Soția lui Grigore Antipa s-a sinucis în ziua în care el a murit. Nu a mai putut trăi nici o zi fără el

Ultima actualizare:

    Grigore Antipa a fost un mare savant român. A făcut numeroase descoperiri și a renovat total Muzeul Național de Istorie Naturală, care astăzi îi poartă numeleFOTO: historia.ro
Grigore Antipa a fost un mare savant român. A făcut numeroase descoperiri și a renovat total Muzeul Național de Istorie Naturală, care astăzi îi poartă numeleFOTO: historia.ro

Grigore Antipa a fost un mare savant român. A făcut numeroase descoperiri și a renovat total Muzeul Național de Istorie Naturală, care astăzi îi poartă numele, unde vizitatorii trebuie să stea la coadă ca să poată vedea exponatele. Puțini știu că la moartea sa, Alina, preaiubita sa soție, s-a sinucis pentru că nu ar mai fi putut trăi fără el.

O somitate a vremii, un savant, un explorator. Grigore Antipa s-a născut într-o familie modestă și a rămas fără părinți când era mic. Cu toate acestea, a ajuns să studieze în Germania, cu o bursă regală, și să fie apreciat pentru descoperirile sale științifice.

La moartea lui Grigore Antipa, soția sa s-a sinucis

Ceea ce marele public nu știe este povestea tulburătoare de dragoste a lui Grigore Antipa. Grigore Antipa era născut la 27 noiembrie 1867, la Botoşani, iar la 1 iulie 1899 s-a căsătorit cu Alina (Alexandrina) Petrescu, fiica generalului Zaharia Petrescu, născută în 1873, scrie historia.ro.

Alina şi Grigore Antipa formau o pereche pe care toată lumea o privea cu admirație. Au fost căsătoriți 45 de ani
Alina şi Grigore Antipa formau o pereche pe care toată lumea o privea cu admirație. Au fost căsătoriți 45 de ani

Alina şi Grigore Antipa formau o pereche pe care toată lumea o privea cu admirație. ”Un om drăguţ, simplu, foarte preţuit în ţară ca şi în străinătate, pentru ştiinţa lui. Toată lumea îl iubea şi o iubea şi pe soţia sa, o femeie frumoasă, elegantă, mult mai înaltă ca el, care se lăsa răsfăţată de Grigore ca un copil. Primitori, veseli mergeau peste tot împreună. Ea, cochetă, se ocupa mult de toalete, întârzia în faţa oglinzii şi prin prăvălii. Când el a murit, în 1944, Alina n-a putut înfrunta viaţa mai departe fără Grigoraş şi s-a otrăvit. Dar timpul cât i-a trebuit ei ca să moară, l-a silit pe Antipa s-o mai aştepte pentru ultima oară, întins în sicriu, în marea aulă a Muzeului, până când Alina şi-a dat ultima suflare. Apoi au plecat împreună, acolo de unde nu te mai întorci“, scria Zoe Cămărășescu în amintirile sale, citat de historia.ro. 

Grigore Antipa avea 76 de ani când, în noaptea de 8 spre 9 martie s-a simțit rău, iar când a venit medicul nu a mai putut face altceva decât să constate decesul. În ziua când urma să fie incinerat, Alina a golit un tub de medicamente. Cei doi soți au fost incinerați, iar urnele au fost montate una lângă alta. Decizia incinerării celor doi a fost motivată prin faptul că Antipa nu s-a ocupat vreodată să-şi cumpere un loc de veci, iar în vreme de război era extrem de dificilă găsirea unui loc la cimitir.

Cine a fost Grigore Antipa

  • Muzeul Naţional de Istorie Naturală a României din Bucureşti şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină de la Constanţa sunt cele două mari edificii cu un renume datorat lui Grigora Antipa.
  • Grigore Antipa este considerat: inventatorul dioramelor; întemeietorul biosociologiei; întemeietorul bioeconomiei; întemeietorul muzeologiei moderne; întemeietorul Muzeului Naţional de Istorie Naturală din Bucureşti; primul ecolog român; primul hidrobiolog român; primul oceanolog român; autorul planului de construire a reţelei de canale din Delta Dunării; autorul planului de conservare şi valorificare a luncii inundabile a Dunării, distrusă astăzi datorită aplicării programului de îndiguire submersă propus de Anghel Saligny.
  • Antipa este fondator şi iniţiator pentru: Institutul Geologic al României (1906); Staţiunea de Cercetări piscicole din Delta Dunării (1924), Tulcea (astăzi Institutul Naţional pentru Cercetări şi Proiectare Delta Dunării); Institutul Bioceanografic (1932), Constanţa (actualmente Institutul Român de Cercetări Marine „Grigore Antipa“ Constanţa); Crescătoria sistematică de crapi Nucet (după 1937); Fundaţia de Cultură Naţională şi Asistenţă Publică „Menahem H. Elias” (1939).

Citește și

Cine a fost fiul din flori al lui Mihai Eminescu. Mama copilului a fost o ţărancă blondă

Cum arăta Mihai Eminescu știați, dar pe mama lui ați văzut-o?

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
panouri solare risc hackeri jpg
ceai freepik jpg
tarani romani cuptor jpg
Ploaie Autostrada jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net