Dumbrăvița din Timiș (49,28%), Rimetea din Alba (44,62%), orașul Borsec din Harghita (44,49%), municipiul Cluj-Napoca (44,41%) și comuna Valea Lupului din Iași (42,44%). Se imunizează între 5.000 și 15.000 de persoane pe zi, asta în condițiile în care numărul de noi infectări crește de la o zi la alta. În săptămâna 2-8 august, 81,2% din noile cazuri confirmate au fost la persoane nevaccinate. Cele mai multe îmbolnăviri au fost în București, Cluj, Constanța, Ilfov și Timiș. De asemenea, 76,9% din decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate, iar 23,1% la persoane vaccinate cu schemă completă, au anunțat oficialii pe pagina de Facebook RO Vaccinare. 94,6% dintre persoanele decedate aveau cel puțin o comorbiditate. Sunt, astfel, și cazuri de persoane sănătoase, chiar tinere, care mor de COVID. Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat vinerea trecută că la Spitalul Babeș au decedat doi tineri de 30 de ani, fără comorbidități, dar nevaccinați.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charles, Camilla, Charlotte, Kate, William, George, Louis, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Padure din viitoarea Centura Verde Bucuresti Ilfov foto Centura Verde jpeg
Sens giratoriu FOTO Shutterstock jpg
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net