Specialiștii atrag atenția că tulpina indiană a coronavirusului ar putea agrava situația: "Toamna asta nu mai scăpăm de gripă"

Ultima actualizare:

    Specialiştii ne sfătuiesc să ne vaccinăm împotriva gripei, deoarece vor urma multe cazuri
Specialiştii ne sfătuiesc să ne vaccinăm împotriva gripei, deoarece vor urma multe cazuri

Virusurile gripale ar putea circula mai intens în această toamnă, faţă de anul trecut, când aproape că nu a existat circulaţia acestora datorită măsurilor de prevenţie pe care populaţia le-a respectat, a declarat pentru News.ro medicul Alexandru Rafila. El atrage atenţia că vaccinarea gripală va fi utilă în contextul în care imunitatea în rândul populaţiei faţă de infecţia gripală este mult mai scăzută comparativ cu anul trecut.

Alexandru Rafila spune că, chiar dacă anul trecut nu am avut sezon gripal, anul acesta există suficiente motive să credem că nu va mai fi la fel ca anul trecut, iar în toamnă, în iarnă, să avem şi o circulaţie a virusurilor gripale mai intensă sau semnificativ mai intensă decât în sezonul precedent.

"Nu trebuie neapărat începută mai devreme campania de vaccinare antigripală, în octombrie e ok dacă începe, important este ca lumea să mai vrea să se vaccineze, în contextul în care anul trecut, ştiţi bine că au rămas un milion de doze nefolosite, iar cei care s-au vaccinat, mulţi sunt îndoiţi de utilitatea vaccinării, pentru că nu a existat circulaţia virusurilor gripale. În acest an, dacă toate măsurile acestea legate de utilizarea măştii şi aşa mai departe nu vor mai fi funcţionale, în mod evident circulaţia virusurilor gripale va fi mai intensă sau poate chiar intensă, mai ales că, după un an de pauză, şi imunitatea aceasta care există în mod obişnuit în comunitate faţă de infecţia gripală sigur că este mai mică pentru că virusul nu a circulat, s-au îmbolnăvit extrem de puţine persoane şi atunci evident că şi faţă de gripă trebuie să ne pregătim în mod obişnuit", susţine Rafila.


    Respectarea măsurilor de protecţie ne fereşte de îmbolnăviri
Respectarea măsurilor de protecţie ne fereşte de îmbolnăviri

De asemenea, el atrage atenţia că varianta indiană (delta) a coronavirusului ar putea avea transmitere comunitară din toamnă, de aceea este foarte important să fie monitorizată atent circulaţia variantelor virusului în această vară. "Ea este cu transmitere comunitară în mai multe ţări unde este dominantă (n.red tulpina indiană sau tulpina delta), începând cu Marea Britanie, continuând cu Rusia, Turcia, în mod evident în momentul de faţă când avem doar câte 100 de cazuri înregistrate în fiecare zi, nu putem discuta de transmitere comunitară. Important este să monitorizăm circulaţia tulpinilor în această vară şi în momentul în care se vor observa creşteri susţinute timp de mai multe zile consecutiv, chiar săptămâni, dacă aceste creşteri sunt cauzate şi este foarte probabil să fie aşa, de tulpina delta, atunci sigur că putem să ne aşteptăm la o transmitere comunitară, care ar putea să apară probabil în toamnă în România, cu această tulpină", a afirmat Alexandru Rafila.


    Alexandru Rafila
Alexandru Rafila

El spune că există studii recente care demonstrează că şi noua variantă indiană este acoperită în bună măsură de vaccin, mai ales de vaccinurile care conţin ARN mesager şi, "cu cât ne vaccinăm mai mulţi, cu atât transmiterea va fi mai mică, posibilităţile de emergenţă a unor noi variante scad, şi există şi protecţie faţă de variantele care circulă în momentul de faţă".

Rafila a explicat că varianta delta (indiană) a noului coronavirus se transmite de două ori mai repede faţă de varianta iniţială a virusului, iar cei care se îmbolnăvesc cel mai uşor cu aceasta sunt tinerii.

El spune că, în continuare, soluţia este vaccinarea. "Dacă la nivel general avem 12.000 de persoane care se vaccinează cu prima doză în fiecare zi, proporţia copiilor nu poate să fie foarte mare, mai ales că acum încep şi vacanţele, este o perioadă în care s-ar putea gândi nişte lucruri mai originale puţin şi mai cu impact şi asupra părinţilor, pentru că până la urmă părinţii hotărăsc dacă îşi vaccinează copiii, aşa încât lucrurile să intre într-o zonă de siguranţă în toamnă.

Tulpina indiană va fi predominantă la toamnă


    Valeriu Gheorghiţă
Valeriu Gheorghiţă

Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, Valeriu Gheorghiţă, avertizează că se estimează o nouă creştere a numărului de cazuri de COVID-19 probabil la sfârşit de august-început de septembrie şi, cel mai probabil, va fi vorba despre varianta indiană (delta) a SARS-CoV-2. Experienţa prin care trece Marea Britanie în acest moment arată că această infecţie se răspândeşte cu precădere în rândul persoanelor nevaccinate şi nu este întâmplător că această tulpină este prezentă îndeosebi la persoanele tinere din Marea Britanie, unde procentul celor nevaccinaţi este destul de crescut, a spus Valeriu Gheorghiţă, la Digi 24.

Premierul britanic Boris Johnson a anunţat săptămâna trecută că va amâna cu patru săptămâni, până la 19 iulie, ridicarea ultimelor restricţii impuse în Anglia pentru combaterea epidemiei de coronavirus, din cauza unei creşteri a cazurilor legate de varianta delta, apărută iniţial în India. Varianta delta a coronavirsului a ajuns din India în peste 70 de ţări şi este pe cale să devină dominantă la nivel global, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Citește și: 

Din ce în ce mai puțin români aleg să se vaccineze. Mesajul biostatisticianului Octavian Jurma

Ce spune Rafila despre circulația virusului gripal din toamnă. ”Au rămas un milion de doze nefolosite”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net