Specialiștii fac previziuni sumbre pentru perioada următoare: «După alegeri, vom intra în carantină până în ianuarie»

Ultima actualizare:

    „Testarea ar trebui  să fie gratuită”,  susţine profesorul Răzvan Cherecheş
„Testarea ar trebui să fie gratuită”, susţine profesorul Răzvan Cherecheş

Răzvan Cherecheş, profesor în Statele Unite ale Americii, la Iowa University, şi director al Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj – Napoca, susţine că noile măsuri luate de autorităţi vor avea efect în trei-patru săptămâni. Dar că nu sunt suficiente pentru combaterea cu succes a pandemiei.

Semnal de alarmă! Expertul Răzvan Cherecheş susţine că lipsesc exact deciziile care ar controla epidemia pe termen lung. Într-un interviu pentru spotmedia.ro, profesorul şi-a exprimat temerea pentru perioada următoare: „Vom testa mai puţin, vom avea mai puţine cazuri şi vom scădea incidenţa sub 3 la mie. Vom relaxa măsurile înainte de alegeri, pentru ca populaţia să fie mulţumită. După alegeri, numărul de teste va creşte din nou, vom descoperi că situaţia e dramatică şi vom intra într-un hard lockdown (n.r. - carantină dură) până în ianuarie”.

«Prindem cam o zecime dintre cei care sunt pozitivi»

Specialistul de la Iowa University a explicat că problema se poate rezolva numai prin creşterea capacităţii de testare şi prin efectuarea de anchete epidemiologice în 24 de ore. „Toate studiile arată că prindem cam o zecime dintre cei care sunt pozitivi. Testarea ar trebui să fie gratuită, punct”, consideră Cherecheş. „Toţi contacţii celor care au fost expuşi ar trebui testaţi. La noi, anchetele epidemiologice se fac cu întârziere de zile, ceea ce le face perfect inutile. Nu controlăm nimic. Sunt ţări care au alocat mii de persoane pentru efectuarea anchetelor epidemiologice. La noi se lucrează cu voluntari, fără protocoale standardizate, fără să existe fonduri, fără resursă umană suplimentară”, arată specialistul. 

Poliţişti şi străzi aproape pustii, o imagine urâtă, dar salvatoare, crede medicul Octavian Jurma
Poliţişti şi străzi aproape pustii, o imagine urâtă, dar salvatoare, crede medicul Octavian Jurma

Profesorul mai susţine că există probleme mari privind organizarea administrativă: „Dacă aţi merge acum la oricare Direcţie de Sănătate Publică din ţară şi aţi întreba câte cazuri şi câţi contacţi ai cazurilor pozitive au avut ieri, cei de acolo nu vă vor putea spune”.

«E ca şi cum încercăm să frânăm un camion»

Şi medicul şi cercetătorul timişorean Octavian Jurma declară că măsurile pe care le-au anunţat acum autorităţile sunt destul de „soft” şi au venit tardiv. Dacă la începutul pandemiei am fost primii din Europa care am intrat în stare de urgenţă şi am închis tot, acum, în cel de-al doilea val, am luat măsuri în urma celorlalte state. „Exact măsurile care au fost anunţate acum ar fi trebuit să intre în vigoare cam cu o lună în urmă, atunci ar fi avut impact pentru că ar fi căzut pe un fond descendent, am fi putut să frânăm epidemia. Acum e ca şi cum încercăm să frânăm un camion, dar punem piciorul pe frână doar o dată pe săptămână. Lumea are impresia că s-au luat măsuri dure, pentru că aşa par, însă în realitate sunt soft, sunt măsuri pe care celelalte ţări din Europa le-au luat acum două-trei săptămâni, iar acum ajoritatea trec la măsuri de hard-lockdown”, a susţinut Octavian Jurma la PRO TV.

Vom avea în curând 15.000 de cazuri pe zi

Dacă acest „camion” îşi menţine viteza, România nu e văzută bine. Predicţiile pentru săptămânile viitoare sunt îngrijorătoare. „Dacă se menţine rata de creştere actuală, săptămâna viitoare (n.r. 9-15 noiembrie) vom depăşi absolut sigur 12.000 de cazuri pe zi, iar peste două săptămâni ne uităm la 15.000 de cazuri”, crede Jurma. El spune că măsurile luate acum de autorităţi vor avea impact abia peste 14 zile. Sfârşitul de an va fi extrem de trist pentru mii de familii secerate de COVID-19. Potrivit medicului, Sărbătorile de iarnă vor arăta rău, îngrozitor. „Curba deceselor vine şi ea la două săptămâni, e extrem de predictibilă”, atrage atenţia. Astfel, dacă acum avem atâtea cazuri de îmbolnăviri, numărul morţilor va creşte şi el în viitorul apropiat: „Peste două săptămâni vom avea 250, chiar 300 de decese pe zi, asta înseamnă 4.000-5.000 de decese la două săptămâni, vor ajunge chiar în preajma Sărbătorilor dacă nu oprim curba acum”.

Medicul Octavian Jurma
Medicul Octavian Jurma

Ce ar trebui să facem fiecare dintre noi, pe lângă respectarea măsurilor deja luate de autorităţi? Specialistul recomandă să fim responsabili şi să purtăm mască atunci când intrăm în casa unor prieteni. De asemenea, să-i rugăm pe cei dragi să-şi ţină masca pe faţă atunci când ne trec pragul. „E mai mare şansa să te infectezi de la cineva cunoscut decât dintr-un loc public”, avertizează dr. Octavian Jurma.

Citește și: 

LIVE CORONAVIRUS ROMÂNIA. 6.752 cazuri noi și 86 de decese. Record de pacienți la ATI

Medicul Streinu-Cercel: «Dacă mergem în ritmul ăsta, săptămâna viitoare vor fi 10.000 de cazuri zilnic»

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Madeleine a Suediei, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
image png
ozn fals la bucuresti jpg
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928174468 jpg
mormantul fecioarei maria jpg
1 agenda si vaza cu flori jpg jpeg
deserturi mic dejun Xanadu resort   Belek JPEG
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928179718 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net