Soţul, în clasa a IV-a, soţia, în clasa a III-a. Povesţile adulţilor care s-au întors la şcoală să înveţe să citească

Ultima actualizare:

    Profesoara Geluţa Nicola îi ajută pe elevi să treacă peste obstacoleFoto: adevarul.ro
Profesoara Geluţa Nicola îi ajută pe elevi să treacă peste obstacoleFoto: adevarul.ro

Se întorc la şcoală, împinşi de nevoie, şi la zeci de ani de la vârsta ghiozdanului. Oameni care nu ştiu să citească şi să scrie vin la cursuri şi pe timp de pandemie, uneori de la distanţă. Adulţii-elevi din Olt au poveşti diverse, dar au acelaşi vis: să se alfabetizeze şi să obţină o diplomă, ca să poată munci legal.

Programul „A doua şansă“ este destinat tinerilor şi adulţilor care fie au întrerupt şcoala, fie nu au fost nici o zi la cursuri. În funcţie de cât au reuşit să parcurgă anterior, pot fi admişi la învăţământ primar (echivalentul claselor I-IV) sau la învăţământ secundar inferior (clasele V-X), care se termină cu o calificare. Doritorii se pot înscrie în două sesiuni (octombrie, respectiv februarie), iar cei mai sârguincioşi pot absolvi într-un semestru echivalentul unui an, ceea ce însemană că pot termina şcoala primară în doi ani.


    Florin se străduieşte să scrie caligraficFoto: adevarul.ro
Florin se străduieşte să scrie caligraficFoto: adevarul.ro

La cursurile de alfabetizare, ei învaţă să scrie mai întâi literele de tipar. Geluţa Nicola, profesor pentru învăţământ primar la Şcoala Gimnazială nr. 1 din Slatina (Olt), unde se derulează astfel de cursuri, a vorbit, pentru adevarul.ro, despre dificultăţile întâmpinate de elevi.

În acest an, la învăţământ primar sunt 22 elevi. Cea mai vârstnică este o femeie de 62 ani, iar cea mai tânără – o fată de 11 ani. Au învăţat şi online în primul semestru, dar acum vin în fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 13.00 la ora 15.00. O parte dintre cursanţi sunt chiar părinţii elevilor de la zi ai şcolii. Ani la rând i-au adus şi i-au luat de la şcoală pe copii, mânaţi de un gând: „Noi n-am avut şcoală, ei trebuie să aibă“. Într-o zi, şi-au dat seama că nu e totul pierdut nici pentru ei.

Este cazul a doi părinţi, care au venit împreună la cursuri. Bărbatul are 45 ani şi termină în vară clasa a IV-a. S-a angajat la o firmă de pescuit şi i se cerea cel puţin certificat de patru clase. Soţia termină, la rândul ei, clasa a III-a. Vor merge mai departe, fiindcă nu vor să se oprească doar la scris şi la citit.

Mulţi decid să ia lucrurile pas cu pas, pentru că informaţia îi copleşeşte, după cum dezvăluie profesoara.  Florin are 21 ani şi termină ciclul primar. Vine zilnic de la Brâncoveni, comună situată la  30 kilometri distanţă, şi îşi plăteşte biletul muncind cu ziua. El povesteşte că se uita pe Facebook la poze şi nu înţelegea nimic. Acum e altfel: scrie caligrafic şi citeşte. Florin promite că nu se va opri aici şi se va înscrie pentru modulul claselor V-X. 


    Mai întâi sunt predate literele de tiparFoto: adevarul.ro
Mai întâi sunt predate literele de tiparFoto: adevarul.ro

La 15 ani, Alex este elevul care niciodată nu uită de teme. Le trimite şi la 6.00 dimineaţa, prin WhatsApp. Şi el a progresat mult şi va merge mai departe, în ciclul următor.

Elevii de la „A doua şansă“ se străduiesc să ajungă la şcoală cât mai des. Când nu reuşesc, recuperează îndrumaţi de profesoara Geluţa Nicola. „Fiecare are povestea lui. Ajungi la o anumită vârstă şi ai nevoie să te descurci. Noi le suntem alături“, arată cadrul didactic.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
coada imigrari IGI jpeg
image
image
image
image
image
image
maioneza fara oua jpg
presedinti 768x483 jpg
oua vopsite de paste jpeg
cipru shutterstock jpg
oua rosii paste jpeg
Locul în care a fost înmormântat Platon, dezvălui de papirusuri descoperite la Herculaneum (© Facebook / Università di Pisa)
rugaciune biblie tatal nostru freepick jpg
soare plaja pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net