Sondaj de opinie despre turul doi al alegerilor prezidențiale. Ce diferențe sunt între cei doi candidați
AtlasIntel a efectuat un sondaj de opinie privind al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Călin Georgescu a ieșit învingător în prima rundă a alegerilor, iar Elena Lasconi s-a clasat pe locul secund. De asemenea, CCR a decis renumărarea tuturor voturilor.
Potrivit datelor unui sondaj realizat de AtlasIntel în perioada 26-28 noiembrie 2024, candidata USR Elena Lasconi, în vârsta de 52 de ani, are un ușor avantajv în fața independentului Călin Georgescu, în vârsta de 62 de ani, care a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale.
Studiul, realizat pe un eșantion de 2.116 respondenți, nu măsoară efectele deciziei CCR de joi, 28 noiembrie, de a cere renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale.
Potrivit sondajului, Elena Lasconi ar câștiga turul doi ala alegerilor, obținând 47,5% din voturi, urmată de Călin Georgescu cu 45,3%. În plus, sondajul mai arată că 4,4% dintre români și-ar anula votul, iar 2,9% nu știu cu cine vor vota. Românii care nu au decis încă pe cine să voteze la alegerile de pe data de 8 decembrie 2024 ar putea fi decisivi în alegerea Președintelui României.
Întrebări legate de contextul alegerilor prezidențiale
Chestionarul cuprinde și alte întrebări legate de contextul alegerilor prezidențiale.
La întrebarea „Între politica naționalistă/suveranistă și politica pro-europeană și pro-occidentală, care crezi că este în măsură să aducă mai multă bunăstare pentru România?”, 60,6% aleg politica pro-europeană și pro-occidentală față de 24.6% dintre români care preferă politica naționalistă/suveranistă.
În plus, atunci când sunt întrebați „Care sunt caracteristicile cele mai importante pe care ar trebui să le aibă următorul președinte al României?”, cei mai mulți aleg să fie „aliniat cu valorile occidentale” – 52.8%, să fie cinstit/incoruptibil – 34.5, apropiat de omul de rând – 30.2%, aliniat cu valorile tradiționale – 18.9%.
Sondajul AtlasIntel a fost realizat prin metoda de recrutare digitală aleatorie și are o marjă de eroare de +/-3%, la un nivel de încredere de 95%.
Citește mai multe pe Adevărul.ro